Prima pagină » Economic Local » Un fermier din Iași a obținut Trofeul „Porumbul de Aur” la cel mai important concurs agricol
Un fermier din Iași a obținut Trofeul

Un fermier din Iași a obținut Trofeul „Porumbul de Aur” la cel mai important concurs agricol

10 feb. 2020, 04:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Unul dintre cele mai importante concursuri organizate la nivel național și-a desemnat câștigătorul. Trofeul „Porumbul de Aur” la categoria „cultura irigată” a fost câștigat, pentru recolta din 2019, de către fermierul Liviu Balănici care conduce ferma Panifcom. Premiul a fost acordat pentru cea mai mare producție la porumb, respectiv 18.340 kg/ha. Premiul a fost obținut în cadrul ediției din acest an a competiției organizate de Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR). Pe lângă cea mai mare producție la această cultură, fermierul și-a adjudecat premiul pentru o recoltă obținută de pe o parcelă de numai 60 de hectare, o suprafață unde s-a cultivat porumb după recoltarea unei culturi de soia. Hibridul ales pentru câștigarea competiției APPR a fost de la Dekalb, DKC 5031.

Fermă modernizată cu fonduri europene

Liviu Bălănici este unul dintre marii fermieri din județ care au obținut sume importante de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea afacerilor. Ieșeanul, cunoscut pe piața panificației, dar și ca fermier care exploatează 4.000 de hectare de teren agricol, a pătruns în ultimii ani și pe piața zootehnică, având una dintre cele mai moderne ferme de vaci din țară. Acesta deține un efectiv de 1.350 de vaci de rasă pentru care a încasat subvenții în valoare de 3 milioane de euro în ultimii doi ani, fiind cunoscut și pentru performanța în agricultură.

Ce presupune aces10t concurs?

Concursul „Porumbul de Aur” este un concurs organizat anual de către APPR și în care se pot înscrie membrii organizației care își aleg singuri suprafața și tehnologia cu care concurează pentru cea mai mare recoltă la două categorii: cultura irigată și cultura neirigată. Trofeele „Porumbul de Aur” pentru recoltele din 2019 au fost acordate în cadrul Congresului „Fermieri pentru Fermieri”- ediția 2020, desfășurat la București. Anul trecut, trofeul pentru cultura irigată a fost câștigat tot de un fermier din zona Moldovei, respectiv Agricost Insula Mare a Brăilei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *