Prima pagină » Eveniment-Social » Un fragment din lemnul Sfintei Cruci este expus la Muzeul Mitropolitan din Iași

Un fragment din lemnul Sfintei Cruci este expus la Muzeul Mitropolitan din Iași

01 nov. 2024, 02:00,
Iulia MARIA în Eveniment-Social

O relicvă de o valoare inestimabilă, un fragment din lemnul Sfintei Cruci, se află expusă la Muzeul Mitropolitan din Iași. Aceasta este parte a patrimoniului catedralei de dinainte de 1900, utilizată pentru binecuvântarea credincioșilor în fiecare Sfântă Liturghie. Ornamentele sale, lucrate cu măiestrie, și scenele biblice sculptate îi conferă o frumusețe aparte și o însemnătate sacră

Crucea cu un fragment din lemnul Sfintei Cruci reprezintă una dintre cele mai importante piese de patrimoniu ale Catedralei Mitropolitane din Iași, și se află în custodia acesteia încă dinainte de anul 1900. Potrivit inventarului realizat la acea vreme, această relicvă sacră a primit numărul de inventar 1, un simbol al recunoașterii importanței sale în patrimoniul bisericesc. Chiar și în registrul din 1948, crucea păstrează același număr de inventar, iar documentele consemnează că aceasta era folosită la fiecare Sfântă Liturghie pentru binecuvântarea credincioșilor. Astăzi, Crucea poate fi admirată în cadrul Muzeului Mitropolitan din Iași, fiind o atracție pentru pelerinii și vizitatorii dornici să cunoască istoria sfântă a acestei piese de excepție.

Crucea cu fragment din lemnul Sfintei Cruci este expusă la Muzeul Mitropolitan din Iași

Crucea este remarcabilă prin versatilitatea sa. Aceasta poate fi utilizată fie ca o cruce de mână, fie ca o cruce de masă, datorită unui picior special care se poate atașa și detașa prin înfiletare. Sculptată din lemn și împodobită cu argint aurit, crucea are un decor impresionant, format din pietre albe, montate cu măiestrie, nituri cu pietre și raze din pietre albe între brațe. În centrul fiecărei raze se află o piatră mai mare, roșie sau albă, adăugând o notă de solemnitate și frumusețe acestui artefact. Ornamentația bogată și detaliile minuțioase de pe această Cruce reflectă atât măiestria artizanilor, cât și importanța simbolică a acesteia.

„Sfânta Cruce este din lemn sculptat, cu ferecătură din argint aurit, mărginită de un decor realizat din pietre albe, în montură, niturile au și ele pietre, iar între brațe, razele sunt tot din pietre albe, având în centru câte o piatră mare, roșie și una albă, mai mare față de celelalte”, a spus Ipod. Mihai-Alex Olteanu, Muzeograf la Muzeul Mitropolitan din Iași.

La Muzeul Mitropolitan din Iași este expusă și o replică după cheia de la ușa bisericii din Cetatea Kalemegdan, unde au stat moaștele Sfintei Parascheva.

Scene biblice și simboluri sacre

Pe fața principală a crucii sunt sculptate scene care evocă momente importante din viața Maicii Domnului și a Mântuitorului Iisus Hristos. În centru se află scena Încoronării Maicii Domnului, iar pe brațul stâng este sculptată Buna Vestire, marcând începutul misiunii lui Hristos. De asemenea, scena Botezului Domnului este reprezentată pe partea opusă. În partea de jos, sunt prezentate Tăierea Împrejur și Aducerea la Templu a Maicii Domnului, fiecare scenă fiind delimitată printr-o pereche de sfinți prooroci, în total fiind 12.

Pe verso, unde este inserat fragmentul din lemnul Sfintei Cruci, sunt reprezentate alte momente cruciale din viața lui Iisus Hristos. Scena Cinei cele de Taină domină partea superioară, iar în centrul acestei fațete se află relicva lemnului sfânt. În jurul acesteia, sunt sculptate Schimbarea la Față, Învierea Domnului, Încredințarea lui Toma și Învierea lui Lazăr. Fiecare scenă este separată de câte doi sfinți profeți, amintind de cei 12 apostoli care l-au urmat pe Hristos.

„Fiecare scenă este delimitată de următoarea printr-o pereche de Sfinți Prooroci, în total fiind 12 sfinți. Pe fața unde este lipită o părticică din lemnul Sfintei Cruci putem observa că toate scenele sunt legate de evenimente din viața Mântuitorului Iisus Hristos. La fel ca și pe partea anterioară, și aici, fiecare scenă este delimitată prin reprezentarea a câte doi sfinți profeți/apostoli, fiind în total 12. În partea de sus este sculptată scena Cinei cea de Taină, în partea centrală este pusă în evidență părticica de Lemn Sfânt, pe brațul din stânga, Schimbarea la Față, iar pe cel opus, Învierea Domnului. În partea de jos, se află sculptate scenele Încredințarea lui Toma și Învierea lui Lazăr”, spune Ipod. Mihai-Alex Olteanu, muzeograf la Muzeul Mitropolitan din Iași.

Crucea cu fragment din lemnul Sfintei Cruci, expusă la Muzeul Mitropolitan din Iași, rămâne o relicvă de o valoare spirituală și artistică inestimabilă, îmbinând măiestria artistică cu simbolurile credinței creștine și continuând să ofere o binecuvântare tuturor celor care îi caută protecția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`