Prima pagină » Titlurile zilei » Un ieșean a trăit 73 de ani în minciună! A făcut descoperirea abia la sărbătorirea a 50 de ani de căsătorie: „De când am aflat asta, nu mai avem liniște și nici somn”

Un ieșean a trăit 73 de ani în minciună! A făcut descoperirea abia la sărbătorirea a 50 de ani de căsătorie: „De când am aflat asta, nu mai avem liniște și nici somn”

08 sept. 2022, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Titlurile zilei

Valeru Păduraru a trăit timp de 73 de ani într-o minciună, crezând că este născut pe 16 februarie, când, de fapt, era născut în data de 2 martie 1949. Bărbatul s-a născut în comuna Vânători, în prezent Popricani, iar acum este domiciliat în comuna Valea Lupului. A descoperit că datele din certificatul său de naștere nu sunt corecte abia atunci când a vrut să intre în posesia sprijinului financiar acordat cu prilejul împlinirii a 50 de ani de căsătorie

Soția lui Valeru Păduraru, Eugenia, în vârstă de 70 de ani, nu poate înțelege cum s-a comis o asemenea greșeală și nu poate concepe ideea că soțul său va fi nevoit să-și schimbe toate documentele. Femeia crede că soacra sa sigur știa cu exactitate când l-a născut pe Valeru, acesta fiind primul copil al familiei.

 Un ieșean a trăit 73 de ani în minciună: „Nu am auzit de când sunt eu așa ceva”

Valeru Păduraru a descoperit după 73 de ani că este născut într-o altă zi decât cea care era trecută în certificatul de naștere. Deși an de an sărbătorea pe 16 februarie, bărbatul a aflat recent că, de fapt, este născut pe 2 martie 1949.

„Am împlinit 50 de ani de căsătorie și, când am mers la primăria Valea Lupului pentru a lua prima, primarul i-a spus soțului că nu are mutație pe Valea Lupului și din această cauză nu poate încasa banii. Soțul s-a dus la poliție pentru a face mutația, unde i s-a zis: «Când v-ați născut dumneavoastră era comuna Vânători. Mergeți la Popricani să vă treacă pe certificat numele actual al comunei, ca să pot să vă fac buletinul». Când a ajuns la Popricani, în dosarul de la starea civilă scria că el este născut în data de 2 martie 1949. Timp de 73 de ani a știut că este născut pe 16 februarie. Acum i s-a dat un alt certificat, vă dați seama că trebuie să i se schimbe codul numeric. Cineva a greșit, iar toți anii aceștia nimeni nu a se sesizat problema”, a declarat Eugenia Păduraru, soția lui Valeru Păduraru.

Soția lui Valeru Păduraru nu crede că soacra sa ar fi putut uita când a născut primul său copil. Mai mult, femeia consideră că această greșeală ar fi trebuit să fie descoperită cu ani în urmă, bărbatul schimbându-și cartea de identitate de mai multe ori.

„Mama lui nu știa când l-a născut, a fost și primul copil! De când am aflat asta, nu mai avem liniște și nici somn. Nu ai cum să eliberezi un certificat pe 3 martie pentru o persoană născută pe 2 martie. Nici acum, cu atâta tehnologie, nu se eliberează actele atât de rapid. Nu am auzit de când sunt eu așa ceva. Când am fost la starea civilă din Popricani, doamna de acolo ne-a spus că în data de 16 februarie este născută doar o persoană de sex feminin, iar probabil s-a greșit, i s-a trecut în certificat ca fiind născut și el în această dată. E vorba de 73 de ani, a schimbat atâtea acte, a fost plecat în străinătate. Trebuie să schimbăm tot, certificatul de căsătorie, actele de la casă. Trebuie să-și schimbe cartea de identitate veche. Ni s-a sugerat să mergem și la biserică sau la arhivele de la Mitropolie, deoarece copiii nu sunt botezați fără certificat de naștere, poate putem afla ceva în legătură cu această confuzie”, a adăugat femeia.

Ion Tănasă, primarul comunei Popricani: „În acea perioadă, înregistrările se făceau după ureche!”

Ion Tănasă, primarul comunei Popricani, susține că Valeru Păduraru ar trebuie să se împace cu ideea că datele sale din certificatul de naștere au fost greșite. De asemenea, îl îndemnă pe bărbat să meargă să-și ridice noul certificat de căsătorie pentru a putea beneficia de sprijinul financiar acordat cu prilejul împlinirii a 50 de ani de căsătorie.

„Am zeci de astfel de cazuri. În acea perioadă, înregistrările se făceau după ureche. Se ducea tatăl, după ce se trezea din beție, bucuros că are băiat, și mai încurca datele. Domnul Păduraru, conform evidențelor din registrul stării civile, din anul 1949, este născut în data de 2 martie 1949, nu pe 16 februarie. Credem că în momentul în care i s-a eliberat certificatul funcționarul s-a uitat în rubrica de mai sus, unde, într-adevăr, era înregistrată o fetiță. Constatând acest lucru, colega mea nu a putut să-i dea certificatul de naștere decât cu data trecută în registrul stării civile. Nu luăm în calcul documentele vechi de evidența populației, ci doar ceea ce scrie în registrul stării civile. Dumnealui trebuie să-și schimbe acum și cartea de identitate. Mai mult, s-au sesizat și cei de la Direcția Județeană de Evidența Populației care au spus clar că este greșit CNP-ul. Colega mea i-a refăcut atât certificatul de naștere, cât și certificatul de căsătorie în care s-a modificat doar data sa de naștere. Acesta a refuzat să ia certificatul de căsătorie corect, dar, dacă vine să-l ia, îl poate depune la dosarul pentru ajutorul financiar acordat cu prilejul împlinirii a 50 de ani de căsătorie. Dacă se simte neîndreptățit, poate ataca în instanță această decizie”, a declarat Ion Tănasă, primarul comunei Popricani.

După 73 de ani trăiți în minciună, Valeru Păduraru va fi nevoit să-și schimbe toate documentele și să se obișnuiască cu ideea că este născut, de fapt, în data de 2 martie 1949.

Comentarii
  • Primarul greșește. În cazul meu a fost vina funcționarului semi-analfabet de la primărie (ca ăștia erau angajați după 1945,din partid). Greșeau datele de naștere mai ales dacă te duceai mai târziu, Greșeau numele și ajungeai sa ai nume familie diferit față de tatăl tău. Sunt sute de cazuri.

  • Valeu domnu Paduraru, ce te faci acuma ? O sa tragi apa cu dreapta, nu cu stanga. Ti-au intors astia viata pe dos.

  • Bai, asta da, problema! Nu se mai potriveste horoscopul, nu mai iese nici compatibilitatea !
    Nene daca ai trait cu acordul mamei cu date necorespunzatoare … mergi mai departe , ca la 70 de ani , chiar nu mai e asa mult.
    Greul a trecut!
    Asa stire….

  • Nimic nou sub soare!
    E diferenta de 13 zile dintre calendarul vechi si cel nou!!!!!!!!!!!!!!

  • Nea Tănasă, primarul p…i, omul e ÎNDREPTĂȚIT să depună plângere pentru că a fost NEDREPTĂȚIT (și nu neÎNdreptățit, cum zici ‘mneatale). Ce erau ăia semi-analfabeți, puși de comuniști, parcă ăștia de-acum or fi mai breji.

  • Cât de tâmpit să fie acest om ? 50 de ani nu s-a uitat în propriile acte ?

  • Si nu a stiu sau nu a verificat actele dupa verificare ? Chiar daca pe atunci autoritatile erau de vina ? Cat e sa verifice daca era scris corect ? Cred ca din cazua lenei.

  • Va afla si el probabil peste cateva zile ca este nascut pe 16 februarie iar certificatul de nastere este ELIBERAT pe data de 2 martie.

  • Spatarul Ulea

    Nea Valeu,bre, banii nu aduc fericirea. Ce ti-a mai trebuit sprijin financiar dupa 50 de ani de casatorie? Uite , de la banii aia ai intrat in bucluc.! Daca nu vroiai bani, acum traiai fericit cu baba pana la 100 de ani!

  • Marinela pop

    Ce știre e și asta?E de interes național pe semne.Mi.am pierdut 5 minute din zi, sa citesc porcăria asta cu titlu de știre.Va băgați în viețile oamenilor scurmând după nimicuri sa mâncați și voi o pâine,da,da,voi „jurnaliștii” vigilenți care ne aduceți la semne,ne formați opinia.Vai de voi!!!

  • Tinpiti au fost și atunci, Dar tinpiti sint și acum. Și încă mulți ca la noi la nimeni ce credeți ca acum se mai face școală copi de acum sint semi analfabeți habat nau de punctele cardinale de geografie, istorie și alte materii am întrebat un licean care este capitala României mia răspuns Budapesta, varza era atunci varza este și acum invatamintul romanesc ce democrație de rahat este mai rău acum ca atunci

  • Tinpiti au fost și atunci, Dar tinpiti sint și acum. Și încă mulți ca la noi la nimeni ce credeți ca acum se mai face școală copii de acum sint semi analfabeți habat nau de punctele cardinale de geografie, istorie și alte materii am întrebat un licean care este capitala României mia răspuns Budapesta, varza era atunci varza este și acum invatamintul romanesc ce democrație de rahat este mai rău acum ca atunci

  • Nu este nici primul, nici ultimul!
    Părinții mei nu își sărbătoreau niciodată ziua de naștere, deoarece nu erau datele reale!
    Erau născuți în 1933 și în acele timpuri se trecea data în care părintele se ducea să declare copilul, ei fiind de la țară, au mers la oraș după o săptămână și atunci i-au declarat la primăriile respective!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *