Prima pagină » Titlurile zilei » Un cunoscut artist ieșean infectat cu COVID-19 luptă pentru viața lui în secția de Terapie Intensivă! Are nevoie urgentă de tratament cu plasmă hiperimună! Sute de prieteni se roagă pentru ca tânărul să învingă boala

Un cunoscut artist ieșean infectat cu COVID-19 luptă pentru viața lui în secția de Terapie Intensivă! Are nevoie urgentă de tratament cu plasmă hiperimună! Sute de prieteni se roagă pentru ca tânărul să învingă boala

20 oct. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu, în Titlurile zilei

Silviu Huțanu, un cunoscut artist ieșean, luptă pentru viața lui în secția de Terapie Intensivă. Tânărul este în stare gravă, iar medicii au anunțat familia și prietenii că are nevoie urgentă de tratament cu plasmă hiperimună. Sute de prieteni ai artistului și-au rugat apropiații vindecați de COVID-19 să doneze plasmă pentru a-l salva

În ultimele două zile, numele lui Silviu Huțanu a împânzit paginile de socializare ale prietenilor acestuia. Cunoscutul artist ieșean este infectat cu COVID-19, iar simptomele accentuate au determinat medicii să-l transfere în secția de Terapie Intensivă la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Deși nu este încă intubat, medicii spun că starea artistului se poate modifica din minut în minut. Singura rugăminte a cadrelor medicale către familie și prieteni a fost să roage apropiații să doneze plasmă hiperimună. Astfel, sute de artiști ieșeni au distribuit mesaje pe paginile de socializare către prieteni și apropiați vindecați de COVID-19, să meargă la CRTS pentru a dona plasmă hiperimună. Nimeni nu știe însă cum va evolua starea iubitului artist.

Alex, fratele lui Silviu: „Din ceea ce știm noi, Silviu nu avea alte probleme medicale, ci numai hipertensiune”

Lumea artiștilor din Iași a fost îngenunchiată de vestea că Silviu Huțanu, unul dintre cei mai buni instrumentiști din Iași și sunetist la Palas Mall Iași, a fost doborât de COVID-19. Nimeni nu s-ar fi așteptat ca organismul acestui tânăr, extrem de activ, să fie atât de repede răpus de infecția cu COVID-19.

„În zilele de 10 și 11 octombrie, fratele meu a început să aibă simptome. Simptomele au debutat cu febră și stare generală de rău. Luni, 12 octombrie, a mers la Institutul Regional de Oncologie din Iași pentru a-și face testul PCR, testul de depistare a infecției cu COVID-19. Pe data de 13, după ce rezultatul testului a ieșit pozitiv, a fost internat la Spitalul „Căi Ferate” din Iași. Pentru că starea lui s-a înrăutățit și avea nevoie de mai mult suport de oxigen, medicii au decis să-l transfere la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Din ceea ce știm noi, Silviu nu avea alte probleme medicale, ci numai hipertensiune”, spune Alex Huțanu, fratele lui Silviu.

Dr. Florin Grămadă: „Din păcate, starea unui pacient internat în secția de Terapie Intensivă este imprevizibilă”

Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași spun că starea lui Silviu este momentan stabilă, dar, ca și în cazul altor pacienți cu COVID-19, starea se poate modifica de la minut la minut. Nimeni nu poate ști dinainte cum va evolua starea pacientului.

„Pacientul este ventilat non-invaziv. Din păcate, starea unui pacient internat în secția de Terapie Intensivă este imprevizibilă. În ceea ce privește tratamentul cu plasmă hiperimună, recomandat ar fi să-l primească cât mai repede. La unii pacienți funcționează, la alții nu se observă rezultate, dar trebuie încercat absolut tot ceea ce ne stă în putință”, spune dr. Florin Grămadă, purtător de cuvânt la Spitalul de Neurochirurgie din Iași.

Silviu Huțanu este membru al formației SoundCheck Band din Iași și a susținut până acum sute de concerte

Silviu Huțanu are doar 36 de ani și o carieră artistică înfloritoare. Este absolvent al Universității Naționale de Artă „George Enescu” (UNAGE) din Iași și un instrumentist cu care Iașul se poate lăuda. De câțiva ani, Silviu este membru al formației SoundCheck Band din Iași, dar și sunetist la spectacolele și evenimentele care se desfășoară în Palas Mall. Paginile de facebook ale colegilor de breaslă s-au împânzit în numai câteva zile cu îndemnul către apropiații vindecați de COVID-19 să meargă să doneze plasmă hiperimună pentru Silviu.

„AJUTOR!! Prietenul nostru drag, Silviu Huțanu, are nevoie de ajutorul tău URGENT!! Mâine dimineață, la centrul de transfuzii Iași, spuneți că doriți să donați plasmă pentru Silviu Huțanu. Are nevoie de donație de plasmă de la persoane care au fost infectate cu Covid, grupa sanguină B3+ de preferat, însa este bună orice grupă sanguină, pentru că se poate face schimb. Haide cu mine să donezi plasma pentru un prieten care are mare nevoie acum!! Mâine dimineață se poate dona la centrul de transfuzii, lângă spitalul «Sf. Spiridon», Iași. Dacă dorești să ajuți, sună la: 0751635796. Mulțumesc mult și te aștept mâine la donare!”, este mesajul disperat al fraților și prietenilor lui Silviu Huțanu, postat pe site-urile de socializare.

Sute de ieșeni se roagă pentru ca Silviu Huțanu să revină sănătos acasă! Nimeni nu știe însă cum va evolua starea artistului

Toți cei care doresc să întindă o mână de ajutor lui Silviu sunt așteptați la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iași pentru a dona plasmă hiperimună. Până acum, 38 de ieșeni, donatori de plasmă hiperimună, au primit suma de 19.000 de lei, fiecare donator fiind remunerat cu 500 de lei. Silviu Huțanu este așteptat acasă de cei doi frați ai săi, dar și de sutele de prieteni care se roagă neîncetat pentru sănătatea lui.

În acest moment, Silviu nu poate respira fără ajutorul aparatelor, respirația lui fiind susținută de un suport de oxigen. Zilele acestea, Silviu a reușit să țină legătura telefonică cu prietenii lui, dar ieri, din cauză că se simțea rău, nu a mai reușit să facă acest lucru. Medicii spun că virusul COVID-19 atacă în mod diferit fiecare organism, motiv pentru care nu se pot pronunța încă în ceea ce privește evoluția stării de sănătate a artistului ieșean.

„Vă rugăm să fiți alături de fratele meu și să mergeți la CRTS pentru a dona plasmă hiperimună. Acesta poate fi cel mai mare sprijin terapeutic pentru Silviu”, încheie Alex Huțanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *