Prima pagină » Local » Un ieșean a plătit de peste 40 de ori mai mult pentru închirierea unui loc de parcare! În ce cartiere se plătește cel mai mult

Un ieșean a plătit de peste 40 de ori mai mult pentru închirierea unui loc de parcare! În ce cartiere se plătește cel mai mult

20 apr. 2022, 02:05,
Andreea Andrei, în Local

Ieșenii plătesc diverse sume pentru locurile de parcare pe care le închiriază, prin licitație, de la Primăria Iași. Cele mai scumpe locuri de parcare se află în cartierul Mircea cel Bătrân.

Primăria Iași scoate la licitație, periodic, locuri de parcare ce pot fi închiriate de ieșeni. „Bătaia” pe locurile din jurul blocului face ca prețurile să crească și de 40 de ori peste suma de pornire. Cele mai scumpe locuri de parcare sunt în zonele în care vecinii „se bat” pe un anumit loc

Cât a ajuns să plătească un ieșean pentru închirierea unui loc de parcare

Cel mai mare preț pe care l-a obținut cineva pentru un loc de parcare în Iași a fost de 1.400 de lei/ lună, în cartierul Mircea cel Bătrân. Câștigătorul licitației cu pricina nu a păstrat locul decât pentru 3 luni, perioada obligatorie impusă de contract.

„În jur de 10-15% dintre contracte se reziliază în decursul unui an. Avem în jur de 8.500 de locuri de parcare de reședință, acele locuri licitate pentru intervalul orar 16:00-08:00. Licităm aproximativ 1.500 de locuri de parcare pe an și adjudecăm în jur de 1.000-1.200. Prețul de pornire este indexat anual conform ratei inflației. Anul acesta, prețul de pornire este de 33 de lei. Se licitează multiplu de 1 leu, până la ultima ofertă”, a declarat Radu Grigoraș, directorul Direcției Exploatare Patrimoniu din cadrul Primăriei Municipiului Iași.

Perioada pandemică a dus aceste licitații în mediul on-line, dar odată cu ridicarea restricțiilor s-au reluat licitațiile cu strigare.

„Procedura pe Wattsapp era una de lungă durată, dura 6 minute aproximativ pentru un singur loc de parcare. De luna aceasta, am revenit la procedura cu strigare, cu prezență fizică. La procedura cu strigare, factorul emoțional își spune cuvântul. Prețurile au fost mult mai mari față de cele licitate pe platforma on-line”, a completat Radu Grigoraș.

Cum închiriezi un loc de parcare de la Primăria Iași

Periodic, pe site-ul Primăriei Municipiului Iași se postează data și ora la care are loc licitația pentru locurile de parcare valabile din anumite zone ale orașului.

Începând cu luna aprilie 2022, au început licitațiile cu prezență fizică, unde doritorii licitează, prin strigare, locul de parcare dezbătut.

Prețul de pornire pentru o parcare de reședință în anul 2022 este de 33 de lei. La acesta se adaugă câte un leu, pentru fiecare persoană care plusează la licitație. Astfel, prețul mediu al unei astfel de parcări ajunge la 110-120 de lei/lună.

Plata se poate face în fiecare lună sau toată suma cumulată la începerea contractului, majoritatea celor care doresc să păstreze locul plătind la începutul anului pentru toată perioada.

Locurile de parcare de reședință sunt închiriate prin licitație și sunt exclusiv pentru cei care au obținut dreptul acesta, în intervalul orar 16:00-08:00. În afara acestor ore, locul de parcare poate fi folosit și de alte persoane, cu condiția de a nu periclita activitatea celui care a închiriat locul.

Cele mai scumpe locuri de parcare închiriate de Primăria Iași sunt cele pe care locuitorii “ se bat” pentru a le închiria. De obicei, prețurile pentru închirierea unui loc de parcare au ca limită înțelegerea dintre vecini.

Comentarii
  • Sunt foarte multe persoane, care nu mai locuiesc la adresa respectiva, chiar în Mircea cel bătrân și în galata, și care, oferă locurile de parcare altora, bineînțeles la un preț destul de mare!! De exemplu în galata mașinile unei firme de instalații ocupa toate locurile de parcare, oferă foarte mult proprietarului, care nu mai locuiește la adresa respectiva!! Politia locala nu își face treaba!!

  • Având în vedere faptul că – prin contractul de parcare – între orele 8 și 16 poate parca oricine găsește locul liber, consider că plata la preț întreg al parcării (o sumă deloc mică) reprezintă o creștere abuzivă a prețului parcării de reședință. În plus, acest lucru dă voie ca locurile să fie ocupate abuziv după ora 16.00, ceea ce crează un disconfort major celui care plătește: fie soare, fie ploaie sau nisoare, vijelie sau ora 12 noaptea, el este obligat să coboare ca să verifice dacă există un număr de telefon, să sune și să aștepte să vină careva să-și mute mașina. Nu contează dacă are telefonul la el sau nu, el este obligat să își cheltuie timpul și nervii în plus, să i se elibereze locul de parcare PLĂTIT. Ar trebui ca amenzile pentru ocupare abuzivă să fie date automat, pe baza unei patrule/a unui serviciu dedicat al Poliției Locale, care nu are disponibilitate pentru toate aceste situații. Așteptăm noul regulament, pentru că acel interval orar de 8-16 include și weekendul – poate parca oricare, fără să ai ce să îi faci. DE ACEEA IES SCANDALURI ȘI BĂTĂI în parcări, domnilor de la Parcări. Nu mai spun că la licitație a participat un cetățean care a urcat la 100 de lei toate locurile de parcare, fără să închirieze nici un loc. Să nu se mai laude cei de la Patrimoniu cu încasările de pe parcări, pentru că sunt făcute cu abuzuri și nepăsare, pe nervii celor care plătesc foarte mulți bani pentru un loc de parcare pe care îl pot ocupa pe fracțiuni de zi.

  • Pentru Mihnea: Nu toate locurile de parcare au contract de la 16 la 8 dimineata . Sunt locuri inchiriate 24 din 24 ore.

  • Sunt firme care licitează cu bani grei pentru locuri de parcare rezidențiale. Tot acele firme ocupa celelalte locuri ramase libere, printr-o rocadă – vin angajații cu mașini ; se i au mașinile firmei; la 18 se face rocadă. Deci cetățenii din blocul respectiv desi putini la număr (cu mașini în scara) nu au loc de parcare. Acum nici prestatorii de servicii, daca ii chemi la 20:00 nu au loc de parcare, se învârt și poluează orașul că nu e in stare primarul sa organizeze orașul din acest punct de vedere. O firma in Mircea la N urî are 3 locuri de parcare. Se muta la un punct de lucru/ sediu mai mare. ” Rade ” toate locurile de parcare la ambele blocuri. Deschide un alt punct de lucru prin Valea Lupului unde are loc mult mai bun, cu locuri de parcare pe proprietatea ei. Locurile de parcare ” vechi” ( de la blocuri) le închiriază pe bani grei și la negru. Politie locala nu e, dep. Parcări nu e, primar nu e. Trăiască capitalismul – exploatarea prostului de către smecher-” legal”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *