Prima pagină » Titlurile zilei » Un caz care a pus medicii sub presiune. Aceștia s-au crucit când au văzut cum arată burta unei gravide care se afla la a șasea cezariană – FOTO

Un caz care a pus medicii sub presiune. Aceștia s-au crucit când au văzut cum arată burta unei gravide care se afla la a șasea cezariană – FOTO

16 sept. 2023, 02:00, 3 ,
Cristina Doroftei, în Titlurile zilei

O femeie din Suceava a ajuns în stare gravă la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Medicii s-au crucit când au văzut cum arată burta femeii. Știau deja că nașterea va fi una complicată, pentru că mama se afla la a șasea cezariană, deși își dorea să nască natural, niciun medic nu și-a asumat acest risc. Cicatricea care a rezultat din anterioarele operații era lipită de placentă

După naștere, femeii i s-a făcut histerectomie totală, i s-au îndepărtat atât uterul, cât și colul uterin. Aceasta este considerată de medici o intervenție chirurgicală extremă pentru care sunt obligați să se mobilizeze și să formeze echipe mixte. Se aplică doar în cazul în care viața mamei este pusă în pericol.

Medicii au operat contracronometru

poză cu o femeie în sala de operație

Medicii s-au crucit atunci când au văzut cum arată burta femeii, știau deja că nașterea va fi una complicată, și deși mama își dorea să nască natural, nici un medic nu și-a asumat acest risc

În cazul operațiilor de cezariană, complicațiile încep să apară încă de la a doua intervenție. Medicii au trecut prin momente tensionate pentru a salva viața mamei.

„Am avut un caz cu o femeie din Suceava, avea deja șase nașteri prin cezariană. Aceasta le făcuse prin străinătate. A refuzat să semneze pentru ligătura tubară, pentru că religia pe care o are nu-i permite acest lucru.

Am observat că pepiniera pentru aceste cazuri este zona Suceava, persoane care fac mulți copii și care nu au voie să-și lege trompele uterine. Sunt persoane care nu acceptă nici metodele contraceptive după a doua sau a treia cezariană. Cum este în cazul femeii, a ajuns la a șasea cezariană și, cum este proverbul, ulciorul nu merge de multe ori la apă, placenta s-a fixat pe acea cicatrice, care nu mai este de bună calitate, la a șasea cezariană a făcut acretizare, care nu poate fi scoasă, pentru că începe o sângerare masivă. Singura soluție este scoaterea uterului.

Astfel, dacă au început printr-o indicație medicală să facă o  operație de cezariană, deși această mamă și-a dorit, nu a fost posibil. În maternitatea noastră există câțiva medici care fac asistență la naștere vaginală după cezariană, dar sunt riscuri mari să se rupă cicatricea, să se lezeze vezica, atunci nu toată lumea și le asumă”, declară prof. dr. Demetra Socolov, șef secție  II de obstetrică și ginecologie, Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

S-au crucit când au văzut cum arată burta unei gravide

poză cu Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași

După naștere femeii i s-a făcut histerectomie totală, i s-a indepărtat atât uterul cât și colul uterin. Aceasta este considerată de către medici o intervenție chirurgicală extremă

Această patologie a luat prin surprindere medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Acestora le este imposibil să tragă placenta care s-a lipit de cicatrice, pentru că hemoragia provocată de acest gest nu poate fi controlată. La Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași nu s-au înregistrat decese provocate de acretizarea placentară, însă riscurile sunt enorme.

„Patologiile s-au schimbat, la fel și grupele de vârstă la care acestea apar. Problema cea mai mare este că femeile nici nu vin la control pentru a li se face un screening și a depista unde este plasată placenta. Dacă se observă acest lucru din timp, măcar o putem ține sub supraveghere și să-i asigurăm supraviețuirea. Acum câțiva ani nu exista screening pentru această patologie, erau cazuri extrem de rare. Acretizarea placentară este o patologie care se află în strânsă legătură cu faptul că numărul de operații prin cezariană a crescut.

Placentele jos inserate se fixează pe cicatricile de cezariană și la naștere este greu să le scoți sau este imposibil pentru că începe o hemoragie care poate duce la deces. Este o patologie nouă cu care ne confruntăm. Recomandarea este că, dacă ai făcut o dată cezariană, să se nască tot prin cezariană. Acest lucru se poate face de două, trei ori, după apar complicații”, adaugă prof. dr. Demetra Socolov, șef secție  II de obstetrică și ginecologie, Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Medicii din unitatea medicală s-au crucit când au văzut cum arată burta unei gravide care urma să devină mamă pentru a șasea oară.

Comentarii
  • Botosani sau Suceava tot aia, niste analfabete care stau acasa si fac copii pana crapa. Parca aia care la 25 de ani avea deja 3 copii si era la a cincea sarcina cum era. In loc sa-si caute ceva de munca ca sa poata creste copiii aia cum se cuvine, ea turna altii pe banda rulanta. N-a mai rezistat organismul. Dar marlanii cauta un tap ispasitor si distrug un doctor care poate salva alte vieti in timpul ala. La munca nu la trait din alocatie si ajutor social

  • Tot felul de nebune habotnice!.Dupa ce ca se f..t ca niste catele,aduc pe lume tot felul de handicapati sperand ca le finanteaza Firea sau le”obladuieste”sfintia sa Damaschin!

  • Anonim, ati sintetizat perfect situatia. Guvernele au creat o intreaga categorie care zace acasa pe impozitele contribuabililor (care tin sistemul in spinare) si umple planeta cu scutece murdare, strigand cu nerusinare ca tin la religie, de asta se inmultesc necontrolat si arunca in lume niste exemplare nereusite si needucate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024