Prima pagină » Local » Un cimitir de lux, cu 939 de locuri, va fi amenajat în Pașcani! Primăria s-a împrumutat ca să amenajeze locurile de veci de 1,2 milioane de euro: „Este o problemă gravă” – FOTO

Un cimitir de lux, cu 939 de locuri, va fi amenajat în Pașcani! Primăria s-a împrumutat ca să amenajeze locurile de veci de 1,2 milioane de euro: „Este o problemă gravă” – FOTO

08 feb. 2023, 02:00,
Ciprian BOARU în Local

Aproape 1,2 milioane de euro va costa noul cimitir, cu 939 de locuri, din municipiul Pașcani. Amplasamentul are o suprafață de aproape 1,5 hectare. Primăria din localitate a contractat un împrumut de la Trezoreria Statului ca să facă rost de banii pentru investiție. În Pașcani, problema locurilor de veci este dezbătută de mai mulți ani

Primăria Pașcani investește în amenajarea unui nou cimitir, situația locurilor de veci în localitate fiind destul de complicată. În anul 2021, primăria condusă de liberalul Marius Pintilie a împrumutat 11 milioane de lei, adică peste 2 milioane de euro, de la Trezoreria Statului, pe o durată de 5 ani.

Mai bine de jumătate din sumă este destinată construirii noului cimitir, pe strada Dragoș Vodă, nr. 59A, pe o suprafață de aproape 1,5 hectare. Recent, municipalitatea a reușit să lanseze licitația pentru execuția lucrărilor. Procedura este programată pe data de 28.02.2023. Prevederea bugetară a procedurii este de 6.160.452 de lei, fără TVA, aproape 1,2 milioane de euro.

„Lipsa locurilor de veci este o problemă gravă în municipiul Pașcani. Banii sunt pregătiți pentru investiție, a fost emisă și autorizația de construire. Am găsit o oportunitate de a ne împrumuta prin Trezoreria Statului, cu dobânzi mici. Sperăm să găsim un constructor serios”, a declarat Marius Pintilie, primarul municipiului Pașcani, care a obținut fonduri și pentru reabilitarea infrastructurii școlare.

Un cimitir de lux, cu 939 de locuri, va fi amenajat în Pașcani, după mai multe discuții în Consiliul Local

În acest moment, în municipiul Pașcani sunt 6 cimitire: Sodomeni Vechi, Sodomeni Nou, Lunca, Gîștești, Blăgești, Evreiesc. La finalul anului 2022 s-a încercat adoptarea unui nou regulament al cimitirelor, dar inițiativa a picat după ce aleșii locali s-au abținut de la vot.

„Este o problemă un pic dificilă. A fost un regulament de administrare a primăriilor, dar care nu a trecut de Consiliul Local. Este o problemă legată de situația juridică a cimitirelor. Sunt terenuri care au fost donate, sunt locuri de veci ocupate de mai mulți ani, este situația Cimitirului Evreiesc.

Ideea era bună în legătură cu gospodărirea cimitirelor, plata unei taxe anuale. Dar ce faci cu cei îngropați acum 7 ani, nu poți să faci un regulament și să se aplice retroactiv. În schimb, cu noul cimitir se va putea realiza acest lucru”, a precizat Vasile Haldan, consilier local PSD.

În municipiul Pașcani urmează să fie construită și o grădiniță cu fonduri de la Compania Națională de Investiții.

Lucrările ar urma să fie executate în 7 luni de la semnarea contractului

Proiectul de amenajare a cimitirului presupune construirea unei capele cu 6 camere mortuare, a unui spațiu administrativ cu 4 birouri, bucătărie, sală de mese, 4 grupuri sanitare și 2 cabine WC, dar și un turn cu clopotniță.

„Incinta este împrejmuită perimetral, pe limita de proprietate, cu un gard din stâlpi metalici încastrați într-o fundație din beton și cu includeri din plasa bordurată dublat de vegetație. Accesul în incinta cimitirului se va face pe latura de est, printr-o poartă de acces pe drumul amenajat, cu legătură directă din strada Grigore Ureche.

Circulația interioară se va face pe alei carosabile din dalaje vibropresante, având lățimi variabile, 6 m pentru zona de acces la parcarea auto și la clădirea capelei, respectiv 5 m, cu sens unic și spații pentru staționări ocazionale pentru accesul la lotizările pentru morminte”, se arată în caietul de sarcini.

Un cimitir de lux, cu 939 de locuri, va fi amenajat în Pașcani, după ce vor fi analizate ofertele constructorilor în cadrul procedurii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
18 septembrie 2024
18 septembrie 2024