Prima pagină » Actualitate » Un fost pădurar condamnat şi dat afară pentru că a decimat pădurea a fost pus director la Agenţia pentru Arii Protejate! Iată bună guvernare USR-PLUS-PNL-UDMR

Un fost pădurar condamnat şi dat afară pentru că a decimat pădurea a fost pus director la Agenţia pentru Arii Protejate! Iată bună guvernare USR-PLUS-PNL-UDMR

20 mai 2021, 10:50,
George Cristian în Actualitate

Bună guvernare pare să fi intrat în impas, într-un impas incă de la începutul acesteia. Cu toate că cei din Guvernul USR-PLUS-PNL-UDMR au susţinut faptul că vor pune pe funcţii publice numai persoane competente, la nivel de lucruri concrete, situaţia este cu totul alta. Vorbim despre faptul că la șefia Agenţiei pentru Arii Protejate a fost numit Remus Raț, un pădurar care a fost condamnat pentru că a decimat o pădure întreagă.

Pentru că a fost dat afară şi chiar condamnat, Remus Raț a ajuns să fie șef peste toate pădurile virgine din Bihor.

Un fost pădurar condamnat pentru defrişări ilegale este şef al Agenţiei pentru Arii Protejate Bihor

Dezvăluirea a fost făcută de jurnaliştii de la ebihoreanul.ro care au realizat un întreg articol despre ” succesul” din cariera fostului pădurar. Conform sursei citate, Remus Raț a fost pus la şefia unei instituţii strategice din România fără să dea vreun examen sau măcar un interviu. Acesta a fost condamnat penal în trecut pentru tăiere ilegală de arbori dar şi pentru furt silvic. Totuşi, de când conduce instituţia, Remus nu este ferit de problemele legale fiind cercetat pentru că ar fi făcut vracoaj. Totuşi, Remus Raț susţine că este nevinovat

Cine este, Remus Raț, condamnatul penal pentru decimarea pădurilor

Remus Raț este un inginer silvic care a absolvit Facultatea de Mediu din Oradea. Acesta și-a început cariera de pădurar la Olcolul Silvic Silvegru din Beiuș. A lucrat acolo timp de 15 ani, dar cariera i-a fost întreruptă după ce poliţiştii l-au prins că a tăiat mai mulţi arbori din pădurea pe care o avea în gestiune. Acesta a mai fost ajutat de incă trei persoane.

După o anchetă orchestrată de procurori s-a constatat faptul că cei patru inculpaţi au tăiat mai mulţi arbori. De exemplu, doar Remur Raț adoborât 5-6 cireși folosindu-se de un ferăstrău mecanic”. Arbuştii au fost scoşi la rampă şi duşi chiar de pădurar în Nimăieşti, în locul numit „la Cociu”, unde „s-a ocupat de valorificarea cireşului”. În acest timp, amicii săi – asiguraţi de Raț că nu li se întâmplă nimic – s-au întors în pădure şi au mai tăiat 11 fagi şi carpeni, pe care apoi i-au vândut.

„Potrivit înţelegerii dintre cei patru învinuiţi, banii rezultaţi în urma valorificării cireşului au rămas la învinuitul Raț Remus Ionuţ, iar banii de pe arborii de esenţă fag şi carpen au fost împărţiţi între ceilalţi trei”, scrie în actul de trimitere în judecată, pentru tăiere ilegală de arbori şi furt silvic, document care precizează că toţi cei patru „au recunoscut faptele reţinute în sarcina lor”. Pagubă? 13.458 lei, echivalentul a circa 2.500 euro la vremea respectivă, banii fiind recuperați de la cei patru hoţi.
Aceştia au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare.

Nu este prima numire controversată de când USR-PLUS-PNL-UDMR au preluat frâiele guvernării

Încă de la preluarea Guvernului, coaliția s-a confruntat cu mai multe scandaluri. Aceștia au numit, pe pozitii înalte, mai multe persoane care, ori au fost condamante penal, ori sunt extrem de controversate. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri care au apărut în spațiul public este cel de la Consiliul de Administrație a unui spital din România. Viceprimarul general al Capitalei, Horia Georgescu, l-a numit în consiliu pe un bărbat care a fost condamnat după ce i-a tăiat gâtul iubitei.

De altfel, cei de la USR-PLUS sunt acuzați că nu au scrupule când vine vorba de sprijin politic pentru ocuparea unor funcții publice. De exemplu, în Brașov, în localitatea Codlea cei de la USR-PLUS au votat cot la cot cu cei de la PSD, bugetul orașului. Votul a fost dat pentru că cei de la PSD au numit un membru USR pe o poziție înaltă într-o instituție publică.

 

O altă numire controversată s-a produs la Timișoara unde edilul Dominic Fritz l-a numit pe poziția de șef de cabinet al primarului pe un consilier USR. Acesta a ” câștigat ” concursul la care a participat singur iar numele câștigătorului a fost ținut la secret.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
03 octombrie 2024
03 octombrie 2024