Un inginer ieșean a rămas cu un diagnostic crunt în urma imunizării împotriva COVID-19. Vasilică N. are 50 de ani și în urmă cu 10 luni s-a vaccinat cu serul AstraZeneca, iar imediat după imunizare a început să se simtă foarte rău. Acesta prezenta dureri severe de cap, la câteva ore după ce s-a vaccinat, crezând că este doar efectul advers al vaccinului și va trece, însă medicii i-au dat o veste tristă. Ieșeanul suferă de cefalee tip cluster, în urma vaccinării
Vasilică N. este inginer din Iași și a rămas cu o afecțiune gravă în urma imunizării împotriva COVID-19, cu serul AstraZeneca . Ieșeanul are 50 de ani, iar la câteva ore de la administrarea primei doze a început să simtă niște dureri îngrozitoare de cap. După o lună a hotărât să meargă la medic și a primit o veste tristă, aceea că după administrarea vaccinului împotriva COVID-19 a fost declanșată o afecțiune neurologică, cefalee de tip cluster, care se manifestă cu dureri severe de cap. Actul medical eliberat de medicii de la Spitalul „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași dovedește ceea ce susține ieșeanul.
„Eu m-am vaccinat în luna februarie 2021 cu serul AstraZeneca și la câteva ore după administrarea vaccinului m-am simțit rău. Inițial am zis că e normal și că cel mai probabil sunt reacții adverse ale vaccinului și vor trece. Durerile de cap au început să fie din ce în ce mai severe și nu înțelegeam de ce. Abia după o lună de la administrarea primei doze m-am hotărât să merg la medic pentru că nu mai puteam suporta durerea de cap, atât de puternică era. Am ajuns în urgență la Spitalul de Neurochirugie, unde mi-au spus că în urma vaccinului am făcut o boală pe care o voi avea toată viața, cefalee de tip cluster.
Am act de la medic care dovedește asta. Scrie negru pe alb că această afecțiune a apărut ca efect advers după administrarea primei doze de AstraZeneca. Eu sunt inginer și nu mai puteam lucra, nu mă puteam concentra. De atunci sunt sub tratament. Când le-am spus ce mi s-a întâmplat de la prima doză, nu au vrut să îmi mai facă rapelul, iar acum sunt restricționat că nu am certificat verde”, a declarat inginerul Vasilică N..
Vasilică N.: „Nu sunt anti-vaccinare, numai că cei care te obligă, să-și asume, să fie vaccinați oamenii, să o facă cu cap, nu doar să iasă bine la procente”
Ieșeanul nu este împotriva vaccinului, însă acum regretă că a făcut acest pas și a ajuns să sufere toată viața. O altă nemulțumire a bărbatului este că din cauza lipsei certificatului verde, pe care nu îl poate obține din cauza contraindicațiilor de a se imuniza cu schema completă, este restricționat. Ieșeanul este convins că sunt multe persoane în situația lui și nu există o soluție pentru ei.
„M-aș bucura dacă s-ar întâmpla ceva pozitiv din toate astea, că sunt sigur că sunt și alții în situația mea. Menționez că nu sunt anti-vaccinare, numai că cei care te obligă, să-și asume, să fie vaccinați oamenii, să o facă cu cap, nu doar să iasă bine la procente. Dacă eu știam ce o să pățesc, nu-mi mai trebuia așa ceva. Și ce este mai grav, este că nimeni nu are o soluție pentru mine și sunt singurul care plătesc de două ori, o dată pentru că rămân cu această boală pentru toată viața, și doi, pentru că sunt restricționat. Aceste măsuri au fost luate de niște habarniști”, a adăugat inginerul din Iași.
Amintim că în edițiile anterioare ale „BZI”, reporterii au scris despre campania dezastruoasă din centrele de vaccinare din Iași cu serul AstraZeneca. Dozele primite zac în depozite, acoperite de praf.
Ce este cefalee cluster și care sunt simptomele?
Cefaleea de tip cluster apare mai ales la bărbați, în atacuri care durează de la o jumătate de oră până la trei ore, ceea ce se poate întâmpla de câteva ori pe zi. Atacurile apar adesea în anumite perioade, variind de la câteva săptămâni până la câteva luni (grupări). În afara acestor perioade, pacienții nu au nicio durere. Unii pacienți care se confruntă cu o cefalee cluster nu au astfel de perioade, iar durerile de cap pot să apară în fiecare zi. Acest tip cronic afectează doar aproximativ 15 la sută dintre pacienții cu cefalee cluster și, prin urmare, este destul de rar. În timpul unui atac, pacientul simte o durere severă în jurul sau în spatele unui ochi. Durerea este adesea însoțită de semne precum: lăcrimare; nasul curgător (rinoree); absența transpirației la nivelul feței; pleoapă căzută pe partea afectată.
Tratamentul pentru cefalee cluster aproape întotdeauna constă într-o combinație de medicamente pentru a preveni un atac și pentru a trata un atac.
Majoritatea persoanelor care dezvoltă dureri de cap de tip cluster sunt cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, deși această afecțiune se poate dezvolta la orice vârstă.