Prima pagină » International » Un fermier din Elveția le dă Cola porcilor săi, din motive de sănătate

Un fermier din Elveția le dă Cola porcilor săi, din motive de sănătate

12 aug. 2021, 11:42,
Bianca Rebegea în International

Ruedi Bigler, în vârstă de 61 de ani, este un fermier din Elveția, care dă Cola porcilor săi. El motivează că această băutură protejează stomacul purcelușilor de agenți patogeni.

„Ne hrănim purceii zilnic cu cola”, spune Bigler în timpul unei vizite la ferma sa din Moosseedorf BE. „Oamenii cred că glumesc când spun că scroafele mele consumă Coca-Cola”, a adăugat fermierul.

În depozitul fermei sale de porci, Bigler depozitează un întreg palet de Cola. Le-a cumpărat în landul din satul vecin, iar un pachet de șase este suficient pentru o zi.

Un fermier din Elveția le dă Cola porcilor săi. Iată motivul

Fermierul a ales să le dea Cola purceilor săi din motive de sănătate. Astfel, timp de zece zile, în așa-numita fază de creștere, bărbatul schimbă complet modul în care îi hrănește pe porcii tineri. În primele patru săptămâni de viață, purceii primesc lapte de scroafă de la mama lor. După aceea, există doar furaje pentru îngrășare făcute din fructe din cereale și proteine. Această schimbare a hranei este dificilă.

Laptele provenit de la scroafă conține anticorpi, care întăresc sistemul imunitar al animalelor tinere. Dacă laptele se oprește, acestea sunt inițial foarte sensibile la boli. Diareea răspândită a purceilor este o problemă specială – cu consecințe potențial fatale.

Îmbrăcat în costumația adecvată, Ruedi Bigler merge de-a lungul jgheabului de hrănire și toarnă Cola peste hrană. Animalele sar fericite: „Deoarece este atât de dulce, purceilor le place mai ales să o mănânce”, spune fermierul. Dieta care presupune Bigler’s Cola nu ține de zahăr, ci de acid.

Cola este o băutură foarte acidă și are un pH scăzut. Aceasta protejează stomacul purcelușilor de agenți patogeni. Fiindcă bacteriile patogene se pot dezvolta slab doar într-un mediu acid, purceii rămân în acest fel sănătoși.

„Cola este o măsură preventivă simplă și ieftină împotriva bacteriilor dăunătoare”, spune Bigler. Știe alți fermieri care îl folosesc și care se pot descurca fără antibiotice scumpe și controversate în cea mai mare parte.

Fermierul nu bea el însuși Cola. „E rău pentru mine”, spune bărbatul din Berna și râde. Bigler se uită în cutiile de purcei. Toate animalele se înghesuie la jgheab și au cozile curbate. „Cel mai important semn că le merge bine”, spune Bigler. Cura de cola pare să fie de folos.

Creșterea porcilor în aer liber ar putea fi interzisă. Iată anunțul făcut de ANSVSA

Creşterea porcinelor în exploataţii în aer liber ar putea fi interzisă, deoarece are un grad înalt de risc de infectare cu virusul pestei porcine africane, din cauza contactului cu mediul silvatic.

De aceea, este necesară interzicerea acestei forme de creştere a porcinelor în perioada în care pe teritoriul României evoluează focare de PPA, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Contextul actual al evoluţiei pestei porcine africane (PPA) în România impune urgent luarea de măsuri mai riguroase pentru combaterea acestei boli. Pierderile economice generate de evoluţia PPA sunt extrem de mari, numai sumele pentru acordarea de despăgubirilor se ridică la aproape 50 de milioane de euro anual, la care se adaugă şi dezechilibrarea balanţei comerciale datorită blocării comerţului cu porci şi produse din carne pe piaţa europeană sau la export.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), instituţia responsabilă pentru sănătatea şi bunăstarea animalelor, îşi concentrează toate eforturile pentru a împiedica răspândirea acestei boli. Chiar în condiţiile în care scăderea numărului de focare este semnificativă, de la 1.220 de focare active în septembrie 2019 la 101 în prezent, măsurile trebuie menţinute şi intensificate pentru că pericolul este permanent prezent.

Pentru a îmbunătăţi controlul acestei boli, ANSVSA a iniţiat mai multe proiecte legislative la elaborarea cărora a colaborat şi s-a consultat cu toate entităţile implicate, instituţii, dar şi asociaţii de crescători, producători şi procesatori”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`