Prima pagină » Economic Local » Un cuplu din Iași va investi 44.000 de euro într-un start-up. Ideea le-a venit tinerilor antreprenori după ce au văzut succesul afacerii în Italia
Un cuplu din Iași va investi 44.000 de euro într-un start-up. Ideea le-a venit tinerilor antreprenori după ce au văzut succesul afacerii în Italia

Un cuplu din Iași va investi 44.000 de euro într-un start-up. Ideea le-a venit tinerilor antreprenori după ce au văzut succesul afacerii în Italia

15 feb. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

În ultimii ani, tot mai mulți ieșeni își deschid afaceri cu ajutorul sumelor oferite în cadrul programului Start-Up Nation. Dacă unii dintre aceștia au ales domeniul IT pentru a investi cei 44.000 de euro primiți de la stat, alții vor să investească în alte domenii de activitate. „Noi am fost plecați câțiva ani în Italia și pentru că am văzut că există un interes pentru aceste produse, ne-am gândit să ne deschidem o mică afacere”, susține unul dintre antreprenorii care vor beneficia de ajutorul financiar acordat de stat.

În această perioadă, la Oficiul pentru IMM-uri și Cooperație din Iași se semnează contractele și se fac decontările de către beneficiarii din cele 6 județe ale Moldovei (Iași, Botoșani, Suceava, Vaslui, Neamț și Bacău) care au avut proiecte eligibile și au obținut finanțarea de la stat. În total vor fi aproximativ 1.000 de beneficiari care vor obține banii necesar înființării unor afaceri. În jur de 500 de persoane care au depus documentele și au avut proiecte suficient de bune pentru a obține finanțarea vor investi în diverse domenii de activitate în următoarea perioadă. Două dintre domeniile unde vor fi dezvoltate afaceri cu bani de la stat sunt cel alimentar și recreație. Astfel, un cuplu din Iași va deschide o gelaterie cu banii obținuți în cadrul programului Start-Up Nation.

Idee adoptată din Italia

Ideea de a deschide această afacere le-a venit celor doi ieșeni după ce au fost plecați mai mulți ani în străinătate. Liliana Florentina Florea a lucrat aproximativ doi ani în Germania, iar după ce l-a cunoscut pe soțul său român au plecat amândoi să lucreze în Italia. Acolo au descoperit înghețata italiană și au observat că românii care munceau și locuiau acolo erau încântați de gustul acestei înghețate.

„Eu am lucrat câțiva ani în cadrul unui supermarket, iar soțul a fost angajat la o cofetărie, fiind patiser de meserie. Noi am fost plecați câțiva ani în Italia și pentru că am văzut că există un interes pentru aceste produse, ne-am gândit să ne deschidem o mică afacere aici, în Iași. Am văzut că mai sunt câteva gelaterii, dar noi sperăm că prin produsele italiene, cu ingrediente din Italia, vom atrage clienții”, susține Liliana Florentina Florea.

Investiție de 44.000 de euro

Ambii ieșeni au lucrat în comerț și știu cum funcționează acest sector. Investiția va fi demarată anul acesta.

„Noi căutăm un spațiu potrivit. Încă nu l-am găsit, dar sperăm că luna aceasta, martie cel târziu, vom rezolva și această problemă. Trebuie să aducem echipamentele, să stabilim cu furnizorii, materia primă. Mai durează puțin până ne punem la punct cu toate detaliile. Sperăm că în vară vom avea gelateria funcțională. Vom avea și 4 angajați pentru că așa suntem obligați, conform proiectului”, mai spune antreprenoarea.

Sală de fitness deschisă cu fonduri europene

O altă afacere care va fi demarată în acest an, în Iași, va fi a unui tânăr antrenor de fitness. Acesta vrea să înființeze o sală de fitness pentru că a observat că cererea este mare din partea clienților care vor să facă sport și nu sunt suficiente astfel de săli în Iași. Numărul afacerilor de acest tip este în creștere, potrivit specialiștilor.

„Având sala mea, pot să îmi organizez timpul așa cum vreau, să stabilesc întâlnirile cu clienții, programul de reshape. Am văzut că au mai fost alți beneficiari din Iași cu proiecte aprobate pe săli de fitness. Eu am nevoie de echipamente moderne, de aceea am depus proiect „, spune ieșeanul Ionuț Istrate.

Noi locuri de muncă create în Iași

În total, 500 de beneficiari din Iași vor încasa sumele de la stat în cadrul programului Start-Up Nation 2019. Beneficiarii vor primi fiecare 44.000 de euro, suma totala încasată fiind de aproximativ 22 de milioane de euro. În anul 2017, când s-a lansat pentru prima dată programul Start-Up Nation, au primit finanțarea 400 de ieșeni, în anul 2018, 700 de antreprenori și-au înființat afaceri cu bani de la stat. Ca urmare a implementării acestor proiecte, derulate cu finanțare de la buget, au fost create peste 2.000 de noi locuri de muncă, iar alte aproximativ 2.000 vor fi create în următorul an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 noiembrie 2024
08 noiembrie 2024