Prima pagină » Razboi în Ucraina » Un fost comandant Wagner caută azil în Norvegia: „Am refuzat să particip la manevrele lui Evgheni Prigojin”
Un fost comandant Wagner caută azil în Norvegia: „Am refuzat să particip la manevrele lui Evgheni Prigojin”

Un fost comandant Wagner caută azil în Norvegia: „Am refuzat să particip la manevrele lui Evgheni Prigojin”

16 ian. 2023, 23:59,
în Razboi în Ucraina

Un fost comandant al companiei militare private a Rusiei, Wagner, a fugit în Norvegia și solicită azil după ce a trecut granița arctică a acestei țări, potrivit poliției norvegiene și a unui activist rus.

Andrei Medvedev, într-un interviu cu un activist rus care ajută oamenii să caute azil în străinătate, a spus că se teme pentru viața lui după ce a refuzat să-și reînnoiască serviciul cu Wagner.

I-a fost teamă să nu fie executat

Medvedev a spus că, după ce și-a încheiat contractul și a refuzat să servească pe altul, i-a fost teamă să nu fie executat în același mod ca Yevgeny Nuzhin – un dezertor din Wagner care a fost ucis în fața camerei cu un baros.

„Am fost aruncați să luptăm precum carnea de tun”, i-a spus Medvedev lui Vladimir Osechkin, șeful Gulagu.net, un grup de susținere a drepturilor omului, într-o conversație publicată pe YouTube.

Un purtător de cuvânt al Serviciului de Securitate al Poliției din Norvegia a confirmat luni pentru CNN că Medvedev se află în Norvegia și caută azil. Aceasta este până acum o investigație a poliției locale”, a declarat Eirik Veum pentru CNN. „Dar Serviciul de Securitate, suntem informați și urmărim, desigur, ancheta.”

Într-un apel telefonic din Norvegia cu Osechkin, care a fost publicat online, Medvedev a spus că a trecut granița în apropierea orașului rus Nikel. Acest lucru se aliniază cu relatarea districtului de poliție Finnmark, care, fără a-l numi pe Medvedev, a declarat că a arestat „nedramatic” un bărbat în Pasvik, în partea norvegiană a graniței, la 1:58 a.m., pe 13 ianuarie.

În propria poveste, Medvedev a spus că a trecut granița și s-a apropiat de prima casă pe care a găsit-o. „

A fost un miracol că am reușit să ajung aici”, i-a spus el lui Osechkin în apelul telefonic.

Prizonierii au fost „împușcați pentru că refuzau să lupte sau trădau”

Medvedev a încercat anterior să treacă în Finlanda de două ori și nu a reușit, a declarat Osechkin pentru CNN luni. Șeful lui Wagner, Yevgeny Prigozhin, a confirmat luni pe Telegram că Medvedev a servit în compania sa și a spus că „ar fi trebuit să fie urmărit penal pentru tentativa de a maltrata prizonierii”.

Într-o conversație din decembrie cu Osechkin, care a fost publicată pe YouTube, Medvedev a negat că ar fi comis vreo infracțiune în Ucraina.

„Am semnat un contract cu grupul pe 6 iulie 2022. Fusesem numit comandantul primei echipe a plutonului 4 al detașamentului 7 de asalt”, și-a amintit el. „Când au început să sosească prizonierii, situația din Wagner sa schimbat cu adevărat. Au încetat să ne trateze ca pe oameni.”

El a susținut că prizonierii au fost „împușcați pentru că refuzau să lupte sau trădau”.

„Mi-e teamă pentru viața mea”, a spus Medvedev în decembrie.  „Nu am comis nicio crimă. Am refuzat să particip la manevrele lui Evgheni Prigojin”.

Osechkin a declarat pentru CNN că a început să-l ajute pe Medvedev după ce a fost abordat de un prieten la sfârșitul lunii noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *