Prima pagină » Eveniment-Social » Un chirurg din Iasi ocupa locul doi pe tara dupa colegii de la Fundeni
Un chirurg din Iasi ocupa locul doi pe tara dupa colegii de la Fundeni

Un chirurg din Iasi ocupa locul doi pe tara dupa colegii de la Fundeni

20 feb. 2012, 20:40,
Magda Olteanu în Eveniment-Social
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:270808;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Conf. dr. Cristina Grigorescu, seful Clinicii de chirurgie toracica, este singurul doctor din Iasi care a pus in practica o tehnica chirurgicala moderna pentru pacientii diagnosticati cu miastenie gravis @ Clinica din Iasi este al doilea centru din tara, dupa Institutul Fundeni din Bucuresti, unde se fac timectomii video toracoscopice @ S-a scolit in Franta si are deja 24 de interventii efectuate @ Boala slabeste musculatura, astfel ca bolnavul ajunge in imposibilitatea de a se mai putea deplasa, fiindu-i afectati inclusiv muschii respiratorii

Clinica de chirurgie toracica din Iasi este al doilea centru din tara, dupa Bucuresti, unde se face timectomie video toracoscopica pentru pacientii diagnosticati cu miastenie gravis. Medicul chirurg care efectueaza aceste interventii, in urma unei specializari in Franta, este conf. dr. Cristina Grigorescu, seful Clinicii de chirurgie toracica din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie. Pacientii cu aceasta boala, care afecteaza in prima faza muschii oculari si, treptat, toata musculatura, ajung sa nu se mai poata misca. Dupa cum a precizat chirurgul Cristina Grigorescu, miastenia gravis se caracterizeaza printr-o slabiciune si oboseala musculara. Prin aplicarea tehnicii chirurgicale mentionate, doctorul extrage timusul, o glanda care se afla in spatele sternului, deasupra inimii si a unor vase mari de sange, si care are rol in maturarea sistemului imun. Practic, prin involutia completa a acestei glande apare miastenia gravis.

Prima interventie in clinica a avut loc in 2009, iar de atunci s-au efectuat 24 de timectomii video toracoscopice. „Prin aplicarea acestei metode am reusit sa oferim o speranta foarte mare pentru pacientii diagnosticati cu miastenie gravis. Mi-am platit cursul din propriul buzunar pentru a invata aceasta tehnica in Franta. Majoritatea pacientilor dezvolta slabiciunea si caderea pleoapelor, slabirea muschilor oculo-motori. Am avut un pacient, aviator, care nu mai putea tine deschis un ochi, iar celalalt era pe jumatate acoperit de pleoapa cazuta. Apoi apare slabiciunea musculaturii faciale, tulburari ale capacitatii de inghitire, mestecare, slabiciunea musculaturii mainilor, picioarelor. Boala cuprinde, in final, inclusiv muschii respiratorii. Sunt relativ multe cazuri, pentru ca pacientul a aflat de aceasta tehnica si adresabilitatea a crescut. Cel mai tanar bolnav a fost o adolescenta de 17 ani, iar cel mai in varsta o femeie de 54 de ani. Una dintre paciente se afla in imposibilitatea de a se putea deplasa pana la baie, bucatarie. De precizat ca ea ajunsese sa ia doze maxime de tratament pana a fi supusa interventiei. Nu toti pacientii au drept cauza timusul, ci si boala autoimuna. Depinde de la caz la caz”, a declarat medicul chirurg Cristina Grigorescu.

O taietura pe piept inlocuita cu un semn discret in axila

Inainte ca bolnavul sa ajunga pe masa de operatie este pregatit de medicul neurolog, care ii curata sangele de anticorpi prin sedinte de palsmafereza. Multi persoane care nu au stiut de noua tehnica au evitat sa se opereze prin metoda clasica, pentru ca ramaneau pentru tot restul vietii cu o cicatrice mare la nivelul sternului. „Timectomia video toracoscopica este mult diferita de cea clasica. La operatia clasica trebuia sa tai sternul pentru a ajunge la glanda timus, glanda care este situata in spatele sternului, deasupra inimii si a unor vase mari de sange. In general, femeile fug de cicatrice. La 20, 30 de ani este foarte greu de acceptat o cicatrice mare pe piept. Prin aceasta tehnica se intra prin lateral, cu abord prin axila. Bolnavul ramane cu trei semne mici, discrete la axila. Operatia se efectueaza sub anestezie generala, cu video toracoscopul. Primele operatii de acest gen le efectuam in patru ore, iar acum, in 90 de minute, interventia este finalizata. Bineinteles ca perioada de spitalizare a pacientului este mult redusa, 4-5 zile. Timusul are forma literei H si cantareste 15-20 de grame. Boala nu este dureroasa, dar te aduce in situatia de a te tari ca sa te poti deplasa”, a spus conf. dr. Cristina Grigorescu, sefa Clinicii de chirurgie toracica.

Prima data, tehnica a fost pusa in practica la Institutul Fundeni din Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *