Prima pagină » National » Un fost primar a oferit mită electorală pungi, băuturi alcoolice şi baloane

Un fost primar a oferit mită electorală pungi, băuturi alcoolice şi baloane

08 sept. 2020, 12:16,
Cristian ZAVASTIN în National

Un fost primar, candidat la Primăria Năvodari, a oferit mită electorală pungi, băuturi alcoolice şi baloane. Polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de coruperea alegătorilor în acest caz.

„La data de 7 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției orașului Năvodari au fost sesizați cu privire la faptul că, în perioada 1-6 septembrie a. c., un candidat la alegerile locale ar fi oferit locuitorilor orașului Năvodari pungi, al căror conținut nu s-ar cunoaște, sticle cu băuturi alcoolice și baloane. Toate acestea ar fi avut însemnul electoral al unui partid și ar fi fost oferite pentru a-i determina pe cetățeni să voteze candidatul în cauză”, informează Inspectoratul de Poliție Judeţean Constanţa.

Un fost primar a oferit mită electorală pungi, băuturi alcoolice şi baloane

Potrivit polițiștilor din Năvodari, în acest caz a fost întocmit un dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de coruperea alegătorilor.

Potrivit presei locale, persoana vizată este fostul primar al Orașului, Nicolae Matei, care candidează din parte Partidului Neamul Românesc.

Condamnat definitiv la un an şi jumătate de închisoare pentru dare de mită

Nicolae Matei a fost condamnat în 2016 de Curtea de Apel Constanţa la un an şi jumătate de închisoare, cu executare, pentru dare de mită, decizia instanţei fiind definitivă.

Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au desfiinţat în parte sentinţa penală pronunţată de Tribunalul Constanţa în aprilie 2014, care îl condamnase pe edilul din Năvodari la trei ani şi şase luni de închisoare şi, rejudecând, au dispus reducerea cuantumului pedepsei aplicate lui Nicolae Matei pentru comiterea infracţiunii de dare de mită la un an şi 6 luni de închisoare, cu executare.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada iunie – octombrie 2012, Nicolae Matei i-ar fi solicitat unui ofiţer de poliţie judiciară cu funcţie de conducere(denunţător în cauză) să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în aceste anchete pe care primarul le considera abuzive, nejustificate şi motivate politic. În schimb, la 18 octombrie 2012, edilul i-ar fi promis ofiţerului de poliţie două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piaţă de 46.160 de euro, pe care i le-ar fi dat la 25 octombrie 2012.

„Darea acestor terenuri s-a făcut indirect, prin intermediari, cu simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de respectivii intermediari, pentru care s-ar fi plătit 59.000 lei. În realitate, nu s-a plătit nici un ban. În acel context, la data încheierii contractelor, unul dintre intermediari, Nicolae Vâlcu, a dat, în faţa notarului, o declaraţie care nu corespunde adevărului, susţinând că a primit suma de 59.000 lei, reprezentând preţul achiziţionării a două loturi de teren din Năvodari, loturi care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare autentificate de notarul respectiv. Ulterior, în faţa organelor de urmărire penală, inculpatul Vâlcu Nicolae a dat declaraţii mincinoase”, potrivit DNA.

Mită electorală dată de PSD Iași

Mai multe persoane îmbrăcate în tricouri și cu șepci cu sigla PSD au fost filmate în timp ce împart băuturi alcoolice localnicilor în campania pentru alegerile locale 2020. Asta fără a ține cont de distanțarea fizică cauzată de pandemia COVID-19. Nu s-a respectat nici regula cu masca de protecție obligatorie, regulă impusă de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Din partea PSD va candida Viorel Vasile Murariu, actualul primar Vasile Macovei nemaidorind să candideze. Oamenii candidatului PSD nu au ținut cont de nicio regulă și au distribuit alimente și băutură ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`