Prima pagină » National » Un director de spital de boli infecțioase trage un semnal de alarmă: Remdesivirul va fi căutat cu disperare!

Un director de spital de boli infecțioase trage un semnal de alarmă: Remdesivirul va fi căutat cu disperare!

05 oct. 2020, 23:45,
Bianca Rebegea, în National

Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, a tras un semnal de alarmă privitor la posibilitatea unei crize de medicamente Remdesivir. Directorul crede că sunt șanse mari ca medicamentul utilizat în tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus să fie căutat cu disperare, așa cum se întâmpla cu măștile sau cu echipamentele de protecție la începutul pandemiei.

„Cred că nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat în lunile martie-aprilie, când era acea disperare de a căuta măști, echipamente de protecție, dezinfectant, ventilatoare, monitoare și așa mai departe, când a fost aplicată regula celui mai rapid și mai ales a celui mai potent din punct de vedere financiar, care putea să plătească un preț mai mare pentru acele echipamente. Atunci, tot ce s-a vândut la nivel internațional a fost la un adaos comercial extrem de mare. Posibil că vom ajunge în aceeași situație și cu Remdesivirul. Și nu numai cu el”, a declarat Andreea Moldovan la Digi24.

Remdesivir se va scumpi și va ajunge mult mai greu la beneficiari! Ce anunț a făcut compania producătoare

Medicamentul folosit pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus se poate scumpi și accesul la el se va face mult mai greu. Acest medicament a fost distribuit prin Departamentul de Sănătate, însă este luată în considerare vinderea lui direct către spitalele din Statele Unite. Decizia a fost luată de compania americană Gilead și va conduce spre o creștere majoră a prețurilor.

De acest tratament a fost responsabil, timp de 5 luni, Departamentul de Sănătate. Însă odată cu schimbarea amintită, distribuirea medicamentului se va realiza mult mai greu. Modificarea are loc, se pare, din cauza lipsei de transparență a distribuirii tratamentului: fie a ajuns la pacienţi, dar nu neapărat la cei care aveau nevoie, fie unele spitale nu au primit suficient sau, pur şi simplu, au fost lăsate fără acesta.

Alexandru Rafila anunță o competiție între țări pentru acest medicament

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, trage un semnal de alarmă și afirmă că ar trebui să începem să ne gândim cum să ne descurcăm și singuri. El știe că schemele de tratament asigurate prin Comisia Europeană vizează 2.500 de pacienți. Însă, în cazul în care vânzarea medicamentului va fi complet liberalizată, adică se dă doar cui oferă mai mult și mai repede, Rafila consideră că va fi o competiţie între ţări.

„Deja sunt peste 2500 de pacienţi incluşi în schemele de trament furnizate de Comisia Europeană şi după ce se livrează şi a treia tranşă probabil că trebuie să începem să ne gândim să ne descurcăm şi singuri. Va exista o competiţie între ţări. Una este să beneficiezi de un mecanism centralizat în care Uniunea Europeană are altă forţă de negociere şi de asta spun că ar trebui abordate din timp căile de discuţii în direcţia acestui medicament”, a spus Alexandru Rafila.

În prezent, Remdesivir încă ajunge la pacienții români. Chiar astăzi au ajuns la Institutul Matei Balș din București 200 de doze de Remdesivir.

„Noi am încercat să facem nişte demersuri separate, tocmai pentru că avem mulţi pacienţi cu forme medii sau severe şi avem nevoie de Remdesivir. (…) Şi atunci când s-a întâmplat în trecutul apropiat să nu fie Remdesivir, noi oricum am făcut demersuri şi am reuşit să obţinem de la alte unităţi”, a precizat Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *