@ Bogdan Cihodaru, unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Iasi, a fost condamnat ieri la o pedeapsa definitiva de trei ani de inchisoare @ A tras dupa el mai multi oameni care au incercat sa-l ajute sa intabuleze in mod ilegal peste 40 de hectare de teren situat in zona Copou @ Notarita Ioana Necula a fost condamnata la doi ani de inchisoare cu suspendare @ Avocata Otilia Barnaz a primit un an si trei luni de inchisoare in acelasi dosar @ Avocatul Calin Safta Romano a fost gasit nevinovat alaturi de fosta sotie a lui Cihodaru
Dosarul in care omul de afaceri iesean Bogdan Cihodaru a fost trimis in judecata de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi a fost finalizat inca de pe data de 26 septembrie 2018, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cu toate acestea, judecatorii au avut nevoie de o perioada foarte lunga de timp pentru a pronunta sentinta definitiva.
Ieri dupa-amiaza, verdictul a fost unul previzibil pentru toata lumea: au fost respinse toate apelurile formulate si a fost mentinuta solutia pronuntata de instanta de fond, mai exact Curtea de Apel Suceava.
Astfel, Bogdan Cihodaru, cap de lista in aceasta poveste, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru instigare la abuz in serviciu si spalare de bani.
Ioana Necula, unul dintre notarii la care Bogdan Cihodaru a legalizat mai multe acte notariale a fost condamnata la doi ani de inchisoare cu suspendare, iar avocata Maria Otilia Barnaz a primit un an si trei luni de inchisoare cu suspendare.
Ciprian Gheorghe Maftei, registrator la Cadastru, a primit opt luni de inchisoare cu suspendare. Pe lista se mai afla si Dumitru Contoloru, cel care figureaza ca vanzator al terenului, cu o pedeaspsa de un an si opt luni de inchisoare.
"O sa facem recurs. O sa vedem ce se va intampla", a precizat aseara Bogdan Cihodaru.
Teren bine pozitionat, in Copou
Anchetatorii sustin ca Cihodaru ar fi intabulat in mod ilegal aproximativ 42 de hectare de teren situate in zona Copou. "Inculpatul Maftei Ciprian-Gheorghe, registrator în cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Iasi, în coniventa cu inculpatul Cihodaru Nicolai-Bogdan, a dispus printr-un document, intabularea ilegala, pe numele acestuia din urma si al sotiei sale Cihodaru Gabriela, în cartea funciara a localitatii Iasi, a dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 420.805 mp (extravilan). Terenul se afla în domeniul public si în administrarea Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Iasi. În aceasta modalitate, statul român fost prejudiciat cu suma de 39.270.028 lei (9.209.021 euro)", se arata in acuzatiile procurorilor de la DNA Iasi.
Referatul asistentului registrator nu a evidentiat existenta unor piedici la intabulare, desi terenul nu putea fi intabulat pentru ca nu existau avizele necesare de la Comisia de fond funciar.
"Ulterior, inculpata Necula Ioana, în calitate de notar public, a sprijinit demersurile inculpatilor Cihodaru Nicolai-Bogdan si Cihodaru Gabriela, de a ascunde modalitatea ilicita de dobândire a terenului mentionat. Astfel, la transferul din patrimoniul celor doi soti în cel al inculpatului Pomârleanu Vasile-Dumitru, notarul Necula Ioana a acceptat, în calitatea pe care o detinea, întocmirea unui contract de donatie autentificat, fara a solicita celor doi soti sa prezinte titlurile de proprietate, acte pe care acestia nu le detineau", sustin procurorii.
"Totodata, inculpata Necula Ioana a antedatat data întocmirii unui contract de vânzare/cumparare de drepturi succesorale, pe baza caruia inculpatul Contoloru Dumitru (cedent/vânzator) a vândut/cedat în favoarea inculpatului Pomârleanu Vasile-Dumitru (cesionar/cumparator reprezentat în operatiune de inculpata Bîrnaz Otilia-Maria, în calitate de mandatar), doua terenuri amplasate în Iasi, zona Copou, în suprafata de 172.070 mp (cota indiviza din suprafata totala la care avea vocatie de 182.070 mp) si, respectiv 28,1930 ha, evaluate conventional la suma de 210.000 euro. Astfel, inculpata Necula Ioana a indicat data întocmirii si autentificarii contractului, ziua de 31.10.2011, în realitate data încheierii fiind 01.03.2012. În aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 226.489,40 lei, reprezentând impozitul pe care vânzatorul ar fi trebuit sa îl achite (la valoarea minima de taxare de 15 euro/mp) pentru transmiterea dreptului de proprietate asupra suprafetei de 18,207 ha", au completat acestia.
DNA a incasat si cateva achitari clare in acest dosar
O parte din acest teren, mai exact 17 hectare, a fost intabulat pe numele lui Vasile Dumitru Pomarleanu de catre Ioana Necula, in baza contractului initial.
Mai departe, procurorii sustin ca Bogdan Cihodaru si fosta lui sotie Gabriela Cihodaru, ajutati de avocatul Calin Safta-Romano, ar fi indus in eroare magistratii de la Judecatoria Iasi care au fost investiti sa se pronunte intr-un litigiu civil deschis impotriva Statiunii de Cercetari si Productie Vitiviticola pentru suprafata de 10,5 hectare de teren.
"Anterior pronuntarii de catre instanta a sentintei în cauza, inculpatii vândusera unei alte persoane suprafata de teren pentru care obtinusera deja, pe cale administrativa titlurile de proprietate. Cei doi inculpati i-au indus si mentinut în eroare pe reprezentantii Oficiului de Cadastru Si Publicitate Imobiliara Iasi, care au admis printr-o încheiere intabularea pe numele lor a dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 72.684 mp (din cele 10,5 ha) în Cartea Funciara a Municipiului Iasi. Având intentia de a ascunde modalitatea ilicita de dobândire a dreptului de proprietate asupra terenului, inculpatii Cihodaru Nicolai-Bogdan si Cihodaru Gabriela au împartit aceasta suprafata în doua loturi", au sustinut procurorii DNA.
Prejudiciul total a fost calculat la aproximativ 13 milioane euro. Toti ceilalti acuzati din dosar au fost gasiti nevinovati. Este vorba despre avocatul Calin Safta Romano, Dumitru Pomarleanu si Gabriela, fosta sotie a lui Cihodaru.