Prima pagină » Razboi în Ucraina » Un convoi ONU este pe drum spre Azovstal pentru a evacua civilii
Un convoi ONU este pe drum spre Azovstal pentru a evacua civilii

Un convoi ONU este pe drum spre Azovstal pentru a evacua civilii

05 mai 2022, 21:46,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Șeful serviciilor umanitare al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Martin Griffiths, a declarat astăzi, după cum relatează The Guardian și CNN, că un nou convoi al Națiunilor Unite se îndreaptă către siderurgia Azovstal din orașul ucrainean Mariupol, pentru a încerca să evacueze civilii care se află în continuare acolo.

Martin Griffiths a declarat că speră ca acesta să ajungă la uzina Azovstal din Mariupol până vineri dimineață.

„Acum, convoiul se îndreaptă pentru a ajunge la Azovstal până mâine dimineață, sperăm să-i primească pe acei civili care au rămas în acel iad sumbru de atâtea săptămâni și luni și să-i ducă înapoi în siguranță”, a spus Griffiths.

Peste 100 de civili au fost evacuați marți

Convoiul nou se îndreaptă către Azovstal, după ce ONU, împreună cu Crucea Roșie, au declarat marți, 3 mai, că peste o sută de civili au fost evacuați din subsolurile uzinei Azovstal, unde oficialii ucraineni mărturisesc că luptele grele continuă.

Aceasta a marcat prima evacuare civilă finalizată din Azovstal, unde soldații și civilii ucraineni au rămas blocați de câteva săptămâni.

Ucraina acuză Rusia că a încălcat armistițiul de trei zile promis

Căpitanul Sviatoslav Palamar, comandant adjunct al Batalionului Azov, a spus joi că Rusia a „încălcat” armistițiul de trei zile promis la oțelerie.

„Este a treia zi de când inamicul a intrat în fabrica Azovstal, unde luptele grele și sângeroase continuă”, a spus el.

Apel la președintele Volodimir Zelenski

Capitanul ucrainean a făcut apel la președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să aibă grijă de „soldații răniți care mor într-o agonie teribilă din cauza unui tratament necorespunzător”.

„Oferiți posibilitatea de a ridica cadavrele soldaților, astfel încât ucrainenii să își poată lua rămas bun de la eroii lor. Răspundeți corespunzător unei situații critice în care inamicul nu aderă la nicio normă etică”, a transmis căpitanul Sviatoslav Palamar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *