Prima pagină » Economic Local » Un fermier care a plecat în vacanță a montat pe vaci un sistem de monitorizare prin GPS. Tot mai mulți ieșeni vor să-l aibă. „Avem foarte multe”

Un fermier care a plecat în vacanță a montat pe vaci un sistem de monitorizare prin GPS. Tot mai mulți ieșeni vor să-l aibă. „Avem foarte multe”

14 iul. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Sistemul de monitorizare prin GPS este noua metodă folosită de fermieri pentru a gestiona mai bine afacerile. A crescut cererea pentru astfel de dispozitive a căror valoare este de 202 euro pe bucată

Tot mai mulți fermieri care se confruntă cu lipsa forței de muncă și care vor să monitorizeze fermele apelează la ultimele noutăți din tehnologie. Cea mai nouă metodă folosită de fermierii din Iași sau din alte zone alte țării este monitorizarea animalelor printr-un sistem cu GPS. Cererea, din partea fermierilor, este în creștere, spun specialiștii, iar animalele pot fi monitorizate de oriunde.

„Ajută fermierii să își gestioneze mai bine fermele și să asigure bunăstarea animalelor. Noi avem foarte multe cereri de la fermierii din Iași. Dispozitivele sunt niște coliere care au incorporate un dispozitiv ce emite locația prin GPS. Dacă fermierul a stabilit un perimetru pentru animale, iar acestea ies din acel perimetru, fermierul primește notificare pe telefon. Dacă animalul devine agitat, crește temperatura corporală, scade temperatura corporală, cade într-un canal, pe câmp, fermierul primește notificarea pe telefon. Aplicația poate trimite și date cu privire la tratamentul animalului. Toate aceste date sunt transmise la distanță. Am fermieri care sunt în concediu, în Grecia, și urmăresc pe telefon ce se întâmplă cu animalele”, spune Claudiu Iordache, fondator Jordache Smart.

Reporterii BZI au arătat, în edițiile anterioare, că animalele mor din cauza secetei.

Fermierii din Iași folosesc sistemul de monitorizare prin GPS pentru a proteja afacerile din mediul rural

Fermierii plătesc 202 euro pentru un singur dispozitiv, iar tehnologia a fost dezvoltată de un fermier din Spania.

„Acest GPS arată și trasabilitatea produselor, cât a stat pe pășune, care, de anul viitor, e obligatorie, un fel de pașaport digital. Sistemul a fost dezvoltat de un fiul unui fermier din Spania care se confrunta cu probleme. Eu am deschis firma în decembrie, anul trecut, și avem solicitări din toată țara. Scopul acesteia este ca fermierul, mic și mediu, să fie eficient. Eu nu vreau să mă îmbogățesc pe spatele animalelor, de aceea le recomand să achiziționeze dispozitive pentru 10 la sută din efectiv și să le atașeze animalelor care conduc ferma sau pe cele care se apropie de data fătării. Acestea se îndepărtează de fermă și au fost situații când fermierii au găsit puiul mort, de câteva zile. Oricum, animalele stau grupate, deci pot fi monitorizate. Un singur dispozitiv costă 202 euro, iar, în perioada aceasta, avem oferte. De exemplu, 3 bucăți costă 422,87 de euro, 6 bucăți – 789,99 de euro, 10 bucăți – 1.279,66 de euro, 25 bucăți – 2.947 de euro. Noi scădem și 25 la sută din preț, dacă firma este plătitoare de TVA. Dispozitivele au baterii care durează 6 luni, una de rezervă care mai rezistă 6 luni, iar apoi poate fi achiziționată cu 10 euro bateria”, mai spune Claudiu Iordache, fondator Jordache Smart.

Iulian Vlas: „Până acum, e foarte bine”

Iulian Vlas este unul dintre fermierii din Iași care folosește deja acest sistem și spune că este o metodă eficientă de protejare a animalelor.

„Am preferat să folosim GPS-ul, pentru că noi creștem vaci din rasa Aubrac ce stau aproape tot anul pe pășune. Avem un simplu gard electric și am preferat să verificăm animalele prin acest sistem de monitorizare pe care l-am achiziționat în luna iunie. Până acum, e foarte bine. Aplicația ne transmite notificări când animalele sunt agitate sau când părăsesc pășunea. GPS-ul își face un program, în funcție de animal, iar când vede ceva neobișnuit te atenționează”, spune Iulian Vlas, proprietarul fermei de bovine Bovis Farm Vet, din comuna Popricani, Iași.

Reporterii BZI au arătat, în edițiile anterioare, că dronele care înlocuiesc munca oamenilor sunt viitorul în agricultură. Sistemul de monitorizare prin GPS folosit de fermieri a fost testat cu succes și în zona Transilvaniei sau în fermele din comunele de lângă București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *