Prima pagină » International » Un document istoric imperial de mare valoare a ajuns în mijlocul unei dispute între ruși și francezi
Un document istoric imperial de mare valoare a ajuns în mijlocul unei dispute între ruși și francezi

Un document istoric imperial de mare valoare a ajuns în mijlocul unei dispute între ruși și francezi

02 nov. 2024, 12:40,
în International

La o licitație organizată în Franța, a fost vândut un decret militar „foarte rar” al împăratului rus Petru al II-lea. S-a întâmplat la o săptămână după ce Arhiva Militar-Istorică din Moscova (RGVIA) a raportat public furtul documentului.

Documentul în cauză este „Decretul împăratului Petru al II-lea către Colegiul Militar privind înlăturarea lui Famentsin din postul de comandant al Sankt Petersburgului și numirea prințului G.A. Urusov”, datat 9 septembrie 1727.

Un document istoric imperial de mare valoare, vândut cu acte în Franța la 3.000 de euro, preț de chilipir, a ajuns în mijlocul unei dispute între ruși și francezi

Fișa de la Auguttes, casa de licitații care l-a scos la vânzare în Franța, notează că documentul este „foarte rar”, amintind că Petru al II-lea a murit la vârsta de 14 ani. El a condus Rusia între 1727 și 1730, când a murit de variolă. Domnia scurtă a lui Petru al II-lea a fost marcată de turbulențe interne și este cunoscută în istoria rusă și datorită unei curiozități: tânărul împărat s-a stins din viață tocmai în ziua în care urma să aibă loc nunta sa.

Un istoric care vizitează în mod regulat RGVIA a declarat Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia, sub condiția anonimității că decretul împăratului putea fi furat cu ușurință. Intrarea în instituție se face pe bază de cerere, dar nu există un sistem de permise permanente. Documentele sunt arhivate în fișiere „conținând uneori o mie de coli”, iar filele sunt numerotate cu creionul, potrivit istoricului.

„Nu ai voie să iei genți în sala de lectură, dar teoretic poți ridica cu ușurință lucrări individuale din dosar punându-le într-o mapă, caiet sau husă pentru laptop, pe care ai voie să le iei cu tine. Când fișierul este înapoiat, nimeni nu verifică conținutul acestuia în prezența vizitatorului, deoarece controlarea fiecărui dosar în parte pare pur și simplu imposibilă”, explică istoricul rus.

Documentul provine dintr-o perioadă turbulentă din istoria Rusiei, după moartea împăratului Petru cel Mare
Potrivit experților consultați de Lenta, documentul furat „are o mare valoare istorică și culturală” deoarece este o dovadă importantă a unui eveniment de mare profil din epoca loviturilor de palat din secolul al XVIII-lea. El reflectă răsturnarea de la putere a lui Alexandr Menșikov, un apropiat al țarului Petru cel Mare și unul dintre cei mai puternici oameni de stat ai Rusiei din perioada respectivă.

După moartea în mai 1727 a împărătesei Ecaterina I, a doua soție și succesoarea lui Petru cel Mare, Menșikov a condus de fapt statul în numele noului monarh Petru al II-lea, în vârstă de 11 ani în momentul urcării pe tron.

Aristocrații nemulțumiți de modul absolutist în care Menșikov exercita puterea au reușit să îl întoarcă pe tânărul împărat împotriva sa. Pe 9 septembrie 1727, Consiliul Suprem al țării s-a întrunit în prezența lui Petru al II-lea și i-a anulat lui Menșikov toate titlurile nobiliare și distincțiile, condamnându-l la exil.

Decretul scos la licitație de casa Auguttes în Franța l-a vizat pe general-maiorul Yegor Famintsin, susținut de Menșikov. Acesta era comandantul garnizoanei din Sankt Petersburg, orașul construit de Petru cel Mare pentru a servi drept nouă capitală a imperiului său, și a mai multor fortărețe din împrejurimi. Famintsin a fost destituit din funcție la același consiliu la care a fost consfințită căderea în dizgrație a patronului său.

„Colegiului nostru militar. I-am ordonat comandantului din Sankt Petersburg, Famintsin, să renunțe la comandă și să trimită chestiunile legate de comandament, conform ordinului nostru, către prințul Grigori Urusov. Dat în Consiliul nostru Suprem Secret, la 9 septembrie 1727. Petru”, notează decretul semnat de tânărul împărat.

Decretul împăratului Petru al II-lea a fost vândut cu puțin peste 3.000 de euro
Licitația de la Auguttes a început de la 1.000 de euro, documentul fiind vândut pentru 3.120 de euro.

Critica de artă și jurnalista Sofia Bagdasarova, care subliniază la rândul ei cât de rar este documentul, a declarat pentru Lenta că acesta ar fi putut fi furat „acum zece sau douăzeci de ani”.

„Și decretul ar fi putut foarte bine să fie vândut pentru prima dată atunci, și cumpărătorul de la acea vreme să nu fi știut despre originea sa ilegală”, a sugerat ea.

Istoricul Mihail Kamenski afirmă în schimb că marile case de licitații verifică de regulă obiectele ajunse în posesia lor și că „departamente întregi” din Rusia ar trebui să fie implicate în verificarea furtului. Expertul descrie casa de licitații franceză ca fiind un „mojic puternic”.

Kamenski afirmă de asemenea că nu este prea târziu ca Rusia să conteste licitația și să își recupereze documentul istoric, dar că directorii de la RGVIA „trebuie să se miște rapid” în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`