Robert Lența este ieșeanul care a avut ocazia să participe în timpul liceului, în cadrul unui proiect care viza schimbul de experiență între instituții preuniversitare din Milano, Italia. Tânărul a studiat timp de un semestru la Institutul Național de Cinematografie Milano. Acesta a lucrat în studiouri foarte mari și a fost instruit de profesori cu o vastă experiență profesională în spate. Robert a deschis un studio foto în Copou, unde face producție vizuală, așa cum nu a mai existat niciodată pe plan local
Fotograful ieșean este foarte pasionat de tot ceea ce înseamnă fotografie, dorind să împartă din experiența acumulată în decursul anilor. Acesta este, în prezent, cadru didactic la Colegiul Național de Arte ”Octav Băncilă” din Iași și predă elevilor de liceu Procesarea Computerizată a Imaginii, una dintre materiile pe care le-a iubit cel mai mult în facultate. Atât în teorie, cât și în practică, Robert reușește să surprindă ieșenii prin profesionalism și creativitate.
Care este povestea din spatele succesului: ”Eu asta vreau să fac!”
Robert Lența este tânărul care nu a renunțat niciodată la visul lui, el s-a implicat activ încă din liceu în diverse proiecte.
”În liceu, a existat un proiect care viza schimbul de experiențe între instituții preuniversitare din anumite țări din Europa, printre care și Italia, Milano, țara în care am ajuns și am locuit un semestru. Acolo am studiat la Institutul Național de Cinematografie Milano. Acesta este începutul drumului meu artistic. În acel loc am avut ocazia să lucrez în studiouri foarte mari și să «fur meserie» de la profesorii pe care îi aveam. Când m-am întors în țară, am spus: «Da, eu asta vreau să fac!».
M-am mutat în București, unde am și făcut primii 2 ani de facultate de arte, specializarea foto-video. În al treilea an m-am transferat la Universitatea «George Enescu» din Iași, aceeași specializare, unde am și încheiat prima etapă de studii universitare, licența. La master, m-am întors înapoi în București, pentru a aprofunda regia de film. După toată această experiență m-am întors la Iași și am început să lucrez la visul meu, adică construirea unui studio de producție vizuală, așa cum nu a mai existat niciodată pe plan local”, povestește Robert.
Ieșeanul a avut inițial un spațiu mic, pe care îl folosea pentru a presta servicii foto. Totul a început într-un apartament din Copou, timp în care lucra la un proiect și se gândea cum să își ducă planul până la capăt. Fotografia la cea mai înaltă calitate și cu cele mai creative idei de album familial sau amical poate fi transpus în realitate la ”Studio Foto Copou“, un loc special amenajat, cu un design unic și spectaculos.
Robert Lența predă elevilor ieșeni Procesarea Computerizată a Imaginii
În prezent, Robert este cadru didactic la Colegiul Național de Arte ”Octav Băncilă” din Iași și predă elevilor de liceu Procesarea Computerizată a Imaginii, una dintre materiile pe care le-a iubit cel mai mult în facultate.
”Consider că tinerii au nevoie de persoane apropiate vârstei lor, să primească informația din partea unui profesor tânăr, persoane care să fie deschise și să îi înțeleagă. Meseria de profesor este una uimitoare pentru că, noi, artiștii, avem nevoie de clienți educați, sau, în general, educația este cel mai important lucru de care ar trebui să beneficieze o națiune. Drept urmare, decizia de a intra în învățământ a fost ideală, în primul rând pentru tinerii elevi, dar și pentru mine. Un sfat pentru viitori fotografi este acela de a mobiliza o comunitate cât mai mare și de a lucra în echipă”, a menționat fotograful ieșean.
Unele din cele mai mari provocări pe care le are ”Studio Foto Copou” sunt de a convinge clienții, sau viitori clienți, că fotografia nu este doar un serviciu, ci mai degrabă este un produs, chiar dacă acesta este digital de cele mai multe ori. Drept urmare, unul din planurile angajatorului este acela de a oferi tangibilitate produselor. Mai exact, de a le oferi clienților posibilitatea să tipărească fotografii la cele mai înalte standarde posibile pe piața din România.
”Studio Foto Copou” surprinde prin profesionalism și creativitate
Atât în teorie, cât și în practică, Robert reușește să surprindă ieșenii prin profesionalism și creativitate.
”Noi, oamenii, avem și vom avea ceva timp de acum înainte nevoia de a simți produsul pe care îl achiziționăm, chiar în mâinile noastre, iar fotografiile tipărite ar trebui sa se găsească pe pereții din locuințele noastre, în albume fotografice și peste tot. În fond, fotografia a fost creată, în primul rând, pentru a putea arhiva memorii mai simplu, pentru a creea amintiri”, consideră Robert Lența.
În momentul de față, studio-ul este o afacere de familie, chiar recent Robert a adus în echipa studioului o colegă nouă, Elena Lîsenko, din Odessa, refugiată la Iași. În felul acesta, fotograful a putut să ofere o mână de ajutor, iar acum s-a format o echipă mai mare și mai închegată.
”Am avut ocazia să lucrăm cu diferiți artiști sau influenceri din România, dar încă suntem la început și avem în plan să ne implicăm și mai mult în mediul online. Studioul nostru, în momentul de față, se află în Copou, pe Șoseaua Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 11, și are o suprafață de 135 metri pătrați. Acesta a fost construit aproape de la zero, cu foarte multe planuri tehnice, dar și inspirație de la studiourile din Marea Britanie, Statele Unite sau Canada. Pentru casele de producție muzicale se poate închiria cyclorama, adică zona cea mai importantă din studio”, afirmă fotograful, care deține ”Studio Foto Copou”.