Prima pagină » Eveniment-Social » Un ieșean, printre cei doi români distinși de American Chemical Society cu Premiul/Medalia „Cristofor Simionescu” pentru Chimie Macromoleculară
Un ieșean, printre cei doi români distinși de American Chemical Society cu Premiul/Medalia

Un ieșean, printre cei doi români distinși de American Chemical Society cu Premiul/Medalia „Cristofor Simionescu” pentru Chimie Macromoleculară

12 oct. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Săptămâna trecută, doi români au fost distinși de American Chemical Society cu Premiul/Medalia „Cristofor Simionescu” pentru Chimie Macromoleculară. Asta în cadrul celei de-a XXVIII-a ediții a Conferinței Internaționale „Progress in Organic and Macromolecular Compounds”, MACRO, derulată la Iași, între 7 și 9 octombrie 2021. Printre aceștia se află și ieșeanca, dr. Maria Cazacu, cercetător științific I de la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași

Doi români au fost distinși de American Chemical Society cu Premiul/Medalia „Cristofor Simionescu” pentru Chimie Macromoleculară. Unul dintre aceștia este dr. Maria Cazacu, cercetător științific (CS) I de la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iași. Premiile au fost acordate în cadrul celei de a XXVIII-a ediții a Conferinței Internaționale „Progress in Organic and Macromolecular Compounds”, MACRO, derulată între 7 și 9 octombrie 2021.

În anul 2015, American Chemical Society a decis instituirea Premiului „Cristofor Simionescu” pentru excelență în domeniul Chimiei Macromoleculare.

De reamintit că, în anul 2015, American Chemical Society a decis instituirea Premiului „Cristofor Simionescu” pentru excelență în domeniul Chimiei Macromoleculare. Anul acesta, distincția a revenit dr. Maria Cazacu (CS I, Institutul de Chimie Macromoleculară «Petru Poni», Iași și dr. Călin Deleanu (CS I, Centrul de Chimie Organică «Costin D. Nenițescu», București). Premiul a fost conferit la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași, de către prof. Raluca-Ioana Ștefan-van Staden, președintele filialei internaționale din România a American Chemical Society.

Profesorul Cristofor I. Simionescu a fost președinte al Academiei Române – Filiala Iași vreme de 23 de ani

De rememorat că profesorul Cristofor I. Simionescu a fost președinte al Academiei Române – Filiala Iași vreme de 23 de ani, vicepreședinte (1974-1990) și președinte cu delegație al Academiei Române (1977-1980). Pionier în șțiinta polimerilor, a fost autor a peste 800 de lucrări științifice, 70 de brevete, 23 de cărți, numeroase capitole în cărți, fiind aproape trei decenii unul dintre cei mai citați autori români în peisajul științific internațional. A fost rector al Institutului Politehnic din Iași (actuala Universitate Tehnică „Gheorghe Asachi”) timp de 23 de ani, devenind astfel cel mai longeviv rector din Europa, dar și director al Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” al Academiei Române (1970-2000).

În calitate de rector a fondat facultăți, a pus bazele unor noi specializări/laboratoare de cercetare, a gândit și construit primul campus universitar modern din România. A luptat toată viața pentru Școală, pe care o consideră „altarul unei națiuni”, și-a menținut, în ciuda circumstanțelor politice complicate, principiile, a apărat, cu riscuri, oamenii de valoare de care a insistat să se înconjoare. A fost un om aparent dur, dar întotdeauna corect, un luptător împotriva discriminărilor pe orice criterii – în calitate de rector, opunându-se regimului, a reîncadrat studenții evrei scoși de pe listele de admiși și a înființat bursele sociale pentru studenții merituoși care nu își permiteau traiul în Iași, pentru a oferi doar două exemple.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *