George Constantin a fost unul dintre monștrii sacri ai teatrului și cinematografiei românești. În urmă cu 30 de ani, când avea doar 60 de ani, acest mare actor a trebuit să părăsească această lume. Suferința sa, precum și loviturile primite din partea regimului, i-au grăbit sfârșitul.
Ca mare actor de teatru și film, viața lui George Constantin a fost una dificilă. Născut într-o familie săracă din București pe 3 mai 1933, tânărul George a trebuit să înfrunte viața de la o vârstă fragedă. Situația economică precară l-a obligat să lucreze de la o vârstă fragedă în diverse mici magazine din București pentru a-și întreține familia. Rămas singur cu mama sa, casnică, banii pe care îi aducea acasă nu erau suficienți.
Prin urmare, a renunțat pentru o vreme la școală pentru a-și ajuta mama. Neștiind ce soartă îl așteaptă, a decis să se înscrie la o școală profesională. La vârsta de 15 ani, s-a înscris ca elev la o școală situată lângă Întreprinderea de Construcţii de Avioane din Bucureşti. După un an, o profesoară, de la Şcoala pedagogică din Bucureşti, căuta tineri pentru un rol într-o piesă de Caragiale, iar George Constantin a fost ales să joace celebrul rol al lui Ipătescu în „O scrisoare pierdută”.
Ulterior, în 1951, alături de bunul său prieten Gheorghe Cozorici, a dat examenul de admitere la Instittuul Național de Artă Teatrală și Cinematografie „I L Caragiale”. După absolvire s-a mutat la Teatrul Nottara, unde va juca în cea mai mare parte a carierei sale. A cunoscut-o pe sora viitoarei actrițe celebre Tamara Buciuceanu, iar în 1961, s-a căsătorit cu Iulia Buciuceanu, ulterior venind pe lume Mihai Constantin.
Drama marelui actor George Constantin
Pe lângă rolurile sale impresionante pe scena Teatrului Nottara, George Constantin și-a dedicat o parte din carieră filmului. A jucat un rol memorabil în „Reconsituire”a, filmul de debut al actorului George Mihăiță și al regretatului Vladimir Găitan. De asemenea, a jucat alături de Ștefan Iordache în unul dintre cele mai mari filme din istoria cinematografiei, „Cel mai iubit dintre pământeni”.
George Constantin și-a petrecut cea mai mare parte a vieții împreună cu soția și fiul său, Mihai Constantin, într-o casă naționalizată, repartizată de Partidul Comunist. Revoluția din 1989 și schimbările sociale din anii ’90 l-au pus în situația de a se confrunta cu regimul dur.
Actorul a fost pus în fața situației de a fi dat afară din casa în care a locuit. Sub amenințarea evacuării forțate, dar și în urma unor probleme de sănătate, George Constantin nu a mai făcut față presiunilor. În 30 aprilie 1994 avea să plece din această lume trist și mâhnit, la doar 60 de ani.
În memoria tatălui său, Mihai Constantin a creat Fundația „George Constantin”, care promovează activitățile culturale. El a înfiinţat și Festivalul Internaţional de Teatru pentru elevi „George Constantin”, iar Sala Studio a Teatrului Nottara a primit numele „George Constantin”.