Prima pagină » Local » Un dosar de soluționat la trei zile pentru procurorii ieșeni! Parchetul de pe lângă Tribunal, pe locul 5 la nivel național! Zeci de persoane, propuse pentru arestare preventivă!
Un dosar de soluționat la trei zile pentru procurorii ieșeni! Parchetul de pe lângă Tribunal, pe locul 5 la nivel național! Zeci de persoane, propuse pentru arestare preventivă!

Un dosar de soluționat la trei zile pentru procurorii ieșeni! Parchetul de pe lângă Tribunal, pe locul 5 la nivel național! Zeci de persoane, propuse pentru arestare preventivă!

13 feb. 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au prezentat bilanțul activității desfășurate anul trecut. Pe lângă multiple aspecte negative, reprezentanții instituției au constatat că există și unele vulnerabilități. Printre acestea se regăsește și faptul că există în continuare peste 100 de cauze cu autor necunoscut

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au prezentat ieri raportul de activitate pentru anul 2019. Conform acestora, instituția se clasează pe locul al cincilea la nivel național în ceea ce privește numărul dosarelor de soluționat.

„Anul trecut, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași a avut spre soluționare 2.597 de dosare. Conform statisticii, dintre cele 43 de parchete de pe lângă tribunale, cel din Iași ocupă locul V la nivel național la numărul dosarelor de soluționat. Astfel, în anul 2019 au fost soluționate 800 de dosare penale. Așadar, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași a ocupat în anul 2019 locul 15 la nivel național la numărul dosarelor soluționate, urcând de pe poziția 23, pe care se afla în 2018”, a declarat ieri Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Potrivit acesteia, în ceea ce privește soluțiile de trimitere în judecată, procurorii ieșeni au emis 63 de rechizitorii și cinci acorduri de recunoaștere a vinovăției, la urmărire penală proprie. De asemenea, în anul 2019, 180 de persoane au fost trimise în judecată de procurorii ieșeni, pentru comiterea unor infracțiuni, cum ar fi cele de corupție sau contra vieții.

Zece inculpați, achitați definitiv

Reprezentanții Parchetului au mai afirmat că, în 2019, au fost formulate propuneri de arestare față de 65 de persoane (comparativ cu 68 de persoane, în 2018), instanțele dispunând arestarea a 58 de persoane (față de 61 de persoane, în 2018).

„La sfârșitul anului 2019 au rămas nesoluționate 1.605 dosare, dintre care 1.163 mai vechi de un an de la sesizare. Atât stocul de dosare rămase în lucru, cât și stocul dosarelor mai vechi de un an de la prima sesizare a scăzut cu 4,18 la sută, respectiv cu 12,62 la sută. În ceea ce privește dosarele mai vechi de cinci ani de la sesizare aflate în lucru la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, stocul a scăzut cu 7,36 la sută, de la 131 de dosare penale la sfârșitul lunii iunie 2019, când a avut loc ultima raportare, la 120 dosare – la sfârșitul aceluiași an”, a adăugat Mihaela Apostol.

Potrivit acesteia, pe 1 ianuarie 2019, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași aveau de soluționat un stoc de 245 de dosare penale.

Ponderea achitărilor din totalul trimiterilor în judecată a fost de 5,55 %

Pe parcursul anului 2019 au fost repartizate procurorilor 962 dosare penale, rezultând un total de 1.207 dosare de soluționat, dintre care au fost soluționate 800 de dosare penale, ceea ce reprezintă 66,28 % din totalul cauzelor de soluționat.

„Raportând datele de mai sus la numărul procurorilor care au desfășurat activitatea de supraveghere a cercetărilor (12 în mod constant) și activitatea de urmărire penală proprie, se constată că fiecare procuror a avut de soluționat, în medie, 100 de dosare penale și a soluționat, în medie, 67 de cauze penale”, a mai spus prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

De remarcat este faptul că, în cauzele Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au fost achitați definitiv zece inculpați, ponderea achitărilor din totalul trimiterilor în judecată fiind de 5,55 %.
Printre vulnerabilități s-a mai constatat că s-a păstrat un număr mare de cauze cu autor cunoscut (120), mai vechi de cinci ani de la sesizare rămase în lucru. Un alt aspect problematic a constat în indisponibilizarea temporară a șase posturi de procurori cu funcție de execuție, fluctuația de personal având impact negativ asupra activității instituției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`