Prima pagină » Local » Un fost profesor din Iași primește pensie mai mare cu 3.500 de lei, după recalculare. A început a doua etapă a aplicării noii legi a pensiilor
Un fost profesor din Iași primește pensie mai mare cu 3.500 de lei, după recalculare. A început a doua etapă a aplicării noii legi a pensiilor

Un fost profesor din Iași primește pensie mai mare cu 3.500 de lei, după recalculare. A început a doua etapă a aplicării noii legi a pensiilor

06 sept. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Local

Pensia unui fost profesor din Iași, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, a crescut cu 3.500 de lei după recalculare. În această perioadă, se desfășoară a doua etapă a recalculării pensiilor pentru alte 9.000 de pensionari din Iași. Potrivit specialiștilor, este posibil ca la mica recalculare să nu fie creșteri mari ale veniturilor pensionarilor

Un fost profesor din Iași primește pensie mai mare cu 3.500 de lei, brut, după recalculare. Bărbatul a muncit 48 de ani, fiind fost cadru didactic la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iași. Înainte de recalculare, pensia acestuia era de 9.900 de lei brut. „După aplicarea formulei de calcul, de la 1 septembrie 2024, a câștigat 3.500 de lei, brut. A făcut 147 de puncte. Astăzi, pentru un punct de pensie pe lună, o persoană ar trebui să aibă salariul brut de 9.000 de lei”, explică Maria Andronache, director executiv al Casei Județene de Pensii Iași. Pensionarilor din Iași le-au crescut veniturile cu sume cuprinse între 1 și 8.000 de lei, după recalcularea derulată în prima etapă, în perioada iulie – august 2024.

Pensia unui fost profesor din Iași a crescut cu 3.500 de lei, după recalculare

Directorul instituției specifică faptul că este posibil ca la mica recalculare a pensiilor, care se desfășoară până în luna februarie 2024, este posibil ca pensionarii să nu aibă venituri mai mari.

„Da, este posibilă această situație, să nu fie creșteri mari ale veniturilor la mica recalculare. În orice caz, toată lumea care avea pensia minimă, cei 30.000 de pensionari din Iași, va rămâne în pensia minimă chiar dacă îi scade după recalculare. Dacă ai peste 25 de ani de vechime în muncă, se dau puncte de stabilitate. Nu se iau în calcul stagiile necontributive, precum stagii militare realizate înainte de 2001, facultatea sau concediul de creștere a copilului, tot înainte de 2001”, mai explică Maria Andronache.

De asemenea, vor fi recalculate pensiile ieșenilor care au lucrat în Cooperativele Agricole de Producție (CAP). Din păcate, pentru a obține adeverințele care să ateste vechimea în muncă, pensionarii din Iași trebuie să plătească niște tarife stabilite de Casa Națională de Pensii Publice. Acestea pot ajunge până la 4.000 de lei pentru cercetarea unui interval de 30 de ani. Astfel, dacă veniturile au fost obținute înainte de aprilie 2001, pensionarii trebuie să ducă la Casa de Pensii adeverințe prin care să le justifice.

Se impozitează pensiile de 3.000 de lei, din octombrie 2024

De la 1 octombrie 2024, pensiile mai mari de 3.000 de lei lunar vor fi impozitate cu 10 la sută.

„S-a modificat plafonul de impozitare. Înainte, se impozita pensia de 2.000 de lei, din octombrie, se impozitează cea de 3.000 de lei, deci dacă ai pensia de 2.000 de lei, nu mai plătești acel impozit. La noi au venit mulți pensionari nemulțumiți că le-a crescut pensia, dar nu cu cât voiau ei. Noi nu putem face nimic”, mai spune Maria Andronache.

Astfel, aceștia au depus 438 de sesizări. Specialiștii Casei de Pensii Iași susțin că, dacă aceste calcule au fost greșite, vor fi corectate. Diferențele între venitul din luna august și cel obținut după recalculare sunt mici, însă importante pentru pensionarii ieșeni. Pe de altă parte, un fost profesor din Iași primește pensie mai mare cu 3.500 de lei, brut, după recalculare.

Comentarii
  • haiducie la drumul mare!iei de la cei care au muncit cinstit si dai lui ăsta care are vacanță 5-6 luni pe an !bravo psd …in decembrie voturi din p..ă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`