Prima pagină » Actualitate » Un fermier din România anunță o criză alimentară extremă! Prețul alimentelor este în continuă creștere
Un fermier din România anunță o criză alimentară extremă! Prețul alimentelor este în continuă creștere

Un fermier din România anunță o criză alimentară extremă! Prețul alimentelor este în continuă creștere

29 sept. 2021, 10:41,
în Actualitate

După ce piața din România se confruntă cu creșteri mari la prețurile la energie, un fermier anunță faptul că se anunță o criză alimentară extremă. Acesta susţine că prețurile alimentelor este în continuă creștere iar scumpirile vor fi de peste 20% la alimentele de bază.

De altfel, specialiștii au precizat în urmă cu câteva luni că, automat, creșterea din energie se va resimţi şi în costul produselor de consum.

Industria alimentară este la un pas de criză după ce prețul la alimente crește

Conform fermierilor, industria alimentară va fi puternic afectată de faptul că au crescut prețurile la energia electrică sau la gazele naturale. Costul utilităţilor, al hranei pentru păsări este din ce în ce mai mare iar fermierii anunţa faptul că produsele se vor scumpi cu peste 20%. Ouăle produse de cooperativa Unirea Gospodarilor din Mihăilești au calitatea celor din gospodăriile țărănești și se vând acum cu 1,20 lei.

Sunt produse într-o fermă modernă, dotată cu instalații automate de hrănire și adăpare, și-n care temperatura ambientală este menținută cu aeroterme. Scumpirea hranei și a utilităților impune o ajustare rapidă a prețului la ouă încă din octombrie.

Majorare importantă la prețul la ouă de lună viitoare și din cauza creșterii salariului minim

Conform președintelui Unirea Gospodarilor, Dan Ivașcu, majorarea o să fie iniţial de 5-6%. Totuşi, de lună viitoare, preţul oulelor s-ar putea majora şi cu 10%

„La noi, majorarea o să fie undeva la 5-6%, pentru că avem această oportunitate a lanțului scurt. Deci, noi producem, noi sortăm, ambalăm și tot pe rețeaua noastră și vindem. Dar din studiile care se fac, din discuții, se vorbește de o majorare rapidă de zece la sută, de lună viitoare”, spune Dan Ivaşcu, președinte Unirea Gospodarilor.

Creșterea salariului minim pe economie incă un motiv de scumpiri

Pe de altă parte, o altă cauză pentru care românii vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru aceleaşi produse ar fi creșterea salariului minim pe economie, susţin specialiștii:

„Din această toamnă, lucrurile se schimbă ceva mai mult pentru că avem o majorare de prețuri la energie electrică, la gaze naturale, la utilități în general. Iată, aflăm acum că și salariul minim pe economie se majorează. Nu este un lucru rău. Va fi și în România, din păcate, această mărire de prețuri. Nu vrem să inducem panică, la clienții noștri, la consumatorii români, în general, dar ne paște o criză alimentară, care este foarte aproape și de noi”, atrage atenţia Dan Ivaşcu, președinte Unirea Gospodarilor.

România a raportat astfel a patra cea mai mai creștere după Suedia (14,5%), Franța (19,3%) și Slovenia (12,2%). Astfel, prețul mediu la poarta fermei este de 4,82 de lei kilogramul sau de 0,8 euro kilogramul, sub prețul mediu al UE de 1,22 euro kilogramul.

România avea în 2020 un efectiv de peste 8,7 milioane de păsări, respectiv 2,2% din efectivul din Europa. Doar 8,3% din acestea sunt crescute la sol său conform agriculturii ecologice.

Florin Cîțu a anunțat creșterea salariului minim pe economie

În cursul zilei de marți, 28 septembrie, premierul Florin Cîțu a anunțat că a purtat discuții cu mai mulți reprezentanţi din sectorul privat în ceea ce privește creșterea salariului minim. Acesta a mai declarat că există mai multe propuneri de creștere, cu 8% sau chiar cu 10%:

„Vreau să avem o soluţie până la 1 octombrie, sper să găsim o soluţie până la 1 octombrie. Este o propunere de creştere a salariului minim venită de la patronate, de 8%, şi o propunere din partea sindicatelor de creştere de 10%. În acelaşi timp aş vrea să ne gândim totuşi la o formulă care să poată să fie aplicată în fiecare an, nu să venim să discutăm în fiecare an un procent de creştere”, a afirmat primul ministru.

Pe de altă parte este bine de menționat faptul că scumpirile din domeniul energiei stau la baza scumpirilor din mai multe domenii. Specialiștii din domeniu anunțatu faptul că românii s-ar putea întoarce la nivelul de trai de acum 10 ani dacă situația va continua în acest fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *