Prima pagină » International » Un iaht de lux s-a scufundat în largul Siciliei: „Bill Gates al Marii Britanii” a fost dat dispărut
Un iaht de lux s-a scufundat în largul Siciliei: „Bill Gates al Marii Britanii” a fost dat dispărut

Un iaht de lux s-a scufundat în largul Siciliei: „Bill Gates al Marii Britanii” a fost dat dispărut

19 aug. 2024, 17:40,
în International

Antreprenorul tech Mike Lynch, cunoscut sub porecla de „Bill Gates al Marii Britanii,” a fost dat dispărut după ce un iaht de lux a fost surprins de o furtună puternică și s-a scufundat luni în largul coastelor Siciliei, lângă Palermo, a declarat o sursă apropiată misiunii de salvare pentru Reuters.

Lynch, în vârstă de 59 de ani, este renumit pentru că a fondat compania de software Autonomy, pe care a vândut-o în 2011 gigantului american Hewlett-Packard (HP) pentru 11 miliarde de dolari.

Această tranzacție i-a consolidat reputația ca „Bill Gates al Marii Britanii”. Cu toate acestea, un an mai târziu, HP a raportat o pierdere contabilă masivă, de miliarde de dolari, atribuită în mare parte evaluării exagerate a activelor Autonomy, despre care Lynch și echipa sa au fost acuzați că le-au „umflat” artificial.

Mai devreme în acest an, HP l-a dat în judecată pe Lynch în instanțele britanice, acuzându-l de fraudă. Compania americană susține că a fost indusă în eroare printr-o schemă complexă de fraudă orchestrată de Lynch și fostul director financiar al Autonomy, Sushovan Hussain, pentru a supraevalua activele companiei. Hussain este și el vizat în procesul care are loc la Londra.

Lynch a avut câștig de cauză în justiția americană

HP a câștigat procesul pe fond în 2022, acesta fiind unul dintre cele mai lungi din istoria dreptului civil britanic. Cu toate acestea, Înalta Curte de la Londra a stabilit că despăgubirile pe care HP le poate primi sunt mult mai mici decât cei 5 miliarde de dolari ceruți de compania americană.

Lynch a respins acuzațiile aduse de HP. Anul trecut, el a fost extrădat din Marea Britanie în Statele Unite, unde a fost pus sub urmărire penală într-un caz separat de cel civil, în care HP cere despăgubiri în instanțele britanice.

În iunie, un juriu american l-a achitat de acuzațiile penale aduse împotriva sa. Lynch s-a declarat „euforic” după verdict, explicând că a depus mărturie pentru a-și demonstra nevinovăția.

El a acuzat HP că nu a reușit să integreze Autonomy în operațiunile sale. Conform documentelor legale, averea lui Lynch este estimată la 450 de milioane de dolari, deși documente judiciare citate de BBC anul trecut o plasau în jurul unui miliard de dolari.

Detalii despre scufundarea iahtului de lux lângă Sicilia

Conform anunțului făcut de brigada de pompieri și garda de coastă din Italia, cincisprezece persoane au fost salvate, iar alte șapte sunt date dispărute după ce un iaht cu vele s-a scufundat în noaptea de duminică spre luni, lângă Palermo, Sicilia.

„În această dimineață, în jurul orei 05:00 (03:00 GMT), o barcă cu pânze de 56 de metri, numită Bayesian și sub pavilion britanic, s-a scufundat în largul Porticello,” un oraș situat la aproximativ 15 km est de Palermo, a informat garda de coastă italiană într-un comunicat.

Dintre cele 22 de persoane aflate la bord, inclusiv 10 membri ai echipajului, „15 au fost salvate, iar șapte sunt date dispărute, fiind de naționalitate britanică, americană și canadiană,” a adăugat garda de coastă.

Garda de coastă a precizat pentru AFP că patru dintre persoanele dispărute sunt britanici, două americani și una canadiană.

Opt supraviețuitori au fost transportați la spitale locale. La operațiunea de căutare participă un elicopter, scafandri și nave ale pazei de coastă, desfășurate în jurul epavei, localizată la o adâncime de 50 de metri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *