Prima pagină » National » Un cutremur de magnitudine 3,3 a avut loc în România. Seismul s-a resimțit în mai multe orașe ale țării
Un cutremur de magnitudine 3,3 a avut loc în România. Seismul s-a resimțit în mai multe orașe ale țării

Un cutremur de magnitudine 3,3 a avut loc în România. Seismul s-a resimțit în mai multe orașe ale țării

19 oct. 2024, 19:20,
în National

Un cutremur cu magnitudinea de 3,3, s-a produs sâmbătă, 19 octombrie, la ora 17:04, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, citat de Agerpres.

Seismul a avut loc la adâncimea de 151,1 km, în apropierea oraşelor: 55 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 60 km vest de Focşani, 62 km nord-vest de Buzău, 62 km est de Braşov şi 80 km nord de Ploieşti.

În această lună, în România s-au produs 18 cutremure iar cel mai semnificativ a avut magnitudinea 4,2 şi s-a produs în 4 octombrie în judeţul Vrancea.

În județul Gorj, în luna februarie 2023 au fost înregistrate două cutremure, cel mai mare având 5,7° pe scara richter și în total au fost afectate peste 120 de clădiri în județul Gorj, dintre care 27 de unități de învățământ.

Autoritățile au publicat mai multe ghiduri și recomandări în care oamenii sunt sfătuiți cum să acționeze în caz de cutremur.

Cum acționăm în caz de cutremur

  • Rămânem calmi, fără a intra în panică și îi liniștim pe ceilalți
  • Dacă ne aflăm afară, rămânem departe de clădiri, și ne ferim de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, care de obicei se pot prăbuși în stradă.
  • Dacă suntem înăuntru,  stăm departe de ferestre și ne așezăm lângă un perete structural rezistent.
  • Ne adăpostim sub o grindă solidă, birou, masă, iar copiii sub băncile din clasă sau mese.
  • Închidem imediat sursele de foc, iar în caz de incendiu intervenim după ce a trecut șocul puternic.
  • Evităm aglomerația.
  • Dacă ne aflăm în mașină, tragem pe dreapta, într-un loc deschis, evitând clădirile prea apropiate de stradă, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene și rămânem înăuntru.
  • Într-un mijloc de transport în comun, rămânem pe loc până se termină mișcarea seismică, coborând apoi cu calm din vehicul.
  •  În metrou rămânem calmi și ascultăm recomandările personalului.
  • Într-un loc public cu aglomerări de persoane rămânem calmi fără a alerga către ieșire, fiindcă îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`