Prima pagină » International » Un chinez a stat îndoit 28 de ani. Medicii au reuşit să-i îndrepte coloana după o operaţie chirurgicală complexă. Cum arată bărbatul acum – FOTO/ VIDEO
Un chinez a stat îndoit 28 de ani. Medicii au reuşit să-i îndrepte coloana după o operaţie chirurgicală complexă. Cum arată bărbatul acum - FOTO/ VIDEO

Un chinez a stat îndoit 28 de ani. Medicii au reuşit să-i îndrepte coloana după o operaţie chirurgicală complexă. Cum arată bărbatul acum – FOTO/ VIDEO

23 feb. 2021, 14:05,
Elena Nicoleta Bujor, în International

Un bărbat din Shenzhen, China, a fost diagnosticat cu o boală autoimună la vârsta de 18 ani. Neavând bani să-şi continue tratamentul, chinezul a stat timp de 28 de ani îndoit la propriu.

Medicii din cadrul unui spital renumit din China au rămas uluiţi de cazul bărbatului şi au decis să facă tot ce le stă în putinţă pentru a-i reda şansa să aibă o viaţă normală.

A stat 28 de ani îndoit din cauza unei boli

Bărbatul care a trăit aproximativ trei decenii cu capul lipit de picioare a făcut înconjurul lumii. Acesta în sfârşit a primit o şansă să fie un om normal.

Li Hua a fost diagnosticat la vârsta de 18 ani cu spondilită anchilozantă, o boală autoimună care se manifesta prin inflamații la nivelul coloanei vertebrale. Starea lui de sănătatea s-a agravat treptat, iar familia să nu a avut posibilităţi financiare pentru a continua tratamentul. Anii care au trecut l-au făcut pe Li Hua să nu îşi mai poată ridica nici capul.

Medicii chinezi au reuşit să-i îndrepte coloana lui Li

Având în vedere situaţia gravă a lui Li Hua, profesorul universtar Tao Huiren, șeful departamentelor de chirurgie spinală și ortopedie de la Spitalul General al Universității din Shenzhen, care s-a mai întâlnit în cariera sa cu astfel cazuri, dar niciodată unul atât de grav a hotărât să îi ofere lui Li o nouă șansă la viață.

Intervenţia chirurgicală a fost una complexă, iar riscurile fiind de 30 de ori mai mari decât în cazul unui pacient care trecea printr-o operație la coloană vertebrală.

Viața sa era un chin la propriu. Bărbatul reușea cu mare dificultate să mănânce sau să bea, așa că a fost pus în faţa faptului de a risca orice pentru a încerca măcar să ducă o viață normală. Singura lui șansă era ruperea ficărui os și îndreptarea coloanei vertebrale.

Doctorii i-au rupt fiecare os în parte în patru intervenţii chirurgicale

Cadrele medicale i-au rupt fiecare os în parte. Deformarea lui spinală severă a fost descrisă drept „triplă”: bărbia pe piept, sternul pe pubis și fața pe femur. Au fost necesare patru operații dificile pentru ca chinezul să poată să stea drept pentru prima dată după 28 de ani.

„Singura opțiune era să-i rupem oasele unul după altul – femurul, vertebrele cervicale, vertebrele toracice, vertebrele lombare – și apoi să-i îndreptăm șira spinării. Riscul implicat era de 20-30 de ori mai mare decât cel implicat de de o operație spinală obișnuită, iar șansele să devină paraplegic erau, de asemenea, destul de mari”, a spus profesorul Huiren.

Doctorii au caracterizat operația prin care a trecut Li ca fiind „echivalentul medical al escaladării Everestului”.

Imaginile au fost realizate imediat după operație îl ilustrează pe Li în poziție firească, verticală, pășind cu ajutorul unui cadru, despre care medicii susţin că nu va mai fi necesar în viitorul apropiat.

„Nu aș fi fost vindecat fără doctorul Tao. El este salvatorul meu și recunoștința mea față de el este depășită numai de cea față de mama mea”, a spus Li Hua, bărbatul care a stat îndoit 28 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *