Prima pagină » Eveniment-Social » Un dosar inedit despre Mihai Eminescu, expus la Iași! În prim-plan este un atac murdar și ticălos la adresa marelui poet român

Un dosar inedit despre Mihai Eminescu, expus la Iași! În prim-plan este un atac murdar și ticălos la adresa marelui poet român

15 ian. 2024, 02:00,
Valentin HUȚANU, în Eveniment-Social

Un dosar inedit și spectaculos despre Mihai Eminescu, expus la Iași! În prim-plan este un atac murdar și ticălos la adresa acestuia! De Ziua Culturii Naționale, sărbătorită în fiecare an la 15 ianuarie, publicul este așteptat la expoziția „Semnez în nume propriu: M. Eminescu”, deschisă spre vizitare la Muzeul „Mihai Eminescu” din Parcul Copou

Dosar inedit și interesant despre Mihai Eminescu, expus la Iași! În prim-planul acestuia este un atac murdar și ticălos! Chiar de Ziua Culturii Naționale, sărbătorită în fiecare an la 15 ianuarie, publicul este așteptat la expoziția inedită „Semnez în nume propriu: M. Eminescu”, deschisă spre vizitare la Muzeul „Mihai Eminescu” din Parcul Copou. Vor fi expuse câteva documente dintr-un dosar original, adus de la Arhivele Naționale Iași, conținând declarații, procese-verbale, precum și interogatoriul la care a fost supus Eminescu, în calitate de fost director al Bibliotecii Centrale Universitare Iași, în urma acuzației că ar fi responsabil de lipsurile de cărți din averea instituției.

Dosar inedit despre Mihai Eminescu, expus la Iași! Documente speciale și aparte pot fi analizate

Vernisajul expoziției va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, la ora 13.00, în prezența invitatei Suzana Bodale, de la Arhivele Naționale Iași, care va oferi detalii interesante despre dosarul expus. Evenimentul va continua cu sceneta „La interogator”, interpretată de actorii Gelu Ciobotaru și Daniel Onoae.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 15-25 ianuarie 2024, iar programul de vizitare este de marți până duminică, în intervalul orar 10.00-17.00 (16.30 – eliberarea ultimului bilet de vizitare). De menționat că Ziua Culturii Naționale, marcată anual în România și în Republica Moldova în data de 15 ianuarie, când se împlinesc 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889) este sărbătorită la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași printr-o serie de expoziții și evenimente speciale.

Ziua Culturii Naționale, marcată anual în România și în Republica Moldova în data de 15 ianuarie, când se împlinesc 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

La Muzeul „Mihai Eminescu”, începând cu ora 16:00, MNLR Iași propune poeților pasionați, amatori și profesioniști, un atelier de poezie special organizat și moderat de scriitorii Elena Simion și Claudiu Ioan Maftei. Participanții sunt invitați să vină cu două-trei poezii proprii pentru o lectură și o dezbatere constructivă.

În aceeași zi, la Casa Muzeelor se va desfășura o ediție aniversară a Clubului de lectură pentru copii și adolescenți (10-15 ani), care a împlinit 5 ani de existență, sub coordonarea Alinei Aron. Începând cu ora 16:00, membrii permanenți ai clubului se vor revedea în sala de educație muzeală, unde vor trece în revistă cărțile discutate pe parcursul acestor ani, stabilind lista de lectură pentru anul 2024.

MNLR Iași invită publicul să asiste la un spectacol de teatru-dans cu o coregrafie remarcabilă, „Red Line”

De Ziua Culturii Naționale se va organiza și o ediție online din cadrul Atelierelor de lectură „Junimea XXI”, moderată de Cătălin-Mihai Ștefan. De la ora 17.00, cei interesați sunt invitați să asiste la a doua ședință din acest an a proiectului, care va putea fi urmărită live pe pagina de Facebook „Junimea XXI”.

Invitatul întâlnirii va fi Marius Chivu, bine-cunoscut scriitor, editor și traducător. La Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, MNLR Iași invită publicul să asiste la un spectacol de teatru-dans cu o coregrafie remarcabilă, Red Line”, începând cu ora 18.00, în sala Studio J. „Red Line” este despre exagerare, despre abuz și exces, o oglindă a societății care galopează într-un tumult continuu. Interpretează: Alice Veliche, Georgiana Condurache, Alexandru Radu. Sunet: Dani Popa. Light design: Andrei Emilian.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. În colaborare cu Muzeul Brăilei „Carol I”, MNLR Iași va organiza o expoziție de medalii și plachete cu tematică eminesciană din patrimoniul propriu, care poate fi vizitată la sediul partenerilor. Legat de această zi, un dosar inedit despre Mihai Eminescu va fi expus la Iași!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024