Ioan Craus, în vârstă de 54 de ani a renăscut la Centrul medico-social de la Bivolari, Iași. Bărbatul ce a ajuns acolo, aproape ca o legumă, în urma unui Atac Vascular Cerebral, suferit după moartea soției sale. Astăzi, este sprijinul celorlalți beneficiari din centru
Pe Ioan Craus l-am găsit în foișorul din curtea Centrului medico-social, care este situat chiar în spatele capelei. Acolo, în fiecare zi, bărbatul își găsește liniștea de care are cea mai mare nevoie, după ce viața nu a fost prea dreaptă cu el. În urmă cu un an, acesta a suferit un Atac Vascular Cerebral, lucru ce i-a dat toată viața peste cap. A ajuns să fie o legumă, să nu mai poată vorbi și să depindă de alți oameni. Ioan Craus a ajuns în această situație din cauza traumei pe care a suferit-o în momentul în care soția lui a murit.
„A ajuns în grija noastră, în anul 2014, pe o targă, mai mult mort decât viu. Abia ce suferise un AVC, era imobilizat la pat, nu putea vorbi, era o legumă. Cu multă muncă și exercițiu am reușit să îl punem pe picioare. Povestea lui este una extrem de tristă, însă el ne-a demonstrate mereu că este un luptător. AVC-ul suferit a fost în urma decesului soției sale. Era un om normal, cu o viață normală și cu o familie frumoasă până în acel moment. Soția acestuia era bolnavă de cancer, iar când aceasta s-a stins, pentru el a fost un șoc extrem de puternic. În acest moment este mai bine, dar încă se descurcă greu cu vorbitul. Parcă nu era de ajuns, după ce s-a pus puțin pe picioare, s-a stins și fiica lui, din cauza aceleiași boli nemiloase. Avea puțin peste 30 de ani”, a povestit Onoferi Cristina, asistenta șef a centrului.
Ioan Craus a devenit sprijin pentru toți beneficiarii Centrului medico-social Bivolari, Iași
Pentru că știe ce înseamnă să depindă de alții, după ce și-a revenit, Ioan Craus încearcă să-și ajute pe toți colegii din centru. Acesta le face cumpărături și le oferă din puținul lui, celorlalți mai necăjiți decât el. Așa vrea el să-i mulțumească lui Dumnezeu că este în viață și că poate merge singur din nou.
„Merge la cumpărături, atât personale, cât și pentru beneficiarii care nu se pot deplasa. Culege flori pe care le dăruiește doamnelor asistente și doamnelor infirmiere, iarna oferă ciocolată, iar vara le răcorește cu câte o înghețată. Cel mai mult îi place să dăruiască. Altruismul lui se vede clar și în relația cu familia, părinților le trimite bani din pensia lui, copiilor le cumpără cadouri când revin în țară și-l vizitează. Din resturile de la masă, hrănește animăluțele care s-au aciuat pe lângă curtea centrului. Este o persoană extrem de sufletistă, și supune el că așa îi mulțumește lui Dumnezeu. Dl Ionică pentru noi este un învingător în războiul cu propriul destin”, a adăugat Paul Iftodi, asistent social.
Reporterii BZI au prezentat în urmă cu mai multă vreme și povestea lui Valentin Pletosu, un ieșean care a fost la un pas de o viață petrecută în boscheți, dar a ajuns într-un centru medico-social.
Bărbatul poartă mereu la piept o poză cu fiica și soția
Dorul de fiica și de soția sa și-l alină doar cu ajutorul fotografiilor. Când se plimbă prin curtea centrului, când se roagă și când se odihnește în cameră poartă mereu cu el fotografiile celor două. Angajații centrului povestesc că ori de câte ori are ocazia le vorbește oamenilor cu iubire și lacrimi în ochi de cele două femei care au plecat din viața lui mult prea devreme. Recent, reporterii BZI au prezentat o altă frumoasă poveste a unei beneficiare de la centrul din Bivolari. Bunica Ana, așa cum este numită de întreg personalul Centrului de Asistență Medico-Social Bivolari, a ajuns la frumoasa vârstă de 104 ani.
Aceasta este cea mai vârstnică persoană dintre cei 60 de beneficiari ai centrului și a ajuns acolo în urmă cu un an. Familia nu a putut să o mai îngrijească. Angajații centrului sunt extrem de atașați de ea și au povestit cât de frumoasă a fost povestea de dragoste a bunicii Ana și a soțului său, o adevărată lecție de iubire. Bunica Ana este colegă cu Ioan Craus la Centrul medico-social Bivolari, Iași.