Noi informaţii despre tragedia de la Natisone, un râu care traversează graniţele dintre Italia si Slovenia. Jenco Paoloni, un meșter si localnic din zonă, a rupt tăcerea si a dezvăluit detalii tulburătoare despre circumstanţele morţii celor trei români şi despre pericolele râului.
Paoloni locuiește la doar 100 de metri de râu și cunoaște bine comportamentul acestuia.
Pericolele râului Natisone
Râul Natisone, deși pitoresc, ascunde pericole nevăzute care au fost fatale pentru cei trei turiști români.
„De la micul drum pentru a ajunge sub pod durează foarte puţin, cel mult cinci minute,”a explicat Paoloni, conform II Messaggero. Paoloni povestește cum a crescut invăţând să înoate in acest râu, la fel ca generaţiile anterioare din familia sa. Însă, Natisone nu este un râu obisnuit. Este un râu torenţial, cu fluxuri rapide și imprevizibile care își schimbă cursul de la o clipă la alta, mai ales in cazul unor ploi torenţiale. În trecut, tronsonul dintre Cividale si Orsaria era un loc popular pentru inot, dar din anii 1980, prezenta streptococilor a făcut ca această activitate să devină Aici am invăţat să înot, ca şi bunicul şi tatăl meu. Natisone este un rău torenţial. Porţiunea în care se poate înota este în Slovenia, imediat după graniţă. În trecut, atunci când ploua, apa era parţial absorbită de sol şi eliberată in diverşi afluenţi care transportă apa din Natisone.
Acum, întrucât există o depopulare a dealurilor, apa (atunci când plouă mult) curge pe pămănt şi intră în afluenţi, ajungând imediat în rău. Astfel, inundaţia devine bruscă: pe măsură ce se umple, se goleşte într-un timp foarte scurt şi are o forţă devastatoare. Şi chiar şi acolo unde s-a intâmplat evenimentul, în tronsonul de la Cividale la Premariacco, există locuri cu adevărat înguste. Şi astfel, acolo apa capătă o viteză incredibilă.”, explică Paoloni.
Ziua tragediei
Paoloni isi aminteste clar ziua tragediei: Am trecut pe lăngă cel de-al doilea pod, nu pe cel român, unde s-a întâmplat accidentul. Auzeam cum zburau elicopterele, era ceva neobişnuit pentru noi, care trăim intr-un oraş foarte mic.”
El a observat cum pompierii au sosit cu bărci mici pentru a încerca să lupte impotriva curentului si să urce pe râu, intr-o incercare disperată de a salva vieţile celor implicaţi.
Paoloni explică si cum s-a petrecut tragedia: Apa curge pe dreapta. Băieţii, cănd s-au dus, nu era apă. Dar apoi, cănd nivelul apei creşte, în loc să curgă doar pe dreapta, ea se revarsă şi curge şi pe stânga. Acest lucru a făcut ca băieţii să fie inconjuraţi. Trebuie să vedeţi câtă apă a ajuns în munţi, chiar şi la căţiva kilometri de aici. Pentru că poate că aici e vreme frumoasă sau plouă şi poate că la munte plouă mai mult. Şi pentru că mai sunt şi afluenţi care aduc apă în râu.”
Dacă ar fi acţionat rapid, cei trei români ar fi putut scăpa.
„De la micul drum pentru a ajunge sub pod durează foarte puţin, cel mult cinci minute. Există o „cocoaşă” centrală, pentru că apa curge de obicei spre dreapta şi apoi spre stânga. Nu a fost o inundaţie devastatoare. Cu ani în urmă a trebuit să facă un sifon sub pod pentru că apa curgea peste el. Nivelul apei a crescut imediat şi împinge foarte mult. Fundul, în plus, este pietriş, se mişcă. Devenise instabil. Cănd apa devine tulbure, există pericol. Nu şi-au dat seama că se poate umple. Dacă unul dintre ei ar fi fost singur, ar fi putut încerca să scape.”, explică Paoloni.
„Nu este un loc ostil”
În ciuda pericolelor, Paoloni insistă că Natisone nu este un loc periculos.
„Cu toţii am făcut „năzbâtii” Când aveam 14 ani (acum am 60 de ani), pe 31 mai (indiferent de vreme, chiar şi cu ploaie şi cu râul in plină inundaţie) trebuia să începem sezonul de scăldat. Mergeam la scăldat cu râul in inundaţii, scrie stiridiaspora.ro.
Nu este un loc ostil, nu este un loc rău. Se numeşte Plaja Premariacco, pentru că atunci când poţi să inoţi este un loc frumos. Verde pastel, culori de smarald care apoi devin albastre. Când puteai să faci baie, era distracţia noastră pentru cea mai mare parte a verii.”, mai adaugă el.