Prima pagină » Titlurile zilei » Un dezvoltator imobiliar a denunțat un bărbat că i-a cerut șpagă ca să-i scoată un act de la Primăria Iași! Petru Veleșcu a fost prins în flagrant de procurorii ieșeni și arestat pentru trafic de influență – EXCLUSIV
Un dezvoltator imobiliar a denunțat un bărbat că i-a cerut șpagă ca să-i scoată un act de la Primăria Iași! Petru Veleșcu a fost prins în flagrant de procurorii ieșeni și arestat pentru trafic de influență - EXCLUSIV

Un dezvoltator imobiliar a denunțat un bărbat că i-a cerut șpagă ca să-i scoată un act de la Primăria Iași! Petru Veleșcu a fost prins în flagrant de procurorii ieșeni și arestat pentru trafic de influență – EXCLUSIV

22 iun. 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Titlurile zilei

Procurorii au organizat un flagrant ca la carte într-un caz de trafic de influență, după un denunț făcut de un dezvoltator imobiliar. Un individ, Petru Veleșcu, a fost prins în timp ce lua o șpagă de 2.500 de lei pentru un act ce urma să fie emis de un funcționar din Primăria Iași. Bărbatul a fost reținut, iar, mai apoi, arestat preventiv de către judecători, sub acuzația de trafic de influență. Denunțătorul din acest caz ar fi un dezvoltator imobiliar, ce a ridicat o clădire în municipiul Iași

Flagrant ca la carte, organizat de procurorii ieșeni într-un caz de trafic de influență, după un denunț bombă făcut de un dezvoltator imobiliar! Petru Veleșcu (62 de ani) a fost săltat de oamenii legii după ce ar fi promis că poate face rost de un act de la un funcționar din Primăria Iași.
Ieșeanul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de către judecătorii din cadrul Tribunalului, pentru trafic de influență.

„Instanța admite propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Petru Veleșcu, pe o durată de 30 de zile, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă privindu-l pe inculpatul Petru Veleșcu. Respinge cererea inculpatului de luare față de acesta a măsurii arestului la domiciliu”, au precizat judecătorii ieșeni.

Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată. Deocamdată, ieșeanul nu a contestat decizia, dar acest lucru nu este exclus. În eventualitatea în care Petru Veleșcu o va contesta, urmează ca magistrații din cadrul Curții de Apel Iași să stabilească ce se va întâmpla în continuare cu acesta.

Petru Veleșcu, acuzat că a promis obținerea unui act pentru un dezvoltator imobiliar din Iași

Anchetatorii au susținut că Petru Veleșcu a fost prins în flagrant la sfârșitul săptămânii trecute. Oamenii legii au relatat ieri și cum s-a ajuns la această situație, în cazul de trafic de influență.

„În cursul lunii iunie, la date diferite, inculpatul a solicitat suma de 2.500 de lei, bani pe care i-a primit pe 18 iunie. Atunci a fost organizat un flagrant. Banii reprezentau prețul influenței asupra unui funcționar public de la Primăria Municipiului Iași, pe care inculpatul l-a determinat să îndeplinească un act contrar îndatoririlor de serviciu, respectiv eliberarea, contrar normelor legale, a procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor executate la un imobil din municipiul Iași”, a declarat ieri Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Conform anchetatorilor, Petru Veleșcu se află în stare de recidivă post-executorie.

„La audieri, inculpatul nu a recunoscut comiterea vreunei infracțiuni”, a încheiat Mihaela Apostol.

Surse judiciare au afirmat că imobilul pentru care era necesar procesul-verbal de recepție a lucrărilor se găsește pe strada Micșunelelor (zona Podu de Fier). De asemenea, din câte se pare, cel care a denunțat fapta de trafic de influență este chiar dezvoltatorul imobiliar care a ridicat clădirea respectivă.

Ieșeanul Petru Veleșcu, arestat preventiv pentru trafic de influență și în urmă cu aproape cinci ani, tot după un flagrant!

La sfârșitul lui 2015 – începutul lui 2016, Petru Veleșcu a ajuns după gratii pentru o faptă similară. Atunci, judecătorii au admis propunerea de arestare preventivă formulată de anchetatori pe numele ieșeanului, tot pentru trafic de influență.

Ulterior, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a lui Petru Veleșcu, iar acesta a fost pedepsit. În mod bizar, dosarul cu datele acestuia a dispărut de pe portalul instanțelor de judecată. Așadar, la doar câțiva ani de la trimiterea în judecată, pe site-ul instanțelor nu se mai regăsește niciun dosar în care să apară numele ieșeanului, nici în ce privește măsuri preventive, nici cauza de fond.

Conform procurorilor, pe 15 decembrie 2015, Petru Veleșcu a fost prins în flagrant primind suma de 7.000 lei de la un ieșean care avea nevoie de o autorizație de la Primăria Iași, de la Comisia de Urbanism. Anchetatorii au afirmat că individul ar fi cerut această sumă pe 8 decembrie 2015.
Bărbatul care avea nevoie de acea autorizație a ajuns la Parchet și a povestit totul cu lux de amănunte, iar anchetatorii au organizat un flagrant.

Sumă de 7.000 de lei, cerută de ieșean pentru un alt document, ce ar fi trebuit să fie obținut de la Consiliul Județean

Astfel, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași au organizat un flagrant, alături de ofițerii din cadrul Direcției Generale Anticorupție. Asta, după ce un alt dezvoltator imobiliar l-a denunțat.

„Pe 8 decembrie 2015, inculpatul Petru Veleșcu a solicitat de la martorul denunțător A.L. suma de 7.000 de lei, lăsând să se creadă că avea influență și putea interveni pe lângă funcționari din cadrul Consiliului Județean Iași, pentru a-i determina să aprobe și să urgenteze obținerea PUZ-ului necesar pentru înființarea și funcționarea unei stații GPL în municipiul Iași. Pe 15 decembrie 2015, inculpatul a primit suma de bani solicitată pentru a-i remite funcționarului G.A., care avea în lucru documentația depusă de denunțător în vederea aprobării”, au precizat atunci procurorii ieșeni.

Potrivit acestora, pensionarul Petru Veleșcu obișnuia să desfășoare activități de consultanță și intermediere pentru persoanele care doreau să obțină diverse autorizații și avize de la autoritățile publice locale, dar fără a desfășura această activitate într-un cadru organizat. În schimb, Petru Veleșcu a adus la dosar dovezi cu înscrisuri din care rezulta că, pe 6 aprilie 2016, s-a înregistrat la Oficiul Național al Registrului Comerțului ca persoană fizică autorizată pentru a desfășura legal activități de consultanță pentru afaceri și management. Martorul denunțător era reprezentantul unei firme cu sediul în localitatea Tomești.

Stenograme incendiare în dosarul de trafic de influență

În cadrul dosarului anterior, în care Petru Veleșcu a fost condamnat, la prima instanță, la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru trafic de influență, anchetatorii au făcut publice și convorbiri purtate de denunțător cu inculpatul.

Astfel, pe 8 decembrie 2015, la ora 12:27, A.L. a fost contactat de Petru Veleșcu:
„Petru Veleșcu: Să trăiți!
A.L.: Bună ziua!
P.V.: Trebuie să ne întâlnim neapărat, acuma!
A.L.: Nu pot! Sunt în Tomești!
P.V.: Da… Sigur! Da’ cât durează până poți veni?!
A.L.: Juma’ de oră, maxim.
P.V.: Hai, că am… o veste bună!
A.L.: Doamne ajută!
P.V.: Da! Acuma numai să… Mata’ trebuie să fii de acord!”

Petru Veleșcu: „Nu știu… Celălalt e șacalul… Înțelegi?! Acela care stă ascuns!”

Pe 10 decembrie 2015, la ora 15:17, A.L. este contactat de Petru Veleșcu:
„P.V.: Ce faci?
A.L.: Ce să fac?! Și bine, și rău…
P.V.: De ce?
A.L.: Hâm! Am mai semnat niște contracte.
P.V.: Aaa… asta-i bine!
A.L.: Asta-i bine că de asta n-am reușit ieri să… vorbesc. Am stat… (…) Și n-am… nu-i am pe toți. Asta-i viața! Ce să fac?!
P.V.: Da, da, da…
A.L.: O trecut, nu?! Gata?! Nu mai prind anul ăsta… ședința?
P.V.: Mă duc cu… Dacă așa, mă duc cu „documentația” mâine!”

Anchetatorii au mai spus că, pe 11 decembrie 2015, cei doi s-au întâlnit într-un loc public, situat chiar în spatele Primariei Municipiului Iași.
„A.L.: Uitați care-i treaba… Eu am 2.000 de lei la mine… Mâine e târziu pentru diferență?
P.V. : Nu știu… Celălalt e șacalul… Înțelegi?! Acela care stă ascuns… Dar dă așa, eu mă duc pâna la el, discut cu el și, dacă spune că nu, poftim bănuții înapoi și rămânem prieteni. Îți dau banii înapoi și… gata!”
La final, anchetatorii au concluzionat că, din cercetări, a rezultat că nu a existat nicio înțelegere între funcționarul G.A. și Petru Veleșcu, în sensul solicitării mitei, în sensul rezolvării prin corupție a problemei denunțătorului. La audieri, funcționarul G.A. a negat orice înțelegere cu Petru Veleșcu și orice pretenție asupra vreunei sume de bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`