Prima pagină » Eveniment-Social » Un elev de 13 ani, din Iași, olimpic la patru discipline, își dorește enorm să ajungă la Paris. Băiatul este pasionat de arhitectura din orașul iubirii – FOTO

Un elev de 13 ani, din Iași, olimpic la patru discipline, își dorește enorm să ajungă la Paris. Băiatul este pasionat de arhitectura din orașul iubirii – FOTO

08 iun. 2024, 02:00, 1 ,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Iustin Gabriel Smău este elev în clasa a VII-a la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Iași și este olimpic la patru materii, respectiv matematică, chimie, fizică și științe pentru juniori. Acesta a fost premiat joi, 6 iunie 2024, în cadrul Galei Olimpicilor, eveniment cu tradiție, organizat de unitatea de învățământ la care este înscris

Cu toate că face performanță la patru materii, elevul este pasionat și de arhitectură, iar cel mai mult își dorește să viziteze orașul iubirii, Parisul, pentru reperele sale arhitecturale. Iustin este sigur că într-un moment al vieții sale i se va îndeplini această dorință.

Iustin Gabriel Smău este olimpic la patru materii

Performanțe deosebite ale unui elev de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Iași! Iustin Gabriel Smău are 13 ani, este elev în clasa a VII-a și este olimpic la patru materii, matematică, chimie, fizică și științe pentru juniori. Acesta și alți 88 de elevi din clasele V-XII, care au participat la 27 de olimpiade naționale și au obținut premii, mențiuni și medalii, au fost premiați în cadrul Galei Olimpicilor, eveniment cu tradiție care a ajuns la cea de-a XXV-a ediție.

Iustin Gabriel Smău a declarat pentru cotidianul BZI că în spatele reușitelor sale este foarte multă muncă. Elevul a obținut premiul de participare la olimpiada de matematică, o mențiune de onoare la olimpiada de fizică, iar la olimpiada de chimie – un premiu special. Olimpiada la științe pentru juniori are loc la finalul lunii august.

„Ce m-a motivat foarte mult este faptul că în toată școala este o competiție și, observând posibilitatea că îmi plac mai multe materii, am realizat faptul că nu este prea greu să particip la mai multe olimpiade în contextul în care chiar lucrez mult și chiar încerc să fiu consecvent cu tot ce fac. A fost foarte multă muncă, însă în final am reușit să realizez exact ce mi-am dorit. La olimpiada de matematică, unde am obținut premiul de participare, la olimpiada de fizică am obținut o mențiune de onoare, iar la olimpiada de chimie am obținut un premiu special. Olimpiada de științe pentru juniori are loc la finalul lunii august. Anul trecut, chiar am ajuns la o națională, iar în clasa a VI-a am început să studiez fizica la școală, care m-a pasionat din start, așa că m-am înscris la olimpiadă pe ultima sută de metri și am reușit să intru la națională”, spune Iustin Gabriel Smău.

Elevul își dorește foarte mult să viziteze Parisul pentru reperele sale arhitecturale

Iustin învață în funcție de cât de pregătit se simte la materiile la care face performanță. După ce va absolvi clasa a VIII-a, își dorește să continue tot la Colegiul Național „Emil Racoviță”, pe profilul mate-info.

„Când învăț, o fac în funcție de cât de mult am învățat în zilele anterioare. Într-o anumită zi, poate simt că mă descurc mai bine la chimie și învăț mai mult la fizică, în alte zile simt că la fizică mă descurc mai bine și, astfel, la chimie învăț mai mult. După ce voi termina clasa a VIII-a, vreau să continui tot la Colegiul Naţional «Emil Racoviţă», probabil că pe profilul mate-info. M-am gândit și pe mai departe, aș dori să urmez studiile universitare tot pe domeniul științelor exact. Mereu reușesc să găsesc câte o ușiță spre puțină libertate, dacă pot sune așa, sper că nu sună exagerat. Uneori pare că este foarte multă muncă și că este stresant, dar sincer chiar se simte asta uneori. Am fost întrebat de multe ori care materie din cele patru îmi place cel mai mult, dar nu pot să aleg. Cea care s-a lipit bine de mine a fost fizica, iar chimia este cu puțin în spatele ei”, mai spune Iustin Gabriel Smău.

O mare pasiune de-a elevului este arhitectura. Iustin își dorește foarte mult să viziteze orașul iubirii, Parisul, pentru reperele sale arhitecturale. Este sigur că într-un moment al vieții sale i se va îndeplini această dorință.

„Cu toate că îmi plac aceste materii ale științelor exacte, îmi place foarte mult și arhitectura, m-a pasionat mereu și atunci când am niște timp liber și vreau să scap de stres, încerc să învăț câte ceva și în acest domeniu. Mereu mi-am dorit să vizitez Parisul pentru arhitectură. Le-am propus, de mai multe ori, părinților mei să facem o excursie în Paris, însă din anumite motive nu avem în plan asta. Știu sigur că într-un moment dat din viața mea voi merge în Paris, poate într-un an, poate în doi ani, poate după ce voi absolvit facultatea, poate fi oricând. În clasa a treia, am avut un proiect despre toate monumentele importante din Paris și atunci când m-am documentat am aflat că îmi plac multe lucruri. Mi-aș dori să vizitez mai multe locuri din lume, dar nu este mereu posibil. Până acum, am fost într-o singură țară străină, în Ucraina, într-un pelerinaj, dar mi-aș dori să călătoresc în alte zone ale lumii”, adaugă Iustin Gabriel Smău.

Elevii Colegiului Național „Emil Racoviță” Iași au reușit să obțină 108 calificări la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, 19 dintre ei participând la două sau chiar trei olimpiade diferite. Rezultatele la olimpiadele naționale s-au concretizat în 35 de premii și mențiuni și 34 de medalii.

Comentarii
  • Sunt două variante !
    1. Nu îl lăsați să meargă și va visa frumosul oraș al iubirii din filme
    2. Va merge și va descoperi ca a ajuns în Timbuktu ori Kinshasa ori Kairo unde va trebui să se uite pe unde calcă în cacati și de unde e posibil să îi vină ceva în bot terminind prin a fi jefuit chiar și sub turnul Eiffel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *