Prima pagină » Titlurile zilei » Un cuplu din Iași a achiziționat un apartament de lux, de 140.000 de euro, prin programul Noua Casă. Numărul tinerilor care vor locuințe scumpe este în creștere

Un cuplu din Iași a achiziționat un apartament de lux, de 140.000 de euro, prin programul Noua Casă. Numărul tinerilor care vor locuințe scumpe este în creștere

24 oct. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Un cuplu din Iași va plăti timp de 30 de ani un credit în valoare de 140.000 de euro, pentru un apartament de lux achiziționat prin programul Noua Casă. Tinerii din Iași au început cursa contracronometru pentru a obține creditele acordate de bănci, iar numărul celor care plătesc avansul de 15 la sută pentru achiziția unor locuințe mai scumpe este în creștere. Potrivit specialiștilor din cadrul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), au fost aprobate 39 de credite din Iași

Unul dintre beneficiarii programului Noua Casă este un cuplu din Iași care a accesat un credit în valoare de 140.000 de euro. Pentru acest credit, cei doi tineri vor plăti timp de 30 de ani o rată în valoare de 6.600 de lei. Potrivit tânărului care a achiziționat apartamentul de lux într-un complex din Iași, atât el, cât și soția au joburi bine plătite în domeniul privat.

„Noi am fost indeciși dacă să cumpărăm un apartament sau o casă din cauza pandemiei. Am decis să luăm apartamentul, iar dacă va mai ține pandemia și vom face un copil, vom opta pentru o casă. Momentan suntem mulțumiți de această achiziție. Noi avem joburi care ne permit să facem un astfel de credit”, susține Adrian P.

Un cuplu din Iași va plăti timp de 30 de ani o rată lunară de 6.600 de lei pentru un apartament de lux de 140.000 de euro

În funcție de perioada creditată, ieșenii pot achiziționa un apartament de 70.000 de euro, cu avans de 5 la sută, dar plătesc o rată cuprinsă între 1.500 și 1.800 de lunar și trebuie să aibă un salariu minim lunar cuprins între 3.300 și 4.100 de lei. Ieșenii pot depune dosarele la bănci dacă vor să își cumpere un apartament sau o casă cu un credit garantat de stat. La o locuință mai scumpă de 140.000 de euro, maximul prevăzut în program, avansul trebuie să fie 21.000 de euro, tot pentru un credit de 30 de ani, iar venitul minim al cumpărătorului trebuie să fie de cel puțin 6.400 de lei.

În Iași au fost aprobate 11 credite cu avans de 15 la sută pentru achiziția unor apartamente care costă 140.000 de euro fiecare

Majoritatea celor care au depus documentele la bănci au vrut să primească 70.000 de euro, suma minimă acordată în cadrul acestui program, însă numărul celor care plătesc avansul de 15 la sută pentru achiziția unor locuințe mai scumpe este în creștere. Până la data de 15 octombrie 2020, la nivelul județului Iași, au fost încărcate de către bănci, în aplicația programului, 71 de solicitări de garantare, cu o valoare de 18.994.215 lei. Dintre acestea, 39 de credite în valoare de 10.431.201 lei au fost aprobate. Un număr de 60 de credite solicitate, în valoare de 15.154.206 lei sunt cu avans de 5 la sută, iar pentru categoria de credite, pentru care se solicită avans de 15 la sută, au fost aprobate un număr de 11 credite, în valoare de 3.840.010 lei.

Specialiștii Fondului de Garantare a Creditelor susțin că numărul dosarelor depuse în programul Noua Casă se va tripla în următoarea perioadă

Până în prezent au fost încărcate de către bănci, în aplicația programului, un număr de 504 solicitări de garantare, cu o valoare de 122.678.965 lei.

„Este important să precizăm că de la momentul lansării Programului Noua Casă, în 24 august 2020, data publicării în Monitorul Oficial a normelor de aplicare, demararea efectivă a programului a presupus semnarea de acte adiționale la protocoalele-cadru încheiate între FNGCIMM și cei 14 parteneri bancari, elaborarea de proceduri interne, reparametrizarea aplicației programului, a fluxurilor de analiză și aprobare, oferirea de clarificări și informații suplimentare partenerilor bancari. Astfel, a existat o anumită inerție specifică perioadei de recalibrare și adaptare operațională, atât la nivelul FNGCIMM, cât și pentru finanțatori, însă, din această lună, ne așteptăm la un număr crescut de solicitări, partenerii bancari estimând că vor transmite un număr de 1.385 de solicitări de garantare”, susțin reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Agent imobiliar: „Am clienți cu care am semnat deja antecontracte pentru a achiziționa apartamente prin programul Noua Casă”

Specialiștii din domeniul imobiliar susțin că ieșenii și-au dat seama că obținerea unui credit prin acest program este mai potrivită datorită avansului de numai 5 la sută din valoarea creditului bancar.

„Am clienți cu care am semnat deja antecontracte pentru a achiziționa apartamente prin programul Noua Casă. Unii dintre ei au vrut să ia creditul ipotecar, însă și-au dat seama că nu au bani pentru avansul de 25 la sută, în cazul unui credit ipotecar, și au ales această variantă, a creditului acordat prin programul Noua Casă, unde avansul este mai mic, de 5 la sută, sau 15 la sută. Chiar și când nu se știa când va fi lansat programul, clienții întrebau de acesta”, susține Ana Maria Roșca, specialist în imobiliare.

Ieșenii au cerut informații despre programul Noua Casă și în perioada în care nu era lansat

Reprezentanții băncilor din Iași au observat că tinerii sunt interesați de creditele acordate prin programul Noua Casă, iar aceștia voiau să afle mai multe informații chiar și în perioada în care nu se știa când va fi lansat programul.

„Am avut discuții cu potențiali clienți chiar înainte să fie lansat programul, iar acum s-au decis și vor să obțină creditul prin programul Noua Casă. Există cerere pentru acest program. Dacă din cauza pandemiei nu ne așteptăm la prea multe cereri pentru acest tip de credit, acum pot să susțin contrariul”, susține Irina B., reprezentant al unei bănci din Iași.

Prețurile la apartamentele din Iași sunt cuprinse între 1.000 și 1.200 de euro pe metru pătrat, în funcție de zonă

De asemenea, la data solicitării creditului, solicitantul declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafață utilă mai mică de 50 mp. Prin „locuință nouă” ce poate fi achiziționată prin programul Noua Casă se înțelege orice imobil cu destinația de locuință, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodărești, facilitățile, dependințele, dotările și utilitățile aferente acesteia, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii, recepționată la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanțării garantate.

Ieșenii au achiziționat apartamente în valoare de peste 2 miliarde de lei, în ultimii 10 ani, prin programul Prima Casă

Plafonul total de garantare alocat cu ocazia lansării programului Noua Casă a fost de aproximativ 1,6 miliarde de lei. Acest plafon alocat pentru derularea noului program a fost constituit din diferența rămasă neutilizată/nealocată din alocarea totală de 2 miliarde lei pentru programul Prima Casă pentru anul 2020, din care circa 400 de milioane de lei au fost consumați până la 6 martie 2020, pentru solicitări de garantare primite în condițiile vechiului program. În ultimii 10 ani au cumpărat apartamente prin programul Prima Casă 14.832 de ieșeni, cu o valoare a finanțărilor de 2.870.690.146 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`