Prima pagină » Local » Un deținut a apelat la judecători, pe motiv că nu a fost lăsat să se roage! Bărbatul i-a chemat în fața instanței pe reprezentanții Penitenciarului Iași! (Exclusiv)

Un deținut a apelat la judecători, pe motiv că nu a fost lăsat să se roage! Bărbatul i-a chemat în fața instanței pe reprezentanții Penitenciarului Iași! (Exclusiv)

22 sept. 2020, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Un deținut a decis să acționeze în judecată Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași. Daniel Cătălin Rusu a contestat, în instanță, decizia de izolare a sa, în urma unui incident. Pușcăriașul a reclamat faptul că reprezentanții închisorii din Copou nu l-ar fi lăsat să se roage la capelă

Un deținut a dat în judecată Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași. Daniel Cătălin Rusu le-a cerut magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să dispună anularea unei decizii luate în cazul său.

„Instanța respinge contestația formulată de petentul condamnat, Daniel Cătălin Rusu, împotriva încheierii, din 22 mai 2020, a judecătorului de supraveghere a privării de libertate la Penitenciarul Iași. Definitivă”, au precizat magistrații ieșeni.

Daniel Cătălin Rusu, supărat pe reprezentanții Penitenciarului Iași

Procesul a început pe 9 iunie 2020. La data respectivă, deținutul Daniel Cătălin Rusu a reclamat o decizie luată cu privire la el. Astfel, pușcăriașul în vârstă de 35 de ani a contestat decizia judecătorului de supraveghere a privării de libertate, la Penitenciarul Iași.
Deținutul a formulat o plângere împotriva administrației Penitenciarului Iași, invocând faptul că nu a fost scos la capelă de către inspectorul principal din închisoarea ieșeană, chiar de față cu preotul venit în penitenciar.

„În acest mod, mi-a fost îngrădit dreptul de a participa la programe religioase și, astfel, am fost umilit de față cu alți agenți ai Penitenciarului și supus la rele tratamente. Acest comportament contravine legislației”, a menționat Daniel Cătălin Rusu.

S-a plâns că nu a fost lăsat să se roage, dar contestația i-a fost respinsă

Inițial, plângerea formulată de Daniel Cătălin Rusu a fost respinsă de către judecătorul de supraveghere a privării de libertate, din pușcăria ieșeană.

„Persoanele condamnate pot face plângere la judecătorul de supraveghere a privării de libertate, în termen de zece zile de la data la care au luat cunoștință de măsura luată. Calificarea cererii ca plângere drepturi a fost făcută de petent, fără a indica temeiul de drept al cererii. Din oficiu, constatăm că petentul se plânge de nerespectarea dreptului la libertatea credințelor religioase. Verificând aplicația informatizată a Penitenciarului Iași, s-a constatat că petentul a executat, în perioada 11 – 14 mai 2020, un rest din sancțiunea disciplinară a izolării pentru zece zile, aplicată prin Hotărârea Comisiei de Disciplină din cadrul Penitenciarului Iași.

Pe timpul executării sancțiunii disciplinare cu izolarea, deținuții nu sunt scoși la muncă, nu participă la activitățile cultural-educative și sportive, sunt privați de posibilitatea de a păstra și de a folosi aparatura radio-tv și echipamente de tehnologie a informației. Considerăm că petentului nu i s-a încălcat dreptul la libertatea credinței, ci i s-a limitat dreptul de a participa la activități educative, în conformitate cu dispozițiile legale mai sus citate, în perioada executării sancțiunii disciplinare a izolării”, a precizat judecătorul de supraveghere a privării de libertate.

Dus la izolare, după un incident cu un angajat al închisorii

În luna mai 2020, în jurul orei 13:30, șeful secției s-a deplasat pe secția de deținere E7, pentru a duce deținutul la cabinetul medical, în vederea unui consult necesar, anterior începerii executării sancțiunii cu izolarea. În acel moment, a ajuns pe secția E7 și A.P., preotul Penitenciarului, care a întrebat dacă sunt deținuți ce vor să meargă la capelă, moment în care Daniel Cătălin Rusu a spus că dorește acest lucru. Numai că, urmând a fi dus la izolare, acestuia i s-a refuzat să meargă la capelă, potrivit actelor depuse la dosar.

„Petentul avea posibilitatea reală de a-și manifesta credința și în camera de izolare, unde putea să se roage, chiar dacă nu era prezent un preot. Nu se poate admite ca dreptul petentului de a participa la întruniri religioase să fie respectat pe parcursul unei interdicții legale. Petentul face o confuzie între dreptul protejat de art. 58 din Legea nr. 254/2013 (libertatea conștiinței și a opiniilor, libertatea credințelor religioase ale persoanelor condamnate) și participarea la activități educative, categorie în care intră slujbele religioase. Petentului nu i s-a impus, de către administrația penitenciarului, să treacă la o altă religie sau să devină ateu, nu i s-a interzis accesul la alte materiale religioase (cărți, reviste), în scopul arătat anterior”, a adăugat judecătorul de supraveghere a privării de libertate.

Reprezentanții Penitenciarului Iași au adăugat că, în urmă cu câteva luni, deținutul ar fi fost implicat într-un incident cu un agent care supraveghea transportul său la Judecătoria Vaslui, motiv pentru care s-a dispus trimiterea sa la izolare, vreme de zece zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024