Prima pagină » Local » Un ieșean care fumează două pachete de țigări pe zi a avut nevoie de ajutorul medicilor pentru a respira. Are un singur regret

Un ieșean care fumează două pachete de țigări pe zi a avut nevoie de ajutorul medicilor pentru a respira. Are un singur regret

27 mai 2023, 02:00, 1 ,
Cristina Doroftei în Local

Un ieșean a venit la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași cu intoxicație cu nicotină. Fumează de la vârsta de 17 de ani, dar în ultimul timp a ajuns la un număr impresionant de țigări. Are 58 de ani, dar a avut zile în care a fumat și câte trei pachete. Nu regretă nimic, singura sa durere este că nu mai poate fuma și că trebuie să se plimbe prin spitale pentru că rămâne fără aer

Traian Duca este un ieșean în vârsta de 58 de ani care a fumat toată viața și acum are nevoie de medici pentru a putea respira. A început dintr-o simplă joacă, fumând cu prietenii. Lucrurile au degenerat până în momentul în care a ajuns să-și petreacă tot timpul la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași.

Fumează două pachete de țigări pe zi și a ajuns la spital cu intoxicație cu tutun

 fumatul dăunează grav sănătății

Fumatul a 40 de țigări pe zi poate crește riscul de deces prematur cu până la 20 de ori față de nefumători

Mereu a știut că fumatul dăunează grav sănătății, dar nu a crezut niciodată că va ajunge în această situație. Este deja la a doua bronhoscopie, lucru care îl sperie enorm, dar cu care a început să se obișnuiască. A venit la medic știind că are o intoxicație cu tutun, însă situația sa încă nu este clară.

„Fumez de când eram mic, prima țigară am furat-o de la tată și am fumat-o cu frică pe dealul din spatele casei. Nu pot să zic că regret ceva, pentru că mi-a plăcut să fumez, regret că nu mai pot acum, pentru că tușesc, amețesc și mă simt rău”, declară Traian Duca.

A ajuns la vârsta de 58 de ani, fumând câte două pachete de țigări pe zi

poză cu plămâni afectați de tutun

Lucrurile au degenerat până în momentul în care a ajuns să-și petreacă tot timpul la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași

A ajuns la vârsta de 58 de ani, fumând câte două pachete de țigări pe zi. Nu a avut o viață ușoară și, din acest motiv, în ultimii ani a mărit doza de nicotină.

„Când fumez mai uit de greutăți, de faptul că sunt singur, țigările m-au alinat. Și acum aș mai fuma o țigară, dacă plămânii m-ar lăsa. Țigările mele preferate sunt Camel, erau în vogă pe timpuri, acum nu prea mai văd din astea, dar fumez orice, important este să scoată fum. Nu știu exact despre ce boală este vorba, mă aștept la ce este mai rău, mă gândesc chiar și la cancer. M-au ajuns, de atâția ani de când fumez, sunt 40 de ani, nu mai respir cum trebuie, până și să merg a devenit greu”, mărturisește ieșeanul.

Încă nu se știe afecțiunea de care suferă, însă ieșeanul se așteaptă la ce e mai rău. Moartea din cauza intoxicației cu nicotină nu este obișnuită la adulți. Cu toate acestea, riscul variază în funcție de numărul de țigări fumate și de vârsta pacientului. Medicii trag un semnal de alarmă.

„Fumatul a 40 de țigări pe zi poate crește riscul de deces prematur cu până la 20 de ori față de nefumători. Persoanele care au fumat toată viața câte o țigară pe zi au un risc de deces prematur cu 64 la sută mai mare față de cei care nu fumează. Fumatul poate cauza hipertensiune, boli coronariene, infarct miocardic acut, dar, mai mult decât atât, poate afecta creierul în mod drastic. Renunțarea la tutun poate ajuta la scăderea riscului de vătămare a creierului, poate fi un proces dificil, din acest motiv este indicat ca pacientul să ceară sfatul și ajutorul medicului, pentru a alcătui împreună un plan viabil pentru renunțarea la fumat și pentru a nu se ajunge la intoxicație cu tutun”, declară prof. dr. Traian Mihăilescu.

Comentarii
  • Traian Mihăescu , nu Mihăilescu, e mort pentru spitalul din Iași !!! L-ați scos de la naftalină !?!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`