Daniel Andrei a urcat a doua oară pe podiumul unei competiții internaționale și a obținut pentru România o medalie de argint în cadrul finalei Cupei Mondiale de Paraclimbing din Innsbruck, Austria, în ciuda deficienței de vedere pe care o are
Tânărul are 21 de ani, este din Iași, este membru al Lotului Național de Paraclimbing și instructor de escaladă pentru copiii din programele de dizabilitate Climb Again Iași.
Daniel Andrei a câștigat medalia de argint în finala Cupei Mondiale de Paraclimbing din Austria
Daniel a terminat Liceul Special „Moldova” pentru elevi cu deficiențe de vedere, iar în cadrul Cupei Mondiale de Paraclimbing din Austria a participat la categoria B3, ceea ce înseamnă că sportivii au între 2/60 și 6/60 acuitatea vizuală, dar și un câmp vizual între 5 și 20 la sută.
Ieșeanul declară faptul că este a doua competiție internațională de paraclimbing la care participă, obținând pentru România o medalie de argint.
„Este a doua competiție internațională de paraclimbing la care particip, dar este prima finală la care particip. Luna trecută, în Salt Lake City am participat la prima competiție de paraclimbing și emoțiile au fost destul de mari. Faptul că nu am intrat în finală nu a făcut decât să mă motiveze și să mă ambiționeze să trag mai tare pentru a reuși să intru și în finala competiției. Iată-mă o lună mai târziu în Austria, Innsbruck, la cea de-a doua competiție și prima finală”, declară Daniel Andrei, instructor de escaladă.
Pentru a ajunge la performanță, Daniel se antrenează foarte mult: „Este un întreg plan de antrenament, bine structurat pe săptămâni și luni”
În prezent, ieșeanul face parte din echipa Climb Again, unde monitorizează activitățile copiilor înscriși la club. Panoul de cățărat este puțin diferit, fiind adaptat persoanelor cu dizabilități. Se numește Kilter Board, arată ca un perete normal de escaladă, doar că are mai multe piese, care se numesc prize, dar și un program software încorporat ce permite realizarea de trasee tematice prin iluminarea integrată în prize.
Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități, deficiențe de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.
„Fac foarte multe antrenamente fizice, asta presupune rezistență cât mai mult pe panou, anduranță în situațiile critice, mult antrenament pentru degete, deoarece pot apărea pe traseu și piese (prize) foarte mici și subțiri pe care le poți ține doar cu vârful degetelor. Cardio foarte mult, deoarece trebuie să ai rezistență când obosești și se pompează brațele și antebrațele. Este un întreg plan de antrenament, bine structurat pe săptămâni și luni, în funcție de evoluția sportivului”, adaugă Daniel Andrei, instructor de escaladă.
Cupa Mondială de Paraclimbing nu numai că aduce laolaltă o comunitate globală de sportivi, ci îi încurajează pe toți să privească dincolo de dizabilități și să aprecieze puterea umană în toată splendoarea sa. Este o sursă de inspirație și mândrie, arătând că, într-adevăr, spiritul uman este inegalabil și că limitările sunt doar iluzii care pot fi depășite.