Prima pagină » Local » Un drum din județul Iași abia refăcut fuge de sub picioarele localnicilor. GALERIE FOTO cu dezastrul de pe șoseaua care desparte trei județe din Moldova

Un drum din județul Iași abia refăcut fuge de sub picioarele localnicilor. GALERIE FOTO cu dezastrul de pe șoseaua care desparte trei județe din Moldova

15 iul. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Local

Un drum județean din Iași a ajuns să fie refăcut în bătaie de joc. Pe mai bine de 10 kilometri din drumul județean 280 care leagă comuna Dagâța de limita județelor Vaslui și Neamț s-a aruncat material pietros care a început deja să cedeze. Șoseaua care desparte trei județe din Moldova a devenit un coșmar pentru localnici. O lucrare de peste 370 mii lei a fost girată de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, în condiții extrem de dubioase. Oamenii locului au ajuns la limita răbdării, piatra de pe șosea dispare, iar praful este la ordinea zilei

Un drum județean din Iași a ajuns să fie făcut într-o totală bătaie de joc. Șoseaua desparte trei județe din Moldova, numai că traseul a devenit o aventură pentru cei care se aventurează în zonă. Proiectul de peste 370 mii lei a fost girat de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, fără a se respecta toate normativele în vigoare. Astfel, pe DJ 280 Limită Jud. Neamț-Piscu Rusului-Zece Prăjini-Dagâța-Bălușești-Limită Jud. Vaslui, o porțiune de 11,5 kilometri a fost acoperită cu piatră. Șoseaua a ajuns însă să fie un adevărat pericol atât pentru șoferi, cât și pentru localnici. Piatra aruncată pe șosea pare că a fost pusă după ureche, în vreme ce Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) Iași, cea care a organizat procedura, nu a avut nimic de obiectat.

Piatra pusă dispare treptat de pe cel mai prost drum din județul Iași. Kilometri întregi au fost făcuți în bătaie de joc

Lucrarea de pe DJ 280 Limită Jud. Neamț-Piscu Rusului-Zece Prăjini-Dagâța-Bălușești-Limită Jud. Vaslui a fost făcută de Construct & Drum și Tehnoforest, fiind aprobată de plenul Consiliului Județean Iași. Pe acest drum din județul Iași s-a pus piatră refuz de ciur, lucrarea fiind astfel mai ieftină. Refuzul de ciur reprezintă agregatul mineral de balastieră cu dimensiuni cuprinse între 31 și 70 mm. Împreună cu balastul este un agregat folosit și la terasamente de drumuri. Lucrarea a fost finalizată în urmă cu circa două săptămâni, după cum au arătat oamenii din zona Dagâța. Refuzul de ciur pus pe drum nu se poate compacta, iar asta face ca piatra să se împrăștie foarte ușor.

„Acum câteva săptămâni au pus piatra. Au pus refuz de ciur pentru că e mai ieftin și de aia au lucrat așa. Au pus așa de gura lumii. Nu au făcut drenări cum trebuie, pentru că au rămas izvoarele care pot curăța din nou șoseaua. Înainte erau șanțuri mai largi pe aici. Acum nu mai vezi nici alea”, a spus Ionel Mihaiu, un localnic din zonă.

Drumul care leagă trei județe din Moldova nu a văzut asfalt vreodată

Drumul de la Dagâța a început să cedeze aproape imediat. Piatra pusă pe DJ 280 Limită Jud. Neamț- Piscu Rusului-Zece Prăjini-Dagâța-Bălușești-Limită Jud. Vaslui deja dispare văzând cu ochii, șoseaua fiind pe unele porțiuni din nou plină de gropi. Piatra nu a fost tasată, iar cele cinci podețe cuprinse în proiect nu au fost amenajate corespunzător. Nici măcar în fața Primăriei comunei Dagâța nu este vreo urmă de asfalt, șoseaua fiind doar pietruită. Culmea, pe drumurile comunale și sătești există asfalt, în timp ce pe drumul județean acesta lipsește cu desăvârșire. Piatra pusă pe șosea dispare însă pe zi ce trece.

„Lucrarea pe acest drum din județul Iași a costat 373 mii lei și s-a făcut cu 300 metri cubi pe kilometru. În mod normal ar fi trebuit 500 metri cubi pe kilometru pentru a se cunoștea ceva. Podețele au costat peste 20 mii lei și arată execrabil. Nici șanțuri nu sunt, iar de garanție nici nu poate fi vorba. Este un drum de circulație pe care s-a pus piatră și care deja cedează”, a spus Constantin Șerban, consilier județean PNL.

Promisiuni pe masterplanul de 200 milioane euro. Drumul a fost lăsat la coada investițiilor

În plină pandemie COVID-19, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a inițiat un proiect electoral prin care a adoptat noul masterplan de drumuri. Proiectul prevăzut pentru perioada 2021-2025 prevede modernizarea a peste 300 de kilometri de drumuri județene. Printre drumurile cuprinse în masterplan se numără și cel de la Dagâța, care leagă trei județe din Regiunea Moldova. Pentru că nu a fost în stare să cuprindă drumul în vreun proiect de asfaltare timp de patru ani, actualul șef al Consiliului Județean vrea să se folosească electoral de șoseaua în cauză. Drumul arată însă execrabil, fără șanțuri, podețe corespunzătoare, cu piatră care dispare și pentru care s-au cheltuit inutil 373 mii lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`