Prima pagină » Eveniment-Social » Un cunoscut regizor a relatat despre viaţa sa de tânăr medic ajuns tocmai în Statele Unite ale Americii, ultima creaţie cinematografică, dar şi despre evenimentele organizate, în Platoul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

Un cunoscut regizor a relatat despre viaţa sa de tânăr medic ajuns tocmai în Statele Unite ale Americii, ultima creaţie cinematografică, dar şi despre evenimentele organizate, în Platoul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

18 feb. 2020, 16:37,
în Eveniment-Social

Tulburător, profund, răscolitor și plin de o încărcătură emoțională uriașă! A plecat din Iași, ca tânăr medic şi a ajuns tocmai în Statele Unite ale Americii! După ani buni s-a întors acasă. A devenit un regizor cunoscut iar, ultima sa creație cinematografică este una care ne marchează și impresionează pe toți. Despre toate acestea, mărturisiri și povestea acestuia, într-o emisiune de colecție în Studioul BZI LIVE ce a fost programată marți, 18 februarie 2020, la ora 15.00. Invitat special a fost cunoscutul regizor, născut la Iași, Andrei Negoiță Zagorodnâi.

„7 Cuvinte – povestea unui biruitor”

Alături de domnia sa s-a dialogat, doar în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE, despre viaţa sa, ultima creație cinematografică anume documentarul „7 Cuvinte – povestea unui biruitor”, proiecte pe care le are în lucru. Despre întoarcerea sa acasă, în urbea moldavă, evenimentele organizate și care urmează a se derula, trăiri și experienţe peste Ocean, de ce a ales să facă regie de film, cum își alege subiectele sau cum vede el România, după 1989 au fost alte puncte ale acestei ediţii.

Poveste regizorului Andrei Negoiţă Zagorodnâi

Andrei Negoiţă Zagorodnâi, regizorul filmului „7 Cuvinte – povestea unui biruitor”, este emigrant român în Statele Unite cu domiciliul în Santa Rosa, California. S-a născut la Iași, România. A urmat școala primară și gimnazială la Bârlad, județul Vaslui, primind și educație muzicală la Școala de Muzică din Bârlad. În 1987 a obținut diploma în Medicină la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași. A lucrat că medic rezident între anii 1987-1990, apoi ca medic generalist între anii 1990-1993, la Bârlad. Din 1997 până în 2005 a fost medic în cercetare în Cardiologie Intervenționistă la spitalele: Cardiology Research Foundation George Washington Hospital (Washington DC), Lenox Hill Hospital (Manhattan, New York) și Columbia University (Manhattan New York).

Între anii 2000-2005 a urmat cursurile la zi ale Școlii de Arte Vizuale (School of Visual Arts-SVA, Manhattan, New York) studiind realizarea filmelor (regie) și cinematografie, absolvind în 2005. A semnat regia a două filme pentru absolvire: „Wrong Track” şi „The Last Don” . Filmele sale de scurt-metraj au fost selectate în festivaluri de film, la categoria film studențesc: Die Hard Kitch, Die Hard Kitch Rapsody, Victoria’s Secret şi Tight Rope Dancer. În 2005, „Wrong Track” a fost ecranizat în două festivaluri de film din România: Anonimul – Festival Internațional de Film Independent, Sfântu Gheorghe, Delta Dunării și DaKINO, Festival Internațional de Film, Bucureşti.

Filmul zguduitor al regizorului, proiectat la Biserica Toma Cozma și la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași

Interesant este ca ultima sa creație artistică este proiectata la Librăria Orest Tafrali, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași. Evenimentul este programat marți, 18 februarie, ora 16.00, în prezența sa. De reamintit că, Biserica Toma Cozma din Iași, în colaborare cu Asociația Ortodoxia Tinerilor, a organizat în perioada 1-7 februarie 2020, expoziția itinerantă „Caravana Eroilor” și a proiectat în lăcașul de cult pelicula „7 Cuvinte – povestea unui biruitor”, invitat special fiind Andrei Negoiță. Producția acestuia scoate în prim-plan viața părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa și suferințele acestuia în temnițele comuniste.

„Spiritul creștin a extras cu înțelepciune și credință mărgăritarele trăirii în duh, convertind cele mai inumane trepte ale nedreptății și suferinței în urcuș mântuitor”

Părintele paroh Mihai Mărgineanu, sufletul și promotorul acestor evenimente aparte și profunde a arătat ca: „Am primit cu drag propunerea Asociației > de a poposi și la Biserica noastră cu >, un proiect prin care se oferă o impresionantă mărturie despre eroii și martirii români din temnițele comuniste și este dedicat deopotrivă celor vârstnici, spre aducere aminte, dar mai ales elevilor, studenților și tinerilor din România. Dorim ca, prin bogatul material expozițional, să readucem în atenția celor care ne vor vizita istoria recentă a țării, să punem în lumină aspecte, informații și situații mai puțin cunoscute din vremea comunismului și, desigur, să înțelegem consecințele nefaste ale acelui regim, unele dintre ele rămase până astăzi”, reliefează părintele Mărgineanu.

Mesajul expoziției, care este de fapt testamentul acestor eroi, izvorât din experiența persecuției îndurată cu credință

Mesajul expoziției, care este de fapt testamentul acestor eroi, izvorât din experiența persecuției îndurată cu credință, este unul care cheamă oamenii la întreita iubire de Dumnezeu, de aproapele și de neam. „Mai presus de toate, însă, această manifestare are ca scop descoperirea valorilor, a virtuților și a modului în care, rugător și smerit, răbdător și tăcut, spiritul creștin a extras cu înțelepciune și credință mărgăritarele trăirii în duh, convertind cele mai inumane trepte ale nedreptății și suferinței în urcuș mântuitor. Vom vedea cum, mai presus de acei > care au crezut că prin lipsirea de libertate, distrugerea sănătății și suprimarea fizică pot aservi conștiința omenească, s-au ridicat chipurile adevăraților eroi și martiri, pe a căror statornicie în credința față de Dumnezeu și de Patrie s-a edificat demnitatea neamului românesc”, a mai explicat părintele Mihai Mărgineanu, paroh la Biserica Toma Cozma din Iași.

„Gândindu-mă retrospectiv, încercând să aduc totul înapoi cu viteză mică, aş putea să spun că, vorbind metaforic, a trebuit să ajung în Lumea Nouă ca să-l cunosc pe Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, care mi-a deschis o lume nouă”

Pe de altă parte, regizorul Negoiță oferă detalii legate de experienţele din viaţa sa și despre motivele care l-au determinat să abordeze un asemenea subiect în ultima sa realizare artistică.” Gândindu-mă retrospectiv, încercând să aduc totul înapoi cu viteză mică, aş putea să spun că, vorbind metaforic, a trebuit să ajung în Lumea Nouă ca să-l cunosc pe Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, care mi-a deschis o lume nouă. După ce Părintele s-a dus în cealaltă lume, toţi am rămas dezechilibraţi într-un fel. Biserica s-a împrăştiat în trei, s-a prăbuşit, aş putea să spun. Poate nu-i dogmatic ce spun, dar sunt oameni care nu pot fi înlocuiţi şi fără de care o comunitate se poate pierde. Sună ciudat. Nu ştiu cine câştigă, cine pierde din lucrul ăsta, ce forţe intervin – ale binelui, ale răului… ne ridicase atât de mult prin credinţa şi iubirea lui necondiţionată, încât, după ce el a plecat, am ajuns ca nişte păsări cocoţate în copacii din jurul bisericii şi vedeam lumea din ce în ce mai mică… era ca o mogâldeaţă pusă la taifas. Parcă eram agăţaţi de vârful zgârie-norilor, şi aşa ne uitam la oameni”, spune regizorul.

„Am plecat în America să fac regie de film. Ăsta a fost scopul”

Mai departe, ieșeanul dezvăluie de ce a ales să plece în Statele Unite. „Am plecat în America să fac regie de film. Ăsta a fost scopul. Nu am plecat pentru o viaţă mai bună, chiar dacă salariul > era mizerabil. Două plinuri de benzină, cam ăsta era salariul unui doctor. Dar nu asta a fost motivaţia. Am vrut să fac regie de film. Mi-a venit ideea în anul 4 la Medicină. Am văzut un film care, practic, mi-a răsturnat ideile despre viaţă şi despre lume. L-am văzut în 1984. Sezon de pace la Paris, o coproducţie franco-sârbească. Un film celebru în anii ăia, cu buget redus, însă un film în care setea de viaţă trecea prin uşile cinematografului. Era un fel de neo-realism franco-sârbesc, o lume liberă – comunism nu exista”, rememorează Andrei Negoiță.

„Am descoperit că regia de film este o psihiatrie generalizată, la nivel naţional”

În final, regizorul își aduce aminte care a fost momentul din viaţa sa care a făcut să aleagă această cale frumoasă a filmului. „Am ieşit de la film cu un prieten al meu, tot student la Medicină, am intrat din nou, l-am văzut încă o dată cap-coadă, după care ne-am oprit în Gara Nicolina, am luat două bilete către Costineşti şi ne-am amânat toată sesiunea. Eram în anul 4 la Medicină. Prima dată când îmi amânam sesiunea. Atunci mi-am dat seama de impactul filmului. În patru ore, practic, viaţa ţi se poate schimba. Aşa a fost filmul >. Mi-a rămas un gust amar, pentru că mi-am dat seama că singura mea şansă să termin Medicina, după filmul ăsta, ar fi fost doar Psihiatria, şi în momentul în care am terminat şcoala de Medicină, am descoperit că regia de film este o psihiatrie generalizată, la nivel naţional”, conchide ieșeanul. Așadar, despre toate acestea și multe alte secvente memorabile, într-o ediție – dialog BZI LIVE DE maxima profunzime și substanță.

Mulțumiri speciale pentru cei care au făcut posibilă această emisiune: regizorului Andrei Negoiță pentru că a acceptat invitația, lect. univ. dr. Bogdan Constantin Neculau – Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza pentru susținere, promovare și intermedierea în a aduce numeroși invitați speciali, Vasilicăi Onofrei, tot pentru promovare, suport tehnic și documentar respectiv părintelui Mihai Mărgineanu pentru colaborare și deschidere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 noiembrie 2024
08 noiembrie 2024