Prima pagină » International » Un copil, în vârstă de 13 ani, a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Unde s-a întâmplat și care este motivul
Un copil, în vârstă de 13 ani, a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Unde s-a întâmplat și care este motivul

Un copil, în vârstă de 13 ani, a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Unde s-a întâmplat și care este motivul

17 sept. 2020, 16:33,
Elena Nicoleta BUJOR în International

Un copil de 13 ani a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru blasfemie. Totul s-a întâmplat în Nigeria. Omar Farouq a fost condamnat, pe 10 august, după ce a fost auzit folosind un limbaj vulgar la adresa lui Allah într-o conversaţie cu un prieten. 

Pedeapsa primită de băiețel reprezintă o încălcare a dreptului copilului, dar şi a constituţiei nigeriene, a spus avocatul său, Kola Alapinni care a depus o contestaţie în data de 7 septembrie. Avocatul a aflat din întâmplare de cazul băiețelului, în timp ce lucra la cazul unul alt bărbat condamnat la moarte tot pentru blasfemie.

Blasfemia nu este recunoscută ca infracțiune de legea nigeriană. Ea este necompatibilă cu constituția Nigeriei”, a declarat Alapinni. Avocatul a mărturisit că mama băiatului a fugit într-un oraș din vecinătate după ce locuitorii au venit furioși la poarta casei sale, după ce au aflat de cazul lui Omar.

Pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru violatorii şi ucigaşii de minori. Unde a fost adoptată măsura

Pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru violatorii şi ucigaşii de minori. Parlamentul columbian a adoptat un amendament constituţional ce prevede pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru violatorii şi ucigaşii de minori cu vârste de până la 14 ani, scrie AFP.

„În mod excepţional, când un copil sau un adolescent va fi victima unei crime cu intenţie, a unor raporturi sexuale cu violenţă sau în incapacitatea de a opune rezistenţă, se va putea aplica o pedeapsă mergând până la închisoare pe viaţă“, precizează amendamentul votat cu 75 de voturi pentru şi niciunul împotrivă.

Textul, aprobat deja de Camera Deputaţilor, va fi promulgat de preşedinte în zilele următoare. El a fost aprobat în unanimitate de cei prezenţi. De menționat că 30 de senatori au părăsit sala înainte de a fi supus la vot.

Până acum, în Columbia pedeapsa maximă prevăzută de legislaţie era de 60 de ani de detenţie.

Ivan Duque, aflat la putere din august 2018, a făcut din această cauză una din temele sale de campanie electorală şi a promovat discutarea ei în parlament.

„Astăzi, Columbia are un mare motiv de bucurie. Astăzi, Congresul Republicii a adoptat această mare reformă pe care o aşteptau atâtea familii, pe care o speram toţi”, a declarat preşedintele, în alocuţiunea sa zilnică televizată.

Pedeapsa cu închisoarea pe viaţă: Agresorii de minori tind să recidiveze

În Columbia, media zilnică este de aproape doi minori ucişi. Potrivit autorităţii medico-legale, anul trecut peste 22.000 de minori au fost victime ale infracţiunilor sexuale şi 708 ale omorurilor.

În timpul unor lungi dezbateri, promotorii amendamentului au argumentat că agresorii de minori tind să recidiveze. Și că pedeapsa pe viaţă ar fi o modalitate de a-i descuraja. Ei au mai arătat că în ultimii ani s-au înmulţit agresiunile împotriva copiilor. În plus, pedepsele în vigoare, deşi aspre, nu sunt executate integral.

De partea cealaltă, criticii proiectului, printre care parlamentari din opoziţie, cadre universitare şi experţi, au afirmat că înăsprirea pedepselor nu este eficientă în diminuarea agresiunilor. Ei au pledat pentru investirea de resurse în anchetele penale spre a se reduce impunitatea acestor infracţiuni.

„Problema vine din faptul că, în Columbia, 95% din aceste fapte nu sunt pedepsite. Problema nu este ca pedepsele să fie lungi, problema este că nu există anchetă, nu există acţiune serioasă a justiţiei penale”, a declarat senatorul de stânga Ivan Cepeda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 noiembrie 2024
09 noiembrie 2024