@ Anchetele declansate la nivel national de DNA si DIICOT, cu privire la inselaciunile realizate cu retete false prescrise de medici in numele bolnavilor de cancer, au ocolit in mod ciudat judetul Iasi @ Procurorii spun ca frauda din sistemul de sanatate se ridica la circa 400 milioane euro @ La Iasi, clinica privata de oncologie a profesorului Constantin Volovat incaseaza de la Casa de Sanatate mai multi bani decat Spitalul de Oncologie, in conditiile in care are mai putini pacienti @ De asemenea, in anul 2011, firma lui Volovat a investit 10 miliarde de lei vechi in amenajarea clinicii, desi nu poate justifica cu documente oficiale provenienta sumei @ Contactat de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI, Constantin Volovat a refuzat sa spuna de unde provin banii de „investitii”
Se spune despre medicul oncolog Constantin Volovat ca este unul dintre cei mai bogati medici din Iasi si ca averea i-a crescut peste noapte, in special de cand si-a deschis clinica privata de oncologie aflata in cladirea Policlinicii Spitalului Sfantul Spiridon. In ultimele saptamani, anchetele demarate de procurorii DIICOT si DNA in orasele Alba Iulia, Bucuresti, Deva, Timisoara, Bucuresti etc. la farmacii, dar si clinici sau spitale de oncologie au scos la iveala faptul ca s-au decontat de la stat milioane de euro, cu ajutorul unor retete false prescrise in numele bolnavilor de cancer. Metoda de frauda este urmatoarea. Medicii oncologi prescriau retete in numele unor bolnavi care nu solicitasera decontarea serviciilor medicale. Retetele ajungeau la farmacii, care le decontau de la Casa de sanatate dar medicamentele nu ieseau din stoc. Apoi medicamentele ajungeau la doctori care le vindeau bolnavilor la negru. In urma acestei afaceri, realizau profit si farmaciile, si medicii. Farmaciile decontau bani de la CJAS, iar doctorii luau medicamentele gratis si le vindeau, pretul acestora fiind foarte mare.
Clinica lui Volovat ia mai multi bani decat Spitalul de Oncologie
Cotidianul BUNA ZIUA IASI detine unele indicii care sustin necesitatea unor verificari similare de genul celor prezentate mai sus si la clinica privata de oncologie a medicului Constantin Volovat. In primul rand, la Volovat ar trebui verificat daca serviciile medicale decontate de la CJAS sunt reale. Clinica lui se numeste „Victoria Hospital” si deconteaza cu aproximatie, lunar, de la Casa de Sanatate circa 10 miliarde lei vechi. Media lunara a pacientilor inscrisi la Volovat este de 650. Spitalul Clinic de Oncologie, care inregistreaza lunar 300 de pacienti cu internare continua, 1.500 de pacienti cu internare de zi, 520 cu internare ambulatorie de zi, deconteaza lunar de la Casa de Sanatate doar 18 miliarde de lei vechi. Mai trebuie precizat ca Spitalul de Oncologie isi desfasoara activitatea in 36.000 metri patrati de cladire, iar al lui Volovat are doar 572 metri patrati. Prin urmare, spitalul de oncologie are un personal mai numeros, aparatura mai multa si dupa cum s-a vazut, si mai multi pacienti. Disproportia dintre sumele decontate este enorma. La un moment dat, fostul director al Casei de Sanatate Iasi, Iulian Serban, ridica mari semne de intrebare cu privire la numarul enorm de retete prescrise de medicul Volovat. De asemenea, Serban spunea ca sumele decontate de la CJAS in baza retetelor prescrise de medicul Volovat cresc in mod nejustificat de la o luna la alta. Totul a ramas la nivel de declaratie, deoarece in ultimii ani, afacerea a inflorit. Ar mai trebui verificat daca nu cumva Volovat nu a bagat si bani negri in amenajarea clinicii sale. Acestia ar putea sa provina de la farmaciile care vand medicamente oncologice si care deconteaza lunar de la Casa de Sanatate miliarde de lei, in baza retetelor prescrise de Volovat.
De unde provin 10 miliarde de lei?
Iata pe ce sunt bazate aceste suspiciuni. Inainte de amenajarea „Victoria Hospital”, Constantin Volovat a cumparat de la primarie patru cabinete medicale, in suprafata totala de 63 de metri patrati. Contractul de vanzare -cumparare numarul 4.976 incheiat de Volovat cu Primaria Iasi a fost parafat la data de 16.11.2009. Pretul de vanzare a cabinetelor medicale a fost de 5,55 miliarde lei vechi. La acea vreme, Volovat a spus ca nu are bani sa achite pretul integral si a solicitat sa-l plateasca in rate. De aceea, municipalitatea i-a stabilit o rata lunara de 3.355 lei. O luna mai tarziu, pe data de 30.12.2009, Constantin Volovat si sotia sa Carmen Volovat (director medical la Spitalul Parhon) vand spatiul catre Centrul de Oncologie Euroclinic SRL. Este vorba despre firma care administreaza acum „Victoria Hospital” si care este manageriata tot de Constantin Volovat. Aceasta este societatea care incaseaza banii de la CJAS Iasi. Conform acestui contract de vanzare-cumparare, familia Volovat a primit de la Centrul de Oncologie Euroclinic SRL 860 milioane lei vechi. Dar dupa cum s-a precizat, valoarea spatiului a fost de 5,55 miliarde lei. Desi primaria nu-si primise toti banii pe spatiu, familia Volovat l-a vandut. Insa, banii care trebuiau sa ajunga la primarie vor fi platiti in 179 rate lunare de SC Centrul de Oncologie Euroclinic SRL. Toata afacerea s-a facut cu acordul primariei. Desi a cumparat spatiul in rate, motivand ca nu dispune de bani, cateva luni mai tarziu, firma lui Volovat primeste autorizatie de la primarie pentru a realiza spitalul „Victoria Hospital”. Conform autorizatiei de construire numarul 792/2010, valoarea investitiei, care a constat in supraetajarea spatiului din policlinica cumparat de la primarie si amenajarea „spitalului”, a fost de 10 miliarde si s-a realizat in maxim un an, lucrarile fiind efectuate contra cost de SC Incom SA. De unde provin banii? Contactat de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI, Constantin Volovat nu a raspuns la aceasta intrebare. De precizat ca nici nu a contractat un credit pentru a realiza investitia.
Preturile serviciilor medicale sunt umflate?
Conform Ministerului de Finante, firma lui Volovat a avut in 2010 o cifra de afaceri de circa 10 miliarde lei vechi, iar in 2011, tot de circa 10 miliarde lei vechi. Dar in acest indicator „cifra de afaceri” intra incasarile de la Casa de Sanatate. Daca s-ar lua in calcul faptul ca a folosit banii luati de la CJAS pentru a realiza investitia, s-ar deduce faptul ca serviciile pe care i le deconteaza sunt umflate. Adica statul da bani pe activitati medicale neprestate (asa cum au descoperit procurorii in timpul anchetelor demarate in celelalte judete ale tarii) sau valoarea acestora este mult umflata. Dar mai trebuie luat in calcul si faptul ca la clinica lui Volovat se inregistreaza si niste cheltuieli cu salariile, utilitatile, medicamentele etc. Prin urmare, este greu de crezut ca a investit in amenajarea clinicii banii incasati de la Casa de Sanatate. Doctorul Constantin Volovat a refuzat sa spuna daca a fost sponsorizat de furnizorii de medicamente in amenajarea clinicii. Conform unor surse, acesta se impaca bine cu farmaciile Farma Rod si Gabriela Farm, care deconteaza cei mai multi bani pentru medicamente oncologice. Gabriela Farm primeste lunar de la Casa de Sanatate circa 2 miliarde de lei vechi, iar Farma Rod, circa 1,2 miliarde de lei vechi.
Vom reveni.