Prima pagină » Titlurile zilei » Un copac de peste 400 de ani vechime a fost salvat la Vama Sculeni. Comoara este extrem de rară si greu de estimat (FOTO)

Un copac de peste 400 de ani vechime a fost salvat la Vama Sculeni. Comoara este extrem de rară si greu de estimat (FOTO)

29 mart. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu în Titlurile zilei

Un copac bătrân, cu mai bine de 400 de ani, a fost salvat în Vama Sculeni! Atât a mai rămas din ceea ce a fost cândva Secția Exterioară de la Sculeni a Spitalului ”Sf. Spiridon” din Iași. Doar câteva bucăți de temelie mai amintesc de vechea unitate medicală. Acum, Primăria comnei Victoria a amenajat în acel loc un mic parc în centrul căruia tronează copacul secular

Pentru a putea ajunge la fosta Secție Exterioară de la Sculeni a Spitalului ”Sf. Spiridon” din Iași trebuie să mergi chiar aproape de vamă, iar, mai apoi, să mergi în partea dreaptă pe strada asfaltată. Acum, în acel loc a mai rămas doar un plop negru, bătrân de peste 400 de ani, care a fost salvat de autoritățile locale din comuna Victoria, care au decis ca acesta să devină monument cultural al comunei. Plopul negru de la Sculeni se numără printre cei mai speciali arbori din Iași.

”În urmă cu doi ani am realizat o plăcuță cu mic istoric al arborelui, pe care noi îl considerăm foarte important, fiind un monument cultural și de mare importanță pentru localitatea noastră. Plopul negru de acolo este vechi de 421 de ani și încercăm să-l păstrăm în siguranță. În jurul lui am aplasat și un mic parc, un loc de recreere pentru oricine vrea să-l admire. Pământul de acolo, unde a fost spitalul, este acum al Primăriei, a fost concesionat, deoarece sătenii se extindeau cu grădinile, voiau să își facă case, dar am zis să-l păstrăm măcar așa. Chiar este un simbol important pentru noi și am vrut să-l salvăm”, a precizat Daniel Crețu, primarul comunei Victoria, Iași.

Plopul vechi de peste 400 de ani din Vama Sculeni, Iași, este singurul lucru care amintește de Secția Exterioară a Spitalului ”Sf. Spiridon”

Secția Exterioară a Spitalului ”Sf. Spiridon” a dispărut din temelii. Ceea ce era cândva o parte importantă a Spitaluui Clinic Județean de Urgențe ”Sf. Spiridon” nu mai există, iar în locul ei a rămas doar un copac vechi de sute de ani. Dacă ajungi în satul Sculeni, comuna Victoria, cu greu îți poți da seama că în acel loc a fost cândva o unitate medicală, unde erau îngrijiți bolnavi. De când secția a fost desființată, totul a început să se deterioreze, iar autoritățile ieșene au hotărât demolarea ruinelor. Trebuie precizat că Secția Exterioară a asigurat asistența bolnavilor cronici și a celor în stare terminală. Era dotată cu 25 de paturi, exista un singur medic primar și 8 asistente medicale.

”Nu mai este nimic acolo, pentru că așa s-a hotărât. Erau niște ruine și nu se mai putea salva nimic, ce a fost de salvat, s-a luat și s-a dus la secțiile de la Bârnova și Grajduri. S-a curățat locul și a mai rămas doar copacul vechi, care este un simbol cultural pentru localitatea noastră”, a declarat Daniel Crețu, primarul comunei Victoria, Iași.

Plopul negru de la Sculeni a depășit durata de viață specifică acestei specii

Trebuie precizat că durata de viață a unui plop negru este între 100 și 400 ani, iar arborele de la Sculeni a depășit durata de viață ajungând la 421 de ani. Arborii ce aparțin acestei specii ating înălțimi de aproximativ 30 metri, cu tulpina deseori curbată, strâmbă, rareori dreaptă. Coroana este largă, neregulată, rară, iar ramurile sunt groase. Scoarța este de culoare galben-cenușie. La bătrânețe formează scorburi. Lujerii sunt rotunzi, lucitori, galben-verzui. Frunzele sunt groase, pieloase, lung pețiolate, pe față-verde-închis, pe dos-verde-mat, lung acuminate, la bază cuneate, pe margini-serat dințate. Florile unisexuat-dioice, în amenți pendenți, apar înainte de înfrunzire, cele masculine sunt mai scurte.

Înflorește în lunile martie-aprilie. Înmulțirea se face prin semințe și butășire. Trebuie precizat că plopul vehi de peste 400 de ani a fost salvat de autorități, după ce oamenii au încercat să își construiască case în locul lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`