Autorităţile regionale din nord-estul Ucrainei au transmis luni dimineaţa, 21 martie 2022, faptul că în oraşul Sumî s-au detectat scurgeri de amoniac toxic la un combinat chimic.
Rezervorul care are o capacitate de 50 de tone a fost avariat.
Un combinat chimic din Ucraina are scurgeri de amoniac. Ce spun autorităţile din Sumî
Şeful administraţiei regionale din Sumî, Dmitro Jîviţki, a menţionat astăzi că s-a detectat o scurgere de amoniac toxic în oraşul ucrainean, după ce combinatul chimic s-a defectat, potrivit agenţiei DPA. Mai mult decât atât, oficialul a făcut apel către toţi cetăţenii care se afla pe o rază de cinci kilometri de combinatul menţionat. Aceştia trebuie să rămână în subsoluri sau apartamente de la parter acolo unde este posibil pentru a se evita intrarea în contact cu substanţa chimică.
De precizat faptul că substanţa cu miros înţepător este mult mai uşor decât aerul. Şeful administraţiei nu a precizat ce anume a provocat scurgerea de la combinatul Sumîkhimprom, iar o evaluare independentă la faţa locului nu a putut fi făcută.
„Urmare a bombardamentelor rusești, un rezervor cu amoniac, cu capacitatea de 50 de tone, a fost avariat”, a spus Dmitro Zivițki, potrivit The Guardian.
Dmitro Jîviţki a ţinut să adauge că nu există niciun pericol pentru populația orașului.
Războiul din Ucraina continuă
Astăzi s-a înregistrat a 26-a zi de război în Ucraina. Reamintim faptul că în ultimele săptămâni, armata rusă a acuzat statul ucrainean de pregătirea unei înscenări a unui atac chimic asupra civililor.
Statele occidentale au afirmat recent că există un risc tot mai mare ca Rusia să folosească arme biologice sau chimice.
De asemenea, Rusia a fost acuzată în mod repetat că a răspândit fake news-uri despre presupuse provocări ucrainene pentru a-şi justifica propriile atacuri, aminteşte DPA.
As a result of the #Russian enemy shelling, a tank with ammonia with a capacity of 50 tons was damaged in #Sumy Oblast. Emergency crews of the State Emergency Service and the plant are working on the deposition of ammonia clouds.#CloseTheSky #StopWarInUkraine #StopPutinNOW pic.twitter.com/B377oxqGIY
— WithUkraine 24/7 (@With__Ukraine) March 21, 2022
Centralele nucleare din Ucraina, acaparate de armata rusă
Reamintim faptul că la debutul operaţiunii militare din Ucraina, ruşii au reuşit capturarea celor două centrale nucleare. Cea mai mare din Europa, de la Zaporojie, a fost ocupată de armata rusă. În timpul luptelor s-a înregistrat un incendiu, însă nivelul radiaţiilor din zona se afla în limitele normale. Din fericire, pompierii au reuşit să lichideze flăcările.
„Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai grav decât la Cernobîl”, a transmis la începutul lunii martie ministrul ucrainean de Externe.
De asemenea şi centrala nucleară dezafectata de la Cernobîl a fost capturată de forţele ruse. De asemenea, în urma luptelor, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă.
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, avertiza că, dacă rețeaua electrică de la Cernobîl nu este reparată, există riscul unor scurgeri radioactive. Însă, în urmă cu câteva zile problema s-a rezolvat.
Având în vedere că un combinat chimic din Ucraina are scurgeri de amoniac, autoritățile competente încearcă repararea rezervorului care are o capacitate de 50 de tone.