Prima pagină » Titlurile zilei » Un expert din Iași, implicat în mega dosarul cu tablouri false! Cotinel Munteanu punea parafa pe operele unor pictori celebri, ce erau doar făcături. Clienții erau prostiți doar de o simplă semnătură – FOTO

Un expert din Iași, implicat în mega dosarul cu tablouri false! Cotinel Munteanu punea parafa pe operele unor pictori celebri, ce erau doar făcături. Clienții erau prostiți doar de o simplă semnătură – FOTO

18 dec. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Informații șocante în mega scandalul cu tablouri false cu pictori celebri din România. Expertul evaluator implicat în vânzarea acestor falsuri a fost vreme îndelungată angajatul unei instituții de cultură din Iași. Cotinel Munteanu, angajat la Memorialul Ipotești din județul Botoșani, și-a pus semnătura pe certificatele de expertiză ce însoțeau tablourile false. Circa 200 de tablouri falsificate au fost vândute la prețuri derizorii unor colecționari privați

Un fost angajat al Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) Iași a ajuns să fie implicat în cel mai mare scandal cu tablouri false din România. Cotinel Munteanu, fost angajat al MNRL Iași ca expert evaluator, se numără printre personajele-cheie în acest mega scandal. Totul ține de vânzarea unor falsuri drept opere ale unor pictori importanți din istoria României. Zilele trecute, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice au efectuat mai multe percheziții în București, Iași și Botoșani, la unele persoane implicate în acest dosar. Cum s-a ajuns însă la Cotinel Munteanu, fostul angajat al MNLR Iași?

În urma investigațiilor efectuate a reieșit că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiți clienți, ar fi comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, ca de exemplu Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian etc. Acesta a fost ajutat de un expert acreditat de Ministerul Culturii, respectiv Cotinel Munteanu, care întocmea certificate de expertiză false ale tablourilor respective.

Cine este expertul evaluator Cotinel Munteanu?

Cotinel Munteanu, în vârstă de 61 de ani, a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Iași, clasa maestrului Dan Hatmanu (promoția 1985). Într-o perioadă, el s-a stabilit la Tecuci (județul Galați), fiind profesor, muzeograf și director (2006-2010) al Muzeului Mixt din Tecuci. Ulterior, el s-a angajat la Muzeul Literaturii din Iași, după care a ajuns la Memorialul Ipotești- Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” din Botoșani. Cotinel Munteanu a înființat o firmă în Iași care îi poartă numele și care are ca obiect de activitate evaluarea bunurilor cu semnificație artistică. De numele său se leagă și alte scandaluri în ultima perioadă. În plus, și Asociația Experților Evaluatori a scos la iveală nereguli în care a fost implicat Cotinel Munteanu.

„(…) ce orori se mai vând pe plaiurile noastre drept Tonitza, cu acte în regulă, semnate de unul Cotinel Munteanu, cu ștampila de la Ministerul Culturii. Pe asemenea orori se plătesc mii de euro, iar fapta de înșelătorie este una penală”, se arată într-un mesaj al Asociației Experților și Evaluatorilor de Artă din România încă din luna mai 2021, pe rețelele de socializare.

Fraudă de circa 1,4 milioane de lei! Aproximativ 200 de colecționari au fost păcăliți

Cel care deține galeria Antic artmarket, situată pe Calea Victoriei din București, a vândut aproximativ 200 de tablouri cu sume între 6.000 și 7.000 de lei. Practic, au fost vândute tablouri false de aproape 1,4 milioane de lei. Deși originalul costă mult mai mult, galeria de artă vindea falsurile la astfel de prețuri cu ajutorul expertului din Iași. Atât Cotinel Munteanu, cât și cel care deținea galeria de artă sunt cercetați pentru înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și evaziune fiscală.

„Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, lucrările artistice ar fi fost însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora. Perchezițiile au ca obiect, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor artistice atribuite în mod nereal unor pictori, precum și ridicarea unor documente financiar-contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri și orice mijloace folosite în activitatea infracțională. În cadrul acțiunii, vor fi puse în aplicare două mandate de aducere și vor fi citați 40 de martori, în vederea audierii, din peste 200 de cumpărători, în urma probatoriului administrat, urmând a fi dispuse măsurile procesual penale care se impun”, au transmis reprezentanții Poliției.

Cum acționa rețeaua implicată în vânzarea tablourilor false?

Deși tablourile vândute în galeria de artă Antic artmarket erau destul de vechi, acestea nu aveau nicio semnătură. Patronul galeriei adăuga semnătura lui Tonitza sau Grigorescu, după care apela la Cotinel Munteanu. Ulterior, tabloul era vândut în colecții private. Așa au ajuns și anchetatorii pe fir, după ce o persoană a sesizat că tabloul cumpărat nu era nici pe departe opera marilor artiști. Cotinel Munteanu nu a răspuns apelurilor telefonice ale redactorilor BUNå ZIUA IAȘI pentru a comenta situația în care este implicat. În ultimii ani, numeroase tablouri care nu sunt semnate de pictori faimoși au fost vândute la suprapreț în diverse galerii de artă din întreaga lume.

Expertul Cotinel Munteanu a plecat cu scandal de la Muzeul Mix din orașul Tecuci

Expertul implicat în scandalul cu tablouri false din România, Cotinel Munteanu, a fost implicat și în alte scandaluri. În urmă cu mai bine de 10 ani, un control efectuat la Muzeul Mixt din orașul Tecuci (județul Galați) a scos la iveală unele nereguli în activitatea acestuia. Cotinel Munteanu nu se prezenta la serviciu, însă își încasa lunar salariul. În plus, în mandatul său nu a fost întocmit niciun proiect de reabilitare a instituției, clădirea muzeului din Tecuci fiind într-o stare avansată de degradare. După acest scandal, Cotinel Munteanu a plecat din Tecuci și a ajuns la Muzeul Național al Literaturii Române Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *