Poveste desprinsă din filme, la Iași. Un fals polițist a fost condamnat la închisoare după ce a primit zeci de mii de euro șpagă. Bărbatul a promis că intervine pe lângă un procuror pentru ca un dosar să fie clasat. Pe fir au intrat ofițerii de la anticorupție, iar povestea nu s-a terminat prea bine pentru falsul om al legii
Un tânăr în vârstă de 20 de ani a crezut că ceea ce vede prin filme poate transpune în realitate. Individul pe nume Bogdan Mihai Marcu s-a angajat la un parc auto din Lunca Cetățuii, în toamna anului 2023. Tot atunci s-a mutat, împreună cu iubita lui, într-un cartier rezidențial din aceeași zonă. Neavând, probabil, venituri prea mari, s-a gândit că ar putea face ceva venituri suplimentare. Inițial, Bogdan Mihai Marcu și-a achiziționat o cămașă de polițist, o vestă și o insignă și s-a fotografiat în diferite ipostaze. Ulterior, fotografiile au ajuns pe rețelele de socializare, iar individul se prezenta drept agent de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Iași. În aceeași perioadă, Marcu a cumpărat un autoturism marca Audi A5 dintr-un pac auto, fiind îmbrăcat în uniformă de polițist.
În luna decembrie 2023, la sediul aceluiași parc auto s-a prezentat un bărbat în vârstă de 23 de ani, pentru achiziționarea unui autoturism marca Audi A8, pe care, după câteva zile de la tranzacționare, l-a schimbat, în incinta parcului auto, cu un autoturism marca BMW X6, la rândul său, schimbat, în ianuarie 2024, pe fondul întârzierii emiterii certificatului fiscal, cu autoturismul marca BMW, seria 5GT, pentru care erau eliberate doar numere de înmatriculare provizorii. Pe fondul dificultăților de înmatriculare definitivă a acestui din urmă autoturism, întâmpinate de bărbat la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Iași, din cauza unor neconcordanțe cu privire la documentele necesare înmatriculării, bărbatul l-a contactat pe administratorul parcului auto, insistând ca acesta să accepte înapoierea autoturismului marca BMW, seria 5 GT. În acest context, administratorul parcului auto l-a pus în contact pe martorul cu inculpatul Bogdan Mihai Marcu, prezentându-l drept lucrător la serviciul de înmatriculare vehicule, pentru rezolvarea situației autoturismului marca BMW, seria 5 GT.
În uniformă de polițist, să fie convingător
Astfel, în jurul datei de 5.02.2024, bărbatul a luat legătură telefonică cu falsul polițist și au stabilit să se întâlnească la data de 8.02.2024, după finalizarea programului de lucru, în apropierea blocului nr. 19, sat Lunca Cetățuii, strada Moldovei, unde locuia, în chirie, lângă spațiul de joacă destinat copiilor. Marcu a venit în locul stabilit, îmbrăcat cu o uniformă de polițist și cu o vestă de culoare neagră, cu inscripția „POLIȚIA”, pentru a fi perceput drept agent de poliție și pentru a-i întări bărbatului convingerea că deține un acces facil la anumite medii și la anumite persoane, pe care le-ar putea influența. Cu aceeași ocazie, Marcu l-a asigurat că va rezolva, contra unei sume de bani, după verificarea situației dosarului, problema înmatriculării definitive, urmând să îl contacteze pentru a discuta stadiul procedurii.
După aproximativ 2 săptămâni, în data de 22.02.2024, bărbatul a luat din nou legătura cu falsul polițist Marcu și i-a trimis, prin aplicația Whatsapp, o fotografie cu actele autoturismului și cu cartea sa de identitate, iar la data 24.02.2024, acesta i-a remis o sumă de bani pentru faptul că s-a interesat de stadiul dosarului de înmatriculare a autoturismului marca BMW, seria 5 GT. Între timp, bărbatul i-a solicitat lui Bogdan Mihai Marcu să îl mai ajute și cu privire la alte situații care aveau legătură cu înmatricularea unor autoturisme. Ofițerii DGA fac frecvent instruiri pentru ca astfel de fapte de corupție să nu mai existe.
Și-a pus un amic să se dea drept procuror
Marcu a aflat că bărbatul de la care primise bani pentru a-l ajuta cu înmatricularea autoturismului are ceva probleme cu legea. S-a gândit că ar putea obține noi sume de bani dacă îi va spune că poate interveni pe lângă un procuror.
„La data de 26.03.2024, inculpatul i-a spus martorului că este la curent cu situația sa juridică și cu existența dosarului penal înregistrat pe numele său la unitatea de parchet din Iași, afirmând totodată că procurorul îi este vecin, fratele său, de profesie preot, fiind bun prieten cu inculpatul, lăsând să se creadă că relațiile apropiate dintre aceștia l-au determinat pe procuror să îi acorde și în trecut sprijinul cu privire la un dosar în care erau cercetate infracțiuni de furt”, au stabilit anchetatorii.
Marcu s-a întâlnit din nou cu bărbatul care avea să-l denunțe și i-a spus că va fi nevoie de o sumă de bani pentru ca dosarul în care este cercetat să fie clasat. În acest context, în data de 12.04.2024, Marcu s-a întâlnit, la o stație de alimentare cu carburant, cu bărbatul, informându-l că a vorbit cu procurorul de caz și că acesta ar fi dispus, contra unei sume de bani, să închidă dosarul după o perioadă de arest la domiciliu de 6 luni. Marcu s-a întâlnit, la data de 14.04.2024, în proximitatea Parcului Expoziției din Iași cu bărbatul și i-a promis martorului că îl va determina pe procurorul de caz să dispună o soluție de clasare în cauză, contra sumei de 21.000 de euro. Pentru trafic de influență a fost reținut recent și administratorul de la IML Iași.
Un fals polițist din Iași a fost condamnat la închisoare: 2 ani și 6 luni
La data de 15.04.2024, bărbatul cu probleme cu legea s-a prezentat la organele de poliție pentru a formula un denunț, dată începând cu care a dobândit calitatea de colaborator și a continuat să discute cu falsul polițist, cu privire la înțelegerea avută. Astfel, discuțiile între bărbat și falsul polițist au continuat. Pentru a fi credibil, Marcu i-a cerut unui amic să se dea drept procuror și să spună că nu poate vorbi la telefon. La data de 16.04.2024, la ora 18:30:41, Marcu l-a apelat telefonic pe amicul său, care a răspuns la telefon prezentându-se cu numele procurorului ce instrumentează dosarul penal. În continuare, amicul său a pretins că este foarte ocupat.
În aceste condiții, pentru a se asigura că bărbatul anchetat aude conversația pe care o are cu „procurorul de caz”, Marcu a pus telefonul pe modul difuzor și a continuat discuția. Întrucât în cuprinsul discuției telefonice inculpatul a uitat să facă referire la suma de bani pe care acesta o percepe indirect, dar cu privire la care lasă impresia că i s-ar cuveni procurorului care instrumentează cauza, la aceeași dată, la ora 18:33:02, acesta l-a sunat din nou pe amicul său pentru a-i preciza suma de bani pe care o percepe „procurorul de caz”, pentru soluția dispusă. În aceste condiții, amicul lui Marcu a confirmat suma de 21.000 de euro, într-un limbaj codat – „21 de fire de leuștean”. Pe data de 18 aprilie, ofițerii Anticorupție au organizat un flagrant, iar Marcu a fost prins cu banii. Nu a recunoscut că i-a primit pentru trafic de influență și a precizat că acei bani erau pentru achiziționarea unui autoturism. Zilele trecute, Bogdan Mihai Marcu a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendare.
Totodată, falsul polițist a rămas și fără părțile de uniformă și insignă. Acestea au fost confiscate. Iată că un fals polițist din Iași a fost condamnat la închisoare, cu suspendare, pentru trafic de influență.
Din seria combinatori aciuați pe la oraș. Și sunt cu miile. Ce nu e de înțeles este cum și de ce a primit închisoare doar cu suspendare pentru așa fapte???? Serios?! Pentru așa infracțiuni și comise în acest mod, cu suspendare? Păi asta cam sună a încurajare. ,,Ei, și dacă te prind, ce se poate întâmpla?! Îți iei cu suspendare. Nimic altceva.”