Prima pagină » Coronavirus » Un expert britanic dă cea mai cruntă veste: Un vaccin nu va opri coronavirusul

Un expert britanic dă cea mai cruntă veste: Un vaccin nu va opri coronavirusul

20 oct. 2020, 11:50,
în Coronavirus

În plina criza mondiala, un expert britanic da cea mai cruntă veste: un vaccin nu va opri coronavirusul. Cel puțin așa susține consilierul științific șef al guvernului britanic, Patrick Vallance.

Este „puțin probabil” că un vaccin împotriva noului coronavirus să oprească complet infecțiile, iar boala s-ar putea să nu dispară niciodată, potrivit consilierului științific șef al guvernului britanic, Patrick Vallance.

Un vaccin nu va opri coronavirusul

Expertul britanic a explicat că variola a fost singura boală care a fost vreodată complet eradicată și că, în viitor, Covid-19 ar putea fi tratată în mod similar cu gripa sezonieră.

„Cred că este puțin probabil să aavem un vaccincare să oprească complet infecția. Este probabil ca această boală să circule și să fie endemică. Estimarea mea – și cred că asta este punctul de vedere al multor oameni – este că acesta va fi rezultatul probabil”, a declarat Patrick Vallance luni, în fața Comitetului pentru Strategia de Securitate Națională.

Definiția medicală a endemiei descrie o boală care este prezentă constant.

„În mod clar, pe măsură ce managementul devine mai bun, pe măsură ce vaccinarea vă reduce șansele de infecție și severitatea bolii – sau oricare ar fi profilul vaccinurilor, Covid-19 vă începe apoi să semene mai mult cu gripa sezonieră decât cu orice altceva. Și poate că aceasta este direcția în care mergem”, a adăugat expertul.

Patrick Vallance este de părere că că sunt șanse mici că un vaccin împotriva COVID-19 să fie disponibil pentru „orice fel de utilizare comunitară pe scară largă” înainte de primăvara anului viitor.

Cum a fost eradicată variola

Pe 8 mai 1980, membrii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) declarau la Geneva că “toate popoarele” au fost “eliberate de variolă”, la aproape două secole după descoperirea unui vaccin împotriva acestei maladii, scrie Agerpres, care citează AFP.

Virusul variolei, al cărui singur rezervor viral este omul, se transmite prin salivă, aerosoli şi, într-o mai mică măsură, prin lenjerie contaminată.

La 10 ani după înfiinţarea OMS în 1948, fosta U.R.S.S. a propus cu ocazia unei reuniuni a acestei organizaţii, ”într-un moment de destindere din perioada Războiului Rece”, că omenirea să lupte împreună pentru eradicarea variolei, a declarat Larry Brilliant, un epidemiolog american. “Statele Unite au acceptat imediat”, a adăugat el.

A existat atunci “o voinţă publică şi politică”, a subliniat specialistul american, deplângând totodată “naţionalismul” ce prevalează în prezent în faţa noului coronavirus.

La 40 de ani după eradicarea variolei, maladia respiratorie COVID-19 a paralizat în doar câteva luni lumea întreagă, ceea ce variola nu a reuşit niciodată, în contextul în care rata ei de mortalitate era de aproximativ 30%, cauzând peste 300 de milioane de victime doar în secolul al XX-lea.

“Putem să învăţăm multe lucruri de la variolă pentru a le folosi împotriva COVID-19”, precum importanţa depistării cazurilor, izolarea bolnavilor şi a contactelor acestora, a explicat medicul Rosamund Lewis, coordonatoarea programului anti-variolă din cadrul OMS.

Atunci când OMS a lansat un program intensificat de eradicare în 1967, experţii medicali “mergeau din uşă în uşă” pentru depistarea bolnavilor, a precizat aceeaşi specialistă.

Nu fără întârziere, anumite ţări au înţeles în cele din urmă că trebuie alcătuită “o armată de sănătate publică” în faţa COVID-19, “pentru a-i îndemna pe oameni” să monitorizeze cazurile de infectare, a dezvăluit Rosamund Lewis.

De atunci, monitorizarea se face prin intermediul unor aplicaţii mobile sau prin apeluri telefonice, bazându-se pe buna-credinţă a oamenilor, însă OMS a făcut din această iniţiativă unul dintre obiectivele sale principale, cu atât mai mult cu cât nu există deocamdată un vaccin împotriva noului coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`