Prima pagină » Eveniment-Social » Un document special aruncă în aer marile universități din Iași! Sunt vizați profesori celebri
Un document special aruncă în aer marile universități din Iași! Sunt vizați profesori celebri

Un document special aruncă în aer marile universități din Iași! Sunt vizați profesori celebri

05 apr. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Un document (proiect de lege) provoacă tensiune și în marile universități din Iași. Profesori celebri, inclusiv foști rectori (ca de exemplu prof. univ. dr. Dumitru Oprea de la Universitatea «Cuza») sunt vizați. Totul a plecat de la proiectul de lege, aflat în Parlamentul României și în atenția Camerei Deputaților și la Senat, care ar permite „personalului didactic de predare să continue activitatea, în condițiile legii, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”

Într-un sistem public academic în care promovarea tinerilor se face extrem de greoi, un document special aruncă în aer marile universități din Iași! Sunt vizați profesori celebri, inclusiv foști rectori (ca de exemplu prof. univ. dr. Dumitru Oprea de la Universitatea «Cuza». Concret, un proiect de lege, aflat în Parlamentul României, în atenția Camerei Deputaților și la Senat, ar permite „personalului didactic de predare să continue activitatea, în condițiile legii, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”.

„Nimeni nu contestă valoarea seniorilor, a marilor personalități academice din Iași! Totuși, normal ar fi ca accesul tinerilor capabili și care-și doresc să aibă o carieră didactică, să primeze. Un mare profesor poate continua, ca asociat sau ca profesor invitat într-o universitate, însă e anormal să se facă o asemenea derogare. Avem un sistem anchilozat și în care sunt permise prea multe… Trebuie făcută o promovare pe bază de performanță și spre încurajarea tinerilor”, arată surse din cadrul Universității Tehnice (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași.

Universitatea Tehnică, în top cu cei mai mulți profesori pensionari! Restul instituțiilor au sub zece asemenea cadre didactice

O analiză la nivel național arată că în cele 72 de universități sunt 619 profesori titulari cu vârsta de pesionare, potrivit datelor publicate de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), date valabile pentru anul universitar 2020-2021. Alături de aceștia sunt și 2.468 de profesori, conferențiari, lectori și asistenți care predau ca personal didactic asociat. Concret, sunt 481 de profesori universitari titulari cu vârsta de peste 65 de ani în universitățile din România. Mai sunt 105 persoane de peste 65 de ani cu funcția de conferențiar în rândul personalului didactic titular și 33 de lectori universitari.

Paradoxal, în documentul MEC apare un singur asistent universitar peste vârsta de pensionare. Un asemenea post, în mod normal, este ocupat de tinerii care vor să rămână în sistemul universitar după finalizarea studiilor. Cei mai mulți profesori universitari titulari care au depășit vârsta de pensionare sunt la: Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București, cu 62 de profesori, Universitatea Politehnică din București, cu 43 de profesori, Universitatea „Transilvania” din Brașov, cu 43 de profesori, 27 la Academia de Studii Economice din București, Universitatea Politehnică din Timișoara, cu 24 de de profesori, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, cu 20 de profesori. La Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București sunt 14, iar la Universitatea Tehnică sunt 11. La restul universităților de stat din Iași sunt cel mult 10 profesori universitari cu vârsta de peste 65 de ani.

Ce spune Legea Educației Naționale, la articolul 289, despre personalul didactic și de cercetare care se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani

În acest context, Legea Educației Naționale, la articolul 289, despre personalul didactic și de cercetare care se pensionează la împlinirea vârstei de 65 ani, arată că:

„Senatul universitar, în baza criteriilor de performanță profesională și a situației financiare, poate decide continuarea activității unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare, în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform Cartei universitare, fără limită de vârstă. Senatul universitar poate decide conferirea titlului onorific de profesor emerit, pentru excelența didactică și de cercetare, cadrelor didactice care au atins vârsta de pensionare. Cadrele didactice pensionate pot fi plătite în regim de plată cu ora”.

De asemenea, „reîncadrarea în funcția de personal didactic pensionat care nu a împlinit vârsta de 70 de ani se face anual, cu menținerea drepturilor și obligațiilor care decurg din desfășurarea activității didactice avute anterior pensionării și cu acordul Consiliului de Administrație”. Așadar, la fel ca în tendințele conform cărora rectorii pot să aibă mai mult de două mandate, sistemul osificat din mediul învățământului superior continuă să se „regenereze” și să nu propună o legislație aerisită și de promovare a tinerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 noiembrie 2024
19 noiembrie 2024