Descoperire de senzație, făcută de un copil care are doar 13 ani! Aceasta a fost făcută la doar câțiva zeci de kilometri lângă orașul Iași. Specialiștii au rămas uimiți când au văzut totul. Așa ceva nu s-a mai întâmplat în întreaga zonă a Moldovei. În cursul zilei de 20 aprilie 2021, Alexandru Nicolae Mâncă a găsit, în curtea bunicii sale (din satul Perieni, comuna Probota), o statuetă de bronz reprezentând zeița romană Venus. Istoricii arată că este o descoperire extrem de rară și foarte valoroasă. Artefactul datează de acum aproape 2 mii de ani și provine din Imperiul Roman
În cursul zilei de 20 aprilie 2021, Alexandru Nicolae Mâncă, minor în vârstă de 13 ani, însoțit de unchiul său Andrei Hrib, a predat la Direcția Județeană pentru Cultură Iași o statuetă de bronz reprezentând zeița romană Venus. Alexandru Nicolae Mâncă a descoperit această statuetă în curtea casei bunicii sale, Rodica Hrib, din satul Perieni, comuna Probota – județul Iași, în timpul lucrărilor agricole de primăvară. Specialiștii și istoricii arată că este o descoperire extrem de rară și foarte valoroasă. Artefactul datează de acum aproape 2 mii de ani. O asemenea statuetă, conform colecționarilor sau caselor de licitație, trece de 6.000 de lire sterline, dar poate ajunge și la sume mai mari. Conform legii, descoperitorul va primi o importantă sumă pentru descoperirea sa, având în vedere că a predat-o, în 72 de ore, autorităților.
Povestea lui Alexandru Nicolae Mâncă, băiatul de 13 ani care a făcut fabuloasa descoperire
Reporterii Cotidianului „BZI” au dialogat, în exclusivitate, cu Alexandru Nicolae Mâncă, băiatul de 13 ani care a făcut fabuloasa descoperire.
„În timp ce era în grădină și făcea lucrări agricole de primăvară, bunica mea a scos din pământ statueta. A vrut să o arunce, dar când m-a chemat să o văd, i-am spus că nu se poate asta. Mi-am imaginat că e ceva special, deosebit… Am curățat-o și, în mai puțin de 72 de ore, așa cum spune Legea, am mers la Iași și am predat-o la Direcția Județeană pentru Cultură. Asta pentru că statueta trebuie pusă în valoare, evaluată de specialiști și expusă pentru a fi admirată”, a mărturisit Alexandru Nicolae Mâncă, băiatul de 13 ani care a făcut fabuloasa descoperire.
Acesta este în clasa a VII-a și își dorește să devină IT-ist. Deși nu este pasionat de istorie, copilul transmite că este important să ne respectăm trecutul și istoria.
„Eu nu pot să spun că sunt pasionat de istorie, dar îmi place să fiu informat, să fiu corect și mă bucur că, chiar dacă a fost o pură întâmplare, am putut să «salvez» această statuetă specială ce o reprezintă pe zeița Venus. Acum mă pregătesc pentru Evaluarea Națională. Eu îmi doresc să devin IT-ist deoarece îmi plac calculatoarele, mă descurc bine la Informatică. Repet, sunt bucuros și mândru de ceea ce am făcut și le transmit tuturor să predea obiectele istorice către autorități dacă le găsesc. Este vorba de Istoria noastră, de valorile noastre și tocmai de aceea trebuie să protejăm și să respectăm asta”, a conchis, entuziasmat, Alexandru Nicolae Mâncă.
În satul Perieni au mai fost descoperite fragmente de amfore romane, iar pe raza comunei Probota au fost reperate monede romane emise de Hadrian și Crispina
În conformitate cu Repertoriul Arheologic al Județului Iași, realizat sub coordonarea regretatului arheolog Vasile Chirica, în satul Perieni au mai fost descoperite fragmente de amfore romane, iar pe raza comunei Probota au fost reperate monede romane emise de Hadrian și Crispina. De asemenea, pe raza satului Perieni au mai fost identificate așezări istorice din perioada culturii Precucuteni și Cucuteni, Hallstatt timpuriu, sec. VIII-IX, XIV, XIV-XV și XVIII. Statueta de bronz, reprezentând zeița romană Venus, datată larg în secolul II-III, a fost predată Muzeului de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași în vederea expertizării, restaurării și valorificării muzeistice.
„Îl felicităm pe tânărul Alexandru Nicolae Mâncă pentru descoperirea realizată, pentru spiritul de observație ascuțit și pentru decizia de a preda o piesă arheologică importantă care ilustrează legăturile spirituale/culturale ale vechilor populații de pe valea Prutului cu lumea romană. Avem convingerea că exemplul acestui tânăr de nici 14 ani va fi urmat și de alți iubitori de Istorie care vor fi mult mai atenți la artefacte în timpul lucrărilor agricole sau de construire”, a transmis și istoricul, respectiv arheologul Bobi Apăvăloaei, consilier superior al Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Iași.
Statueta este o apariție mai mult decât stranie, pentru că zona Moldovei se afla, în timpul Imperiului Roman, în Barbaricum
Aici, arheologii și istoricii arată că este vorba despre o descoperire unică și senzațională.
„Statueta este o apariție mai mult decât stranie pentru că zona Moldovei se afla, în timpul Imperiului Roman, în Barbaricum. Practic, granița Imperiului Roman era undeva în teritoriul actualului județ Galați. Dar noi suntem aproape de râul Prut, care era o cale de comunicație importantă la acele vremuri. Ne aflăm în perioada când Dacia era provincie romană, iar piese de acest gen proveneau din mediul roman. Acum vorbim de o piesă de cult ce ține de marele Cult al zeiței Venus, care era public si privat. Această zeitate era venerată, atât în lumea romană dar și în cea a provinciilor.
Venus era prototipul femeii imperiale romane. Piesa care a ajuns la noi este foarte bine făcută la un atelier roman, în jurul secolului al II-lea. Asemenea descoperiri sunt rarisime pe teritoriul României și cu atât mai puțin în Moldova, unde erau dacii liberi”, a mărturisit dr. Senica Țurcanu – muzeograf, șef al Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul CMNM Iași. Pe de altă parte, aceasta spune că vorbim de un artefact original realizat în Imperiul Roman.
„Am consultat o lucrare pe această temă, de acum câțiva ani, și avem doar 56 de statuete în toată țara. Nu este copie această statuetă și este o realizare artistică de excepție. E clar că a ajuns din lumea romană, în această zonă, fie adusă de o femeie care s-a căsătorit cu un barbar, fie ca pradă de război. Repet, este o descoperire stranie și specială în același timp. Are o valoare excepțională istorică și va fi expertizată, respectiv restaurată și apoi expusă la muzeul nostru de la Palatul Culturii. Ne bucurăm, chiar e o stare de entuziasm deosebită, pentru faptul că anul 2021 este unul unic pentru noi. După cele două coifuri și o altă descoperire arheologică, acum avem și această statuetă care ne îmbogățește patrimoniul”, a completat dr. Senica Țurcanu, șef al Muzeului de Istorie a Moldovei.
Este o piesă foarte rară și foarte frumoasă. E spectaculos că a fost găsită în județul Iași
Mai departe, prof. univ. dr. Lucrețiu-Ion Bîrliba, reputat arheolog pe Epoca romană, istoric și decan al Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, confirmă valoarea și importanța acestei descoperiri. „Este o statuetă romană, de secol II, după Hristos. Este o piesă foarte rară și foarte frumoasă. E spectaculos că a fost găsită în județul Iași. Aceasta o reprezintă pe zeița Venus și este foarte bine păstrată. Ca analogii, așa ceva găsim și în Dobrogea și în Italia.
Ca proveniență, originea acesteia ar fi zona nordică a Pontului, anume din Crimeea în urma unor schimburi. Este extraordinar că a fost găsită de un copil și că a fost recuperată. Gestului lui este admirabil și trebuie respectat. Din păcate, când vine vorba de patrimoniu, acesta nu este îngrijit și recuperat sau pus în valoare”, a precizat prof. univ. dr. Lucrețiu-Ion Bîrliba, reputat arheolog pe Epoca romană, istoric și decan al Facultății de Istorie din cadrul Universității „Cuza” din Iași
Considerații generale asupra statuetelor antropomorfe de bronz din Dacia
În decursul vremii, bronzurile romane din Dacia au fost analizate mai ales din punctul de vedere al iconografiei și funcționalității.
„Prima dificultate cu care se confruntă cercetătorii statuetelor de bronz romane din Dacia este aceea că la foarte puține dintre ele se cunosc condițiile de descoperire și că până acum nu este atestat în mod cert vreun lararium sau complex închis cu statuete de bronz. Acest fapt face ca autenticitatea unor piese aflate în patrimoniul muzeelor din țara noastră, cu loc de descoperire necunoscut sau incert, provenind din comerțul de antichități, să fie pusă sub semnul întrebării.
Repertoriul iconografic al statuetelor de bronz din Dacia corespunde caracterului eterogen al colonizării, coloniști aduși «ex toto orbe Romano» după cum se exprimă Eutropius, varietății credințelor din lumea romană în sec. II si III p. Chr. și diversității de etnie a militarilor cantonați în Dacia. Trebuie subliniat, de asemenea, faptul că imaginile în bronz corespund nu numai cultelor oficiale, ci mai ales credințelor individuale, de unde frecvența reprezentărilor lui Venus sau ale lui Mercurius”, arată și specialistul Lucia Țeposu-Marinescu în articolul științific intitulat „Statuete antropomorfe de bronz din Dacia”.