Un caz al variantei indiene a COVID-19, responsabilă pentru un focar epidemic în India, a fost depistat în Grecia, au anunţat duminică autorităţile sanitare din această ţară, potrivit AFP, scrie Agerpres.
Cine este persoana infectată
Organismul naţional de sănătate publică (Eody) a declarat într-un comunicat că „un eşantion pozitiv (…) al variantei dominante în India” a fost detectat „la o femeie străină, de 33 de ani, care locuieşte în Attica şi care făcuse o călătorie în Dubai pe 4 aprilie”.
„Acesta este primul caz al variantei indiene detectat în Grecia”, a declarat pentru AFP o sursă din Ministerul grec al sănătăţii, sub acoperirea anonimatului.
Eody a precizat că atunci când a părăsit Dubaiul, femeia a prezentat un „test PCR negativ”.
Cum a fost detectat cazul
Cazul a fost detectat în timpul testării masive efectuate de către serviciile sanitare, a indicat în comunicat Eody.
Femeia prezenta „simptome, însă nu a fost spitalizată.” În prezent, „simptomele au dispărut, iar perioada de carantină s-a încheiat”, se arată în acelaşi comunicat.
„Tulpina B.1.617.1 a fost izolată şi provine din Maharashtra, statul indian în care varianta a fost pentru prima dată cunoscută sub acest nume”, precizează comunicatul.
Sistemul de sănătate indian este copleşit de un nou val de infecţii atribuite parţial acestei variante de coronavirus.
Valeriu Gheorghiță, despre tulpina indiană a Covid19
Doctorul Valeriu Gheorghiță a spus despre tulpina indiană a SARS-CoV-2 că a suferit două mutații. Aceste modificări cresc contagiozitatea, agresivitatea și pot face ca virusul să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor. „Vaccinarea rămâne în momentul de față, alături de respectarea măsurilor de prevenție, principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției”, a subliniat medicul într-o intervenție.
„Este vorba despre mutații care cresc contagiozitatea acestui virus. Este ceea ce spuneam până în acest moment – atât timp cât acest virus se propagă în rândul populației, are șanse să acumuleze noi mutații, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie fac ca acest virus să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor, drept pentru care vaccinarea rămâne în momentul de față, alături de respectarea măsurilor de prevenție, principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției, de limitare a consecințelor acestei pandemii.
Categoric, oricând poate să genereze noi mutații. Acestea sunt atent supravegheate la nivel internațional. Nu sunt neapărat elemente care să creeze un nou context din punct de vedere virusologic.
Este important să continuăm vaccinarea cu vaccinurile disponibile. La momentul actual pot să spun că sunt foarte eficiente, și ne uităm ce se întâmplă în Israel, în Marea Britanie. Sunt țări care au înregistrat un număr extrem de scăzut de decese. Israelul, ieri nu a înregistrat niciun deces, pentru prima oară după atâtea luni. Este o veste extraordinară și tocmai de aceea acest mesaj trebuie să fie foarte bine înțeles.
Prin această campanie de vaccinare noi putem să prevenim pierderile de vieți omenești, putem să scădem numărul de oameni care ajung în spital din cauza maladiei COVID-19, putem să revenim la normalitate”, a declarat Valeriu Gheorghiță.