Deputatul PSD Dumitru Coarnă a anunțat că a votat moţiunea simplă împotriva lui Virgil Popescu. În pofida faptului că social democrații au anunţat că nu vor vota moţiunea depusă de USR, parlamentarul a votat contra directivei de partid.
Dumitru Coarnă, fost lider sindical, și-a explicat gestul. Parlamentarul a menţionat faptul că ministrul este, din punctul lui de vedere, principalul vinovat în criza energetică din România.
Un deputat PSD a votat moţiunea simplă împotriva lui Virgil Popescu
Marcel Ciolacu, liderul PSD anunţa acum câteva zile faptul că partidul nu va vota moţiunea simplă împotriva lui Virgil Popescu. Totuşi, în urma votului de astăzi s-a constatat faptul că Dumitru Coarnă, fost lider sindical și deputat PSD, a votat contrar directivei trasate de partid. Coarna și-a explicat gestul prin faptul că Virgil Popescu ar fi principalul vinovat pentru criza pe care o traversează România din punct de vedere energetic.
„La moţiune am votat pentru. Nu pot să accept ca un ministru de factură lui Virgil Popescu, care a scăzut în mod deliberat producţia la gaze, energie, hidrocarburi, care a dus România în criză, să primească votul nostru, votul meu de încredere, pentru că acest ministru a demonstrat clar că este principalul autor al crizei energetice pe care o traversăm”, a afirmat Coarnă, după votul la moţiunea simplă, care a fost respinsă de Camera Deputaţilor.
Asta în condiţiile în care moţiunea simplă împotriva lui Virgil Popescu a fost respinsă cu 190 de voturi împotrivă, 98 de voturi pentru și 4 abțineri
Dumitru Coarnă nu a votat pentru modificare Regulamentului Camerei Deputaților
O altă directivă pe care nu a respectat-o Dumitru Coarnă face referire la modificare Regulamentului Camerei Deputaților. Acesta a precizat că s-a abţinut de la a vota pentru că, din punctul lui de vedere, schimbările din regulament sunt neconstituţionale. Parlamentarul a mai precizat faptul că sunt mai multe articole care reglementează situaţiile extraordinare din parlament, cum ar fi conflictul dintre Virgil Popescu și George Simion, dar problema apare în momentul în care nimeni nu le aplică:
„La punctul cu privire la modificarea regulamentului m-am abţinut dintr-un singur motiv, pentru că este neconstituţional ca, printr-un regulament, să modifici o lege organică. Dacă ne uităm în Legea 96 (Statutul deputaţilor şi senatorilor – n.r.), articolele 51 şi 52, o să vedeţi că lucrul acesta era reglementat, problema era din aplicare. Nimeni nu a cercetat acele aşa-zise comportamente abuzive şi avem la articolul 51 în clar descrise. Eu m-am abţinut”, a explicat Coarnă.
Modificarea Regulamentului Camerei Deputaților a stârnit un scandal uriaș în Parlament
Faptul că regulamentul Camerei Deputaților a fost modificat a adus mai multe reacții în Parlamentul României. Printre cei care au contestat măsurile transpuse s-au regăsit și George Simion, dar și fostul lider al USR, Dan Barna. Copreședintele AUR a vorbit despre îngrădirea unor drepturi, îngrădire care ar fi neconstituțională. Acesta a arătat că va ataca schimbarea regulamentului la Curtea Constituțională a României și a avertizat faptul că, atunci când vor fi la putere, ei vor permite live-urile pe Facebook.
În fond, după ce un parlamentar PSD a votat moțiunea simplă împotriva lui Virgil Popescu și s-a abținut pentru schimbarea regulamentului Camerei Deputaților este bine de precizat faptul că parlamentarii vor permite în continuare live-urile pe rețelele de socializare dacă acestea sunt făcute în perimetrul grupului parlamentar de care aparține cel care face.